Witam, w tym roku zdawałem maturę z matmy i z informatyki - obie poszły mi bardzo dobrze. Bardzo dużo czasu poświęcam na samodzielną naukę informatyki, mam wiele aplikacji na koncie, konkursy i certyfikat grafika, jednak do znalezienia sensownej pracy potrzebny mi będzie papierek. Teraz szukam studiów w Krakowie i tak, wiem, pojawiło się już na tym forum wiele pytań na temat którą uczelnię wybrać. Nie znalazłem jednak odpowiedzi na to co mnie interesuje, a mianowicie jak pracodawcy patrzą na absolwentów tych uczelni nad którymi się zastanawiam:
UJ - Wydział matematyki i informatyki; ale nie ma tu inżyniera i nie wiem czy to przeszkadza w znalezieniu pracy?
PK - dowolny wydział związany ze zwykłą informatyką, bez tych chwytliwych przymiotników typu "stosowana"
Najchętniej poszedłbym na politechnikę, ale jest ona krytykowana za "zbyt niski poziom", a na UJ jest nacisk na bezużyteczną teorię, choć ten wydział jest podobno bardzo dobry. Myślałem także o AGH bo jest najbardziej innowacyjną uczelnią, ale z fizyką sobie kompletnie nie radzę i nie wiem czy bym się w ogóle dostał, bo progi są wysokie.
Na studiach chciałbym uczestniczyć w jakichś projektach studenckich i kołach naukowych, bo najwięcej czerpię z praktyki.
Pozdrawiam