• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Obsługa wykresów

Object Storage Arubacloud
0 głosów
505 wizyt
pytanie zadane 22 maja 2019 w Sprzęt komputerowy przez michal_php Stary wyjadacz (13,700 p.)

Cześć.

Mam pytanie jak podpiąć sensowi wykres do bazy danych?

Kody wykresy

window.onload = function () {
var chart = new CanvasJS.Chart("chartContainer", {
        animationEnabled: true,
        theme: "light2", // "light1", "light2", "dark1", "dark2"
        title:{
            text: "Zaludnienie ludzi w krajach"
        },
        axisY: {
            title: "Ludność"
        },
        data: [{
            type: "column",
            showInLegend: true,
            legendMarkerColor: "grey",
            legendText: "Kraje",
            dataPoints: [
                { y: 300878, label: "nazwa" },
                { y: 266455,  label: "Saudi" },
                { y: 169709,  label: "Canada" },
                { y: 158400,  label: "Iran" },
                { y: 142503,  label: "Iraq" },
                { y: 101500, label: "Kuwait" },
                { y: 97800,  label: "UAE" },
                { y: 80000,  label: "Russia" }
            ]
        }]
    });
    chart.render();
}

 

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 22 maja 2019 przez AdamSiekierski Dyskutant (8,340 p.)
Wysłać serwerowi z bazą danych tablicę z obiektami reprezentującymi dane na wykresie :). Chyba że ma działać to na odwrót. To wtedy mamy tabelę SQL w której mamy pola z danymi. Ściągasz je z serwera XHR'em (który może je ładnie do jsona zrzucić, jeżeli korzystasz z np. Node'a) wrzucasz do tablicy i renderujesz :)
komentarz 22 maja 2019 przez michal_php Stary wyjadacz (13,700 p.)
Też zaczynam to rozważać lecz potrenuje back-end do zapisu i obróbki danych w MySql .A w PHP można zrobić wykres ?
komentarz 22 maja 2019 przez AdamSiekierski Dyskutant (8,340 p.)
W PHP wykresu nie wyrenderujesz. Służy do tego JS
komentarz 22 maja 2019 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)

W PHP wykresu nie wyrenderujesz. Służy do tego JS

to zależy... obecnie wykresy robi się często na canvasie, jest to dość przyjemne i wygodne, czasami lepsze jest w sumie svg, zależy od tego na ile interaktywny ma być ten wykres. Jednakże wykres można równie dobrze zrobić poprzez odpowiednie ostylowanie np. zwykłych divów i takie coś można by już wygenerować w PHP wraz z odpowiednimi stylami css... ja bym jednak polecał robić to client-side, nie widzę za bardzo uzasadnienia dla konieczności renderowania tego server-side.

komentarz 22 maja 2019 przez michal_php Stary wyjadacz (13,700 p.)

Ale jest przecież biblioteka

http://pchart.sourceforge.net/screenshots.php 

komentarz 22 maja 2019 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)
ok, ale z tego co kojarzę to ona chyba po prostu generowała obrazek z odpowiednim wykresem, choć mogę się mylić, w php nie siedziałem już wieki.  Taki obrazek ma tę wadę, że cięzko zrobić interakcję, ale jeśli nie jest Ci to potrzebne to w sumie można i tak.
0 głosów
odpowiedź 23 maja 2019 przez mrspock1 Mądrala (6,420 p.)
edycja 23 maja 2019 przez mrspock1
Mnie back-end generuje wykres słupkowy. Nie muszę znać kodowania po stronie front-end, bo biblioteka tak działa że piszesz kod w języku back-end (programuje się wizualnie tak samo jak zwykłą aplikację desktopową) a nie składasz kodu front-end (jak w php).

Jedna z możliwości to wygenerowanie kodu html w php który pokazuje kolorowe pole tabeli (w html to jest "table") odpowiedniej długości, najlepiej położony na boku bo wtedy łatwiej opisać kolumny. Taki prosty przykład znajdziesz tu:

http://zagadki-informatyczne.pl
Wybierz "biorytmy" potem podaj jakąkolwiek datę i pokaże ci się wykres. Możesz podglądnąć stronę, jak w html to zrobiono.

Możesz też zobaczyć jak zrobiona jest strona
http://zdrowo.info.pl/biorytmy/index.php?d=20&m=1&r=1973

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 506 wizyt
pytanie zadane 20 grudnia 2017 w PHP przez Misiek Mądrala (5,300 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 622 wizyt
pytanie zadane 26 stycznia 2020 w Inne języki przez kkasia12345 Początkujący (410 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 150 wizyt
pytanie zadane 29 września 2018 w Grafika i multimedia przez KubenQPL Maniak (62,820 p.)

92,556 zapytań

141,404 odpowiedzi

319,560 komentarzy

61,942 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...