• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Definiowanie funkcji pobierającej dane ze struktury zawierającej tablice

0 głosów
36 wizyt
pytanie zadane 24 maja w C i C++ przez Białozór Użytkownik (730 p.)

Wiem że niepoprawnie zadeklarowałam funkcję lecz nie wiem dlaczego. Kierowałam się tym poradnikiem: https://4programmers.net/C/Funkcje


//_CRT_SECURE_NO_WARNINGS
#include <stdio.h>
#include <stdlib.h>

struct Osoba {
	char imie[20];
	char nazwisko[20];
	char rokurodzenia[10];
	char numerkonta[27]; // +1
	char nazwabanku[20];
	char kwota[20];
};


struct Osoba TablicaOsob[10] = {
	{ "Karol","Kot","1998","31415926535897932384626433","Bank Bank","3248" },
	{ "Karol","Kotlicki","1998","31415926535897932384626434","Bank Bank","113246" },
	{ "Karol","Koterski","1998","31415926535897932384626445","Bank Bank","13247" },
	{ "Karol","Kotek","1998","31415926535897932384626436","Bank Bank","1348" },
	{ "Karol","Kociaż","1998","31415926535897932384626437","Bank Bank","13248" },
	{ "Karol","Kociarski","1998","31415926535897932384626438","Bank Bank","13248" },
	{ "Karol","Koci","1998","31415926535897932384626439","Bank Bank","13148" },
	{ "Karol","Pies","1998","31415926535897932384626431","Bank Bank","248" },
};

static int liczba_osob = 8;
struct Osoba* wskOsoba;


void wyswietl(struct Osoba) {
	printf("W tablicy struktur ListaOsoba typu Osoba  mamy nastepujace dane:\n");
	wskOsoba = TablicaOsob;

	for (int i = 0; i < liczba_osob; i++) {
		printf("TablicaOsob[%d]\n", i);
		printf("imie: %s,   nazwisko: %s\n, rokurodzenia: %s\n, numerkonta: %s\n,   nazwabanku: %s\n,   kwota: %s\n \n", wskOsoba->imie, wskOsoba->nazwisko, wskOsoba->rokurodzenia, wskOsoba->numerkonta, wskOsoba->nazwabanku, wskOsoba->kwota);
		wskOsoba++;

	}
	return 0;
}
  int main(void) {

		char wybor = 0;
		printf("wpisz 1    Jeśli chcesz wyświetlić pełną listę kont \n");
		wybor = 0;
		wybor = getchar();
		getchar();
		switch (wybor) {
		case '1':
		
		void wyswietl (Osoba);

			break;

		case '2':


			break;


		}
	}
}

 

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 24 maja przez j23 VIP (105,820 p.)
wybrane 24 maja przez Białozór
 
Najlepsza
void wyswietl() {
	printf("W tablicy struktur ListaOsoba typu Osoba  mamy nastepujace dane:\n");

	for (int i = 0; i < liczba_osob; i++) {
		printf("TablicaOsob[%d]\n", i);
		printf("imie: %s,   nazwisko: %s\n, rokurodzenia: %s\n, numerkonta: %s\n,   nazwabanku: %s\n,   kwota: %s\n \n", 
			TablicaOsob[i].imie, 
			TablicaOsob[i].nazwisko, 
			TablicaOsob[i].rokurodzenia, 
			TablicaOsob[i].numerkonta, 
			TablicaOsob[i].nazwabanku, 
			TablicaOsob[i].kwota);
	}
	return 0;
}

...

case '1': 
	wyswietl(); 
	break;

 

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 139 wizyt
pytanie zadane 4 stycznia 2017 w C i C++ przez Ala123456 Użytkownik (770 p.)
0 głosów
3 odpowiedzi 126 wizyt
pytanie zadane 27 kwietnia w C i C++ przez miodowy Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 61 wizyt
pytanie zadane 6 listopada 2016 w C i C++ przez marcin8352 Nowicjusz (190 p.)
Porady nie od parady
Publikując kody źródłowe korzystaj ze specjalnego bloczku koloryzującego składnię (przycisk z napisem code w edytorze). Nie zapomnij o ustawieniu odpowiedniego języka z rozwijanego menu oraz czytelnym formatowaniu kodu.Przycisk code

65,639 zapytań

112,264 odpowiedzi

236,873 komentarzy

46,639 pasjonatów

Przeglądających: 207
Pasjonatów: 13 Gości: 194

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto dwie polecane książki warte uwagi. Pełną listę znajdziesz tutaj.

...