• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Polecenia PDO / MYSQLI

42 Warsaw Coding Academy
0 głosów
302 wizyt
pytanie zadane 20 maja 2019 w PHP przez manager96 Bywalec (2,050 p.)

Mam pytanie. Uczę się właśnie o tym jak zamieniać PDO na MYSQLI i chciałbym żebyście potwierdzili lub zanegowali czy dobrze to rozumiem.

Dla przykładu: Linijka:

$reset = $db -> Prepare('SELECT `acces_token` FROM `uzytkownicy` WHERE `acces_token` = :acces_token`);

po zamianie na Mysqli będzie wyglądać następująco:

$zapytanie = "SELECT acces_token FROM uzytkownicy WHERE acces_token = $acces_token";

Czy to jest prawda? Czy to mniej więcej tak się odbywa?

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 20 maja 2019 przez BT101 Stary wyjadacz (12,540 p.)
Nie do końca ponieważ PDO::prepare i PDO::execute pomagają przeciwdziałać SQL injection. Oprócz tego PDO::prepare i PDO::execute optymalizują wydajność poprzez server side cachowanie zapytania.

W tym przykładzie z mysqli powinieneś dodatkowo ręcznie robić "escape" przekazanego parametru.

Generalnie przepisywanie kodu z użyciem PDO na mysqli nie ma sensu.
komentarz 20 maja 2019 przez manager96 Bywalec (2,050 p.)
Mam wytyczne napisanie tego skryptu w mysqli, natomiast ten skrypt jakim jest odzyskiwanie hasła w pewnym toturialu jest napisany w PDO i zależy mi na zrozumieniu jak to przełożyć na mysqli
komentarz 20 maja 2019 przez BT101 Stary wyjadacz (12,540 p.)

No to tak jak napisałem, musisz dodać ucieczke z sql injection żeby te dwa przykłady robiły mniej więcej to samo. Wpisz w google hasło: mysqli escape sql injection.

Podobne pytania

0 głosów
3 odpowiedzi 226 wizyt
0 głosów
3 odpowiedzi 2,028 wizyt
pytanie zadane 2 stycznia 2020 w PHP przez Bartek12 Mądrala (5,510 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 336 wizyt
pytanie zadane 11 marca 2021 w SQL, bazy danych przez Poczatkujaca s z.o.o Obywatel (1,860 p.)

93,377 zapytań

142,379 odpowiedzi

322,528 komentarzy

62,727 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

VMware Cloud PRO - przenieś swoją infrastrukturę IT do chmury
...