• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Mikrofon odtwarza dźwięk z słuchawek (echo nawet gdy odłączę słuchawki lub mikrofon)

Cloud VPS
0 głosów
4,105 wizyt
pytanie zadane 23 maja 2019 w Sprzęt komputerowy przez kubekszklany Gaduła (3,250 p.)
edycja 23 maja 2019 przez kubekszklany
Witam. Nie jestem pewny od kiedy, ale chyba odkąd zmieniłem płytę główną, mam problem z mikrofonem. Odtwarza wszystko co słyszę w słuchawkach. I nie jest to echo takie, że mam za głośno słuchawki, bo nawet jak je wyciszę, to i tak jest echo. Echo występuje nawet gdy odepnę słuchawki lub mikrofon. Nie ma go tylko wtedy gdy odepnę wszystkie urządzenia dźwięku od komputera. Wystarczy że cokolwiek wepnę i robi się echo. Płyta główna to GA-H77M-D3H. Najnowszy bios i najnowsze sterowniki audio ze strony producenta. Próbowałem zarówno z przodu jak i z tyłu podpinać. Dziwne że kiedyś tego nie było, a teraz jest, skoro panelu przedniego nie wymieniałem. W ustawieniach nasłuchiwania mam wyłączone. Na starej płycie głównej miałem coś takiego, gdy wyłączyłem tłumienie echa w menadżerze realtek. Na tej płycię głównej nie jest możliwe zainstalowanie menadżera dźwięku realtek, próbowałem kilka różnych poradników i nie jestem w stanie włączyć tego panelu. Co ciekawe, problem w drugą strone nie występuje (nie słyszę samego siebie) więc raczej nie jest to żadne zwarcie/spięcie. W ostateczności jeśli nie jest to możliwe do naprawienia, to jaki program do usuwania echa w czasie rzeczywistym? UPDATE: Próbowałem też inne słuchawki. Próbowałem nawet podpiąć mikrofon z jednych słuchawek z przodu, a drugie słuchawki do tyłu, echo nadal występuje, więc jest to ewidentnie problem software'owy.

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 23 maja 2019 przez jankustosz1 Nałogowiec (36,960 p.)
Odinstaluj i zainstaluj sterownik audio na nowo.

Ewentualnie kliknij prawym ikonę głośności -> dźwięki -> nagrywanie -> Wybierz używany mikrofon i kliknij właściwości -> nasłuchiwanie i odznacz opcję nasłuchuj tego urządzenia.
komentarz 23 maja 2019 przez kubekszklany Gaduła (3,250 p.)

W ustawieniach nasłuchiwania mam wyłączone.

Na tej płycię głównej nie jest możliwe zainstalowanie menadżera dźwięku realtek, próbowałem kilka różnych poradników i nie jestem w stanie włączyć tego panelu.

Niby zainstalowałem jekieś hd vdeck ale tam nie ma raczej nic o tłumieniu echa. Po zainstalowaniu tego pojawiła się opcja tłumienia echa w ustwaieniach windows 10, ale to z kolei nic nie daje.

komentarz 23 maja 2019 przez jankustosz1 Nałogowiec (36,960 p.)

http://www.gigabyte.pl/products/search?kw=+GA-H77M-D3H

pobierz stąd oryginalne sterowniki audio pod tę płytę

komentarz 23 maja 2019 przez kubekszklany Gaduła (3,250 p.)

Najnowszy bios i najnowsze sterowniki audio ze strony producenta. 

Mam wrażenie że nie przeczytałeś uważnie mojego pytania.

komentarz 23 maja 2019 przez jankustosz1 Nałogowiec (36,960 p.)
A to sorki.

To nie wiem. Możesz sprawdzić czy w biosie nie jest żaden syf włączony, ale raczej wątpię.

Jeżeli masz możliwość to wgraj linuxa na pendrive i zbootuj z niego. Jeżeli ten problem na nim też występuje to wina hardware jeżeli nie to software. Obstawiam to drugie.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 653 wizyt
pytanie zadane 22 maja 2021 w Sprzęt komputerowy przez Kebab_Cienki Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 495 wizyt
pytanie zadane 9 grudnia 2019 w Sprzęt komputerowy przez 12332112332121 Dyskutant (8,270 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 6,158 wizyt

93,481 zapytań

142,414 odpowiedzi

322,758 komentarzy

62,894 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Kursy INF.02 i INF.03
...