• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Środowisko programistyczne w chmurze

0 głosów
542 wizyt
pytanie zadane 27 maja 2019 w Offtop przez Alan Kruszyński Obywatel (1,410 p.)
Od razu powiem że zajmuję się programowaniem tylko z zainteresowania. Poczytałem trochę internetu ale znalazłem tylko tematy dotyczące PaaS, SaaS, IaaS i różne inne zaawansowane rozwiązania profesjonalne - stąd moje pytanie. Czy istnieje jakieś środowisko programistyczne (nie wiem czy dobrze to nazywam) w chmurze lub po prostu dostępne z poziomu przeglądarki, coś na kształt Google Docs, dzięki któremu będę mógł sobie skrobać jakiś programik w domu, wrzucić to w chmurę, a potem np gdzieś indziej gdzie nie mam dostępu do swojego komputera, a nadarza się chwila wolnego czasu i okazja - dopisać coś dalej, może nie skompilować, ale sprawdzić składnię, wyrzucić listę błędów itp. Głównie chodzi o C++

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 27 maja 2019 przez Luna Cognita Dyskutant (8,130 p.)
Github? :D
0 głosów
odpowiedź 27 maja 2019 przez marcin99b Szeryf (86,330 p.)

Po prostu repozytorium kodu, jest tego masa -> github, bitbucket, gitlab, azure devops (dawne vsts) i wiele innych 

Dodatkowo możesz ogarnać dockera, albo inne narzędzie do konteneryzacji, docker ma ten plus, że jest popularny więc jest masa poradników 

====================

Ogólnie z tymi kontenerami chodzi o to, że masz jedno środowisko niezależnie od systemu 
Przykładowo możesz postawić pełną aplikacje webową, która korzysta z bazy danych, z systemu kolejkowania i innych narzędzi 
Na gołym systemie, gdzie jest zainstalowany jedynie docker 

====================

Możesz też zainteresować się c9 (cloud9) od amazona (lub jakiś odpowiednik, np codeanywhere),
jeśli chcesz mieć opcje pisania wszystkiego przez przeglądarke
z tym że te narzędzia są zazwyczaj płatne, albo mają wąski zakres darmowych usług, albo darmowy jest tylko mały okres czasu 

====================

Czy istnieje jakieś środowisko programistyczne (nie wiem czy dobrze to nazywam) w chmurze lub po prostu dostępne z poziomu przeglądarki, coś na kształt Google Docs, dzięki któremu będę mógł sobie skrobać jakiś programik w domu, wrzucić to w chmurę, a potem np gdzieś indziej gdzie nie mam dostępu do swojego komputera, a nadarza się chwila wolnego czasu i okazja

Dałem ci 2 opcje do tego
1 to -> instalujesz edytor kodu + gita + kompilator 
a jeśli posiadałbyś, to całą dodatkową konfiguracje robi za ciebie docker 
jeśli nie bawisz sie w stawianie aplikacji które używają wielu narzędzi, typu sieciowe bazy danych 
to będzie to zbędne 

2 -> edytor w chmurze, który wszystko robi zamiast ciebie... ale to jest mniej wygodne moim zdaniem i finansowo wychodzi drożej
ale ma przewage z tym, że w każdej chwili możesz siąść i zacząć pisać, unikasz sytuacji gdzie musisz poświęcić przykładowo 20 minut na instalacje wszystkich narzędzi i ich konfiguracje 

w przypadku dockera oszczędzasz czas na braku konfiguracji "dodatkowych" narzędzi, ograniczasz się tylko do tych 3, które podałem wcześniej 

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 1,803 wizyt
0 głosów
4 odpowiedzi 714 wizyt
pytanie zadane 17 października 2018 w C# przez Aspc1 Bywalec (2,620 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 1,092 wizyt
pytanie zadane 17 sierpnia 2017 w PHP przez damenox Obywatel (1,400 p.)

93,731 zapytań

142,669 odpowiedzi

323,286 komentarzy

63,291 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...