• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

W jakim języku napisać program ?

VPS Starter Arubacloud
–2 głosów
1,651 wizyt
pytanie zadane 21 maja 2019 w Inne języki przez 14ernandez Nowicjusz (170 p.)
Siema, na wstępie chciałbym poprosić abyście potraktowali to pytanie poważnie, w jakim języku mógłbym zrobić program tak abym po prostu mieć pełną kontrole nad nim , w sensie abym mógł edytować jego wygląd i to co będzie robił , tak aby każdy mógł go pobrać i otworzyć i żeby ten działał dla przykładu podam program autoclicer, niby pytanie wałkowane od lat ale nadal nie mam pewności :(

Z góry dzięki za pomoc

P.S. moje hobby to zawsze było HTML i CSS i tego się uczyłem a teraz naszła mnie ochota na takowe programy komputerowe , i okazało się że nie wiem jak sie za to zabrać
4
komentarz 21 maja 2019 przez Secrus Nałogowiec (32,880 p.)
A można prosić po polsku wersję?
komentarz 21 maja 2019 przez 14ernandez Nowicjusz (170 p.)
Przykro mi , ale nie umiem tego inaczej wytłumaczyć
komentarz 21 maja 2019 przez Hiskiel Pasjonat (22,830 p.)
Chodzi Ci o zrobienie jakiegoś self-compiled scratcha, czy potrzebujesz jakiegoś Qt?

5 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 22 maja 2019 przez OdsetekGlupoty Pasjonat (15,360 p.)
wybrane 28 maja 2019 przez 14ernandez
 
Najlepsza
Witam,

Myślę, że chodzi o to jak zrobic działający program okienkowy. Do tego najlepiej się nada (uwzględniając to, że jesteś początkujący) C#.

Jednak zrobienie autoclickera w C# może okazać się problematyczne. Dużo łatwiej zrobisz tego typu program w AHK (AutoHotKey Script). Tam łatwo możesz zmieniać wygląd programu, edytując kod. Do tego instrukcje są banalnie proste. Jeśli chcesz stworzyć autoclickera, to polecam AHK, z którego sam korzystam :)
+4 głosów
odpowiedź 21 maja 2019 przez mrspock1 Mądrala (6,420 p.)
Jak napisałem program dla mojej klasy, to koledzy powiedzieli że się boją go otworzyć bo windows sygnalizuje możliwy wirus. Windows defender tak działa że blokuje każdy program który nie jest podpisany elektronicznie. No to przerobiłem je na aplikację internetową i już nie ma tego argumentu że coś może być niebezpiecznego. Jest kilka języków uniwersalnych i kilka specjalistycznych. Używaj taki jaki lubisz a nie dlatego bo jest na niego moda.
komentarz 22 maja 2019 przez niezalogowany
Jaki to ma związek z pytaniem?
komentarz 22 maja 2019 przez k222 Nałogowiec (30,150 p.)

w sumie jest odpowiedź i fajna hostoryjka jako bonus - czego chciać więcej? laugh

komentarz 22 maja 2019 przez kubaapk Nałogowiec (44,270 p.)
A moja córka studiuje prawo. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
+1 głos
odpowiedź 21 maja 2019 przez Milesq Nałogowiec (32,020 p.)
Skoro html&css to może do tego electron?

Jeśli chcesz mieć dosłownie pełną kontrolę na monitorem, to może C++ i sfml? Albo jeszcze niżej openGL? ;) A jak nie to zawsze można napisać własnego OS'a
+1 głos
odpowiedź 21 maja 2019 przez Zayebisty Gaduła (3,200 p.)
Generalnie w kazdym ale najlepiej C#-windows Java-wiele platform
1
komentarz 22 maja 2019 przez jared Gaduła (3,600 p.)
C# również jest na wiele platform, ponieważ .NET Core to zapoczątkował. W przyszłym roku od .NET 5 wszystko będzie już wieloplatformowe.
komentarz 22 maja 2019 przez jpacanowski VIP (101,940 p.)

Nieprawda. C# już DUŻO wcześniej było na wiele platform. Polecam odrobić lekcje i poczytać o Xamarin czy o Mono.

.NET Core nic nie wniósł, bo nawet, w odróżnieniu od Mono, nie pozwala na tworzenie programów okienkowych.

Zanim wyszło .NET Core pisałem kilka programów w C# na swoim MacBooku.

komentarz 23 maja 2019 przez Zayebisty Gaduła (3,200 p.)

o jezu ludzie sie spinacie kto normalny wybierze xamarin zamiast android studio

0 głosów
odpowiedź 22 maja 2019 przez k222 Nałogowiec (30,150 p.)
edycja 23 maja 2019 przez k222
Co do języka to np. Java - można w niej napisać wszystko, jest mnóstwo materiałów i dodatkowo jest bardzo przenośna (z założenia kod napisany w Javie ma działać wszędzie)

Do do pobierania i edytowania - poczytaj o tym co to jest git i github, wrzuć kod do repozytorium na githubie i już, każdy ma dostęp, każdy może edytować, każdy może używać
1
komentarz 22 maja 2019 przez Hiskiel Pasjonat (22,830 p.)
Czy naprawdę napisałeś mnustwo?
komentarz 22 maja 2019 przez DeBos123 Nałogowiec (44,950 p.)
Każdy ma prawo się pomylić. Nie ma potrzeby pisać jeżeli jest to jeden błąd.
komentarz 22 maja 2019 przez Hiskiel Pasjonat (22,830 p.)
Owszem, ale o j23 bym się tego nie spodziewał. Bardzo się to w oczy rzuca. Tak z szoku napisałem.
komentarz 22 maja 2019 przez DeBos123 Nałogowiec (44,950 p.)

o

Powinieneś napisać "po".

j23

Naprawdę napisałeś j23? Z tego co ja widzę, autorem odpowiedzi jest k222.

komentarz 22 maja 2019 przez Hiskiel Pasjonat (22,830 p.)
To 'o' to misstype, a czemu napisałem j23 zamiast k222 sam nie wiem.
komentarz 22 maja 2019 przez DeBos123 Nałogowiec (44,950 p.)

To 'o' to misstype

Czyli ty możesz się pomylić, ale ktoś inny już nie?

komentarz 22 maja 2019 przez Hiskiel Pasjonat (22,830 p.)
A czy zabroniłem się komuś mylić?
komentarz 22 maja 2019 przez jpacanowski VIP (101,940 p.)

z założenia kod napisany w Javie ma działać wszędzie

Tak jak kod w C/C++ czy też w JS...

Co do języka to np. Java - można w niej napisać wszystko

W wyżej wymienionych przeze mnie językach, również.

komentarz 22 maja 2019 przez DeBos123 Nałogowiec (44,950 p.)

@k222,

Co do języka to np. Java - można w niej napisać wszystko, jest mnustwo materiałów i dodatkowo jest bardzo przenośna (z założenia kod napisany w Javie ma działać wszędzie)

W każdym języku programowania możesz napisać to samo co w każdym innym.

Do większości popularnych języków programowania jest mnóstwo poradników, kursów itp. 

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 574 wizyt
pytanie zadane 27 listopada 2018 w Inne języki przez BlvckFox Gaduła (4,240 p.)
0 głosów
4 odpowiedzi 8,147 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 847 wizyt
pytanie zadane 12 października 2017 w C i C++ przez Dawid98 Użytkownik (830 p.)

92,452 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,085 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...