• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Pobieranie danych z textarea za pomocą javascript

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
894 wizyt
pytanie zadane 26 maja 2019 w JavaScript przez TomekN Początkujący (330 p.)

Sprawa teoretycznie dość prosta. Jest formularz, zawiera on inputy i jedną textarea. Problem jest taki. Dane z inputów są pobierane natomiast dane z textarea nie i nie mam pomysłu dlaczego tak się dzieje.

Formularz:

Słowa kluczowe: <input type="text" name="keywords" id="keywords" value ="<?php echo $keywords;?>">
Opis: <textarea name="opis1" id="opis1" ><?php echo $opis;?></textarea>
<button class='button buttonPanel1' onclick='changeData()' >Zmień</button>

funkcja changeData

function changeData(){
var opisPrawidlowy = document.getElementById("opis1").value;
alert(opisPrawidlowy);
$.get( "panel/changeGeneralData.php", {opis1:$("#opis1").val(), keywords:$("#keywords").val()
} ).done(function( data ) {
$("#wyniki").html(data);
});
}

Keywordsy są przechwytywane natomiast opis1 już nie i nie wiem dlaczego.

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 26 maja 2019 przez dawid6512 Gaduła (4,550 p.)
u mnie działa.

zobacz może masz jakies errory w konsoli, cięzko udzielic odpowiedzi na to pytanie bo nie widze tego pliku php
0 głosów
odpowiedź 26 maja 2019 przez Paweł Mansfeld Obywatel (1,420 p.)
edycja 26 maja 2019 przez Paweł Mansfeld

Bo przecież w textarea wartość nie jest w atrybucie value tylko jako zawartość tego tagu.

<input type="text" value="wartosc">

<textarea>wartosc</textarea>

1
komentarz 26 maja 2019 przez dawid6512 Gaduła (4,550 p.)
mimo to jest uznawane jako value
komentarz 26 maja 2019 przez Paweł Mansfeld Obywatel (1,420 p.)
Rzeczywiście, punkt dla Ciebie! Całe życie żyłem w błędzie ;)

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 1,660 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 498 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 183 wizyt

92,452 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,085 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...