• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Studia i praca po nich

Aruba Cloud VPS - 50% taniej przez 3 miesiące!
0 głosów
449 wizyt
pytanie zadane 30 maja 2019 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Sporting3619 Nowicjusz (150 p.)
edycja 30 maja 2019 przez Sporting3619

Witam, w tym roku zdawałem maturę z matmy i z informatyki - obie poszły mi bardzo dobrze. Bardzo dużo czasu poświęcam na samodzielną naukę informatyki, mam wiele aplikacji na koncie, konkursy i certyfikat grafika, jednak do znalezienia sensownej pracy potrzebny mi będzie papierek. Teraz szukam studiów w Krakowie i tak, wiem, pojawiło się już na tym forum wiele pytań na temat którą uczelnię wybrać. Nie znalazłem jednak odpowiedzi na to co mnie interesuje, a mianowicie jak pracodawcy patrzą na absolwentów tych uczelni nad którymi się zastanawiam:
UJ - Wydział matematyki i informatyki; ale nie ma tu inżyniera i nie wiem czy to przeszkadza w znalezieniu pracy?
PK - dowolny wydział związany ze zwykłą informatyką, bez tych chwytliwych przymiotników typu "stosowana"

Najchętniej poszedłbym na politechnikę, ale jest ona krytykowana za "zbyt niski poziom", a na UJ jest nacisk na bezużyteczną teorię, choć ten wydział jest podobno bardzo dobry. Myślałem także o AGH bo jest najbardziej innowacyjną uczelnią, ale z fizyką sobie kompletnie nie radzę i nie wiem czy bym się w ogóle dostał, bo progi są wysokie.

Na studiach chciałbym uczestniczyć w jakichś projektach studenckich i kołach naukowych, bo najwięcej czerpię z praktyki.

Pozdrawiam

3 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 30 maja 2019 przez Bantu Nałogowiec (34,250 p.)
wybrane 30 maja 2019 przez Sporting3619

Najlepsza
Nie wiem skąd takie przeświadczenie, że będzie potrzebny Ci papierek do znalezienia pracy. Ja pierwszą pracę w IT znalazłem przed studiami, więc nie miałem papierka, a studiów do dzisiaj nie mam i jakoś sobie radze, nawet bym powiedział, że bardzo dobrze. Po prostu rób to co lubisz, np. programuj i wyślij CV jakiś kawałek kodu na Githubie czy czymś takim i próbuj, najwyżej nikt się nie odezwie, a jak się odezwą to już będzie całkiem spoko. Ogólnie nie stresuj się tym papierkiem, bo to tylko papierek, a w IT on jakoś wielkiego znaczenia nie ma, a przynajmniej teraz.
Kiedyś nawet spotkałem się ze stwierdzeniem, że firma, która będzie od Ciebie wymagać studiów wyższych to prawdopodobnie taka, w której nie chcesz pracować. Ale to zdanie jest skrajne i akurat nie brałbym tego tak na serio.
Po prostu papierek nie jest najważniejszą rzeczą w tym świecie, liczą się zdecydowanie umiejętności.
komentarz 30 maja 2019 przez Ehlert Ekspert (214,530 p.)

Jest kilka typów miejsc pracy w IT gdzie wymagają:

• Korporacje typu Comarch
  • Wszystkie posady państwowe, o ile nie skręcasz komputerów
  • Statystycznie wiele z ofert pracy IT w sektorze bankowym wymaga wykształcenia wyższego
+1 głos
odpowiedź 30 maja 2019 przez VirtualMember Pasjonat (15,790 p.)
w IT jeśli już wgl mówimy o wyższych studiach, to nikt nie patrzy na to czy masz inż. czy nie. Inżynier wiąże się z podstawowym kursem fizyki, jakiejś sprzętówki etc. Na informatyce  każdy student uniwersytetu może te dziedziny nadrobić w bardzo krótkim czasie.
0 głosów
odpowiedź 30 maja 2019 przez dawid6512 Gaduła (4,550 p.)
Jaki Papierek?

W tej branży?

Wejdź na jakiś portal z ogłoszeniami i zobacz wymagania, jakieś 2% ogłoszeń wymaga studiów.

Podobne pytania

0 głosów
4 odpowiedzi 1,345 wizyt
0 głosów
3 odpowiedzi 2,436 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 664 wizyt

93,190 zapytań

142,205 odpowiedzi

322,035 komentarzy

62,518 pasjonatów

Advent of Code 2024

Top 15 użytkowników

1. 2817p. - dia-Chann
  2. 2769p. - Łukasz Piwowar
  3. 2759p. - Łukasz Eckert
  4. 2738p. - CC PL
  5. 2704p. - Tomasz Bielak
  6. 2678p. - Łukasz Siedlecki
  7. 2666p. - rucin93
  8. 2485p. - Marcin Putra
  9. 2418p. - Michal Drewniak
  10. 2367p. - Adrian Wieprzkowicz
  11. 2317p. - Mikbac
  12. 2239p. - Michał Telesz
  13. 2156p. - Anonim 3619784
  14. 1733p. - rafalszastok
  15. 1628p. - Dominik Łempicki (kapitan)
Szczegóły i pełne wyniki

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 1 Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać dwa tomy książek o ITsec pt. "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy aż 15% zniżki! Dziękujemy ekipie Sekuraka za fajny rabat dla naszej Społeczności!

...