• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Windows 10 - Czy nie mam rootkita/czegoś innego

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
552 wizyt
pytanie zadane 22 maja 2019 w Bezpieczeństwo, hacking przez Bazylia Początkujący (440 p.)
edycja 22 maja 2019 przez Bazylia
Mam pytanie, otóż patrze na pliki Windowsa 10 i widzą różne pliki które Google nazywa wirusami. Przeskanowałem każdy z tych plików i cały dysk Windows Defenderem i nic nie wyszło. Windows Defender pokazuje że ma aktualną bazę wirusów i pytanie dlaczego mam te "wirusy"? Myśle że może to jakiś rootkit je chowa. PS. Jeszcze jedno co to: C:\WINDOWS\TEMP\DPTF\esif_assist_64.exe?
1
komentarz 22 maja 2019 przez jpacanowski VIP (101,940 p.)
Bo Windows 10 to jeden wielki wirus i rootkit...
komentarz 22 maja 2019 przez manjaro Nałogowiec (37,390 p.)
A ja mam od kilkunastu lat Linuksa i nigdy nie miałem żadnego wirusa ani żadnego antywirusa ani żadnego malware, spyware, rootkita czy trojana ;) I śpię spokojnie ;)

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 22 maja 2019 przez mrspock1 Mądrala (6,420 p.)
Spróbuj sprawdzić programem malware bytes. On lepiej wykrywa konie trojańskie. Jest wersja bezpłatna bezterminowa w której możesz wybrać konkretny plik do sprawdzenia.
komentarz 22 maja 2019 przez Bazylia Początkujący (440 p.)
edycja 22 maja 2019 przez Bazylia
Hmm. sprawdze za nie długo, zaktualizowałem baze wirusów Windows Defender i uruchomiłem go w trybie awaryjnym, nic nie wykrył. Tu podaje wszystkie "wirusy":

C:\WINDOWS\TEMP\DPTF\esif_assist_64.exe

C:\Windows\System32\notepad.exe (jest właczony, mimo iż go nie właczałem, zamknąłem go)

C:\Program Files\rempl\sedlanchuer.exe (po resecie, jest wyłączony)

PS. Zdjęcia i Kalkulator (może jakiś backdoor)

PS. W rejestrze nie widać ukrytych kont
komentarz 22 maja 2019 przez Bazylia Początkujący (440 p.)
Skanowałem Kasperskym i Malware Bytes, wszystkie te podejrzane pliki nic nie wykryło. Za nie długo zrobie pełne skanowanie.
komentarz 22 maja 2019 przez MsMaciek123 Pasjonat (24,760 p.)
Esif_assist polecam wygooglować

Plik z notepadem jest systemowy, sproboj pobrać jakąś aplikacje do sprawdzania czy twój "Windows jest poprawny" (masz zainstalowane wszystkie pliki dll, itp. itd)

sedlaunher też jest plikiem systemowym

Wygoogluj sobie , to będziesz Wszystko widział.
komentarz 22 maja 2019 przez jpacanowski VIP (101,940 p.)

@Bazylia, Nic nie wykryjesz, bo jest tak jak wcześniej pisałem...

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 645 wizyt
0 głosów
3 odpowiedzi 510 wizyt
pytanie zadane 12 czerwca 2015 w Offtop przez Dronojad Obywatel (1,980 p.)
–1 głos
2 odpowiedzi 525 wizyt

93,079 zapytań

142,043 odpowiedzi

321,449 komentarzy

62,424 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać tom 2 książki "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - będzie to około 650 stron wiedzy o ITsec (17 rozdziałów, 14 autorów, kolorowy druk).

Planowana premiera: 30.09.2024, zaś planowana wysyłka nastąpi w drugim tygodniu października 2024.

Warto preorderować, tym bardziej, iż mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy dodatkowe 15% zniżki! Dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za kod dla naszej Społeczności!

...