• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Kombinacje druzyn

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
332 wizyt
pytanie zadane 20 maja 2019 w Matematyka, fizyka, logika przez belkowski656 Nowicjusz (220 p.)
Jest 6 zawodników i dwie drużyny 3 osobowe. Ile będzie wszystkich kombinacji drużyn tak aby za każdym razem były inne drużyny i każdy zagrał z każdym i na każdego np.
Gracz 1, gracz 2 gracz 3 vs gracz 4 gracz 5 gracz 6
Gracz 1 gracz 2 gracz 4 vs gracz 3 gracz 5 gracz 6
Gracz 1 gracz 2 gracz 5 vs gracz 3 gracz 4 gracz 6
I tak do końca kombinacje

3 odpowiedzi

–1 głos
odpowiedź 20 maja 2019 przez Mateo13 Bywalec (2,360 p.)
wybrane 20 maja 2019 przez belkowski656
 
Najlepsza

Zrobiłem funkcje w js któa to oblicza:

function licz(arr){
  console.log('Przed: ', arr);
  let wynik = []; 
      arr.forEach(a=>{
     wynik.push(a.sort((a,b)=>a-b).join(''));
  })
  console.log('Po: ', wynik);
  wynik = wynik.filter(a=>a[0]!=a[1] && a[1]!=a[2])
  let result = new Set(wynik);
  console.log('ilosc combinations: '+result.size);
  for (let item of result.values()) console.log(item);
}


function generateArr(){
  let arr = [];
  for(let i = 111;i<=666;i++){
    let item= i.toString().split('');
    item = item.filter(a=>a!='0' && a<='6');  
    arr.push(item);
  }
  console.log('array items: '+arr.length);
  const filtered = arr.filter(a => a.length == 3);
  return filtered;
}


licz(generateArr());

result:

  • "ilosc combinations: 20"

  • "123"

  • "124"

  • "125"

  • "126"

  • "134"

  • "135"

  • "136"

  • "145"

  • "146"

  • "156"

  • "234"

  • "235"

  • "236"

  • "245"

  • "246"

  • "256"

  • "345"

  • "346"

  • "356"

  • "456"

komentarz 20 maja 2019 przez belkowski656 Nowicjusz (220 p.)
Dzieki wielkie
1
komentarz 21 maja 2019 przez Aisekai Nałogowiec (42,190 p.)
Podziel to jeszcze przez 2, bo to czy drużyna 1 będzie się składać z 123, druga 456 albo pierwsza z 456 a druga z 123 nie ma kompletnie znaczenia

Edit: co finalnie daje (6 nad 3)/2 tak jak Arkadiusz napisał.
0 głosów
odpowiedź 20 maja 2019 przez Arkadiusz Sikorski Pasjonat (20,160 p.)
Wyróżnijmy jeden zbiór zawodników, np. zbiór A.

Spośród 6 zawodników wybieramy 3 osobowy podzbiór zawodników, którzy będą w zbiorze A; możemy to zrobić na 6 po 3 możliwości (kombinacje bez powtórzeń). Pozostałych 3 zawodników, których nie wzięliśmy do A, możemy za każdym razem jednoznacznie przypisać do zbioru B.

Zauważmy, że  z naszego punktu widzenia A = {1,2,3}, B = {4,5,6} oraz A = {4,5,6}, B = {1,2,3} to te same podziały, więc okazuje się, że zliczaliśmy podziały na drużyny podwójnie (wynika to z rozróżnienia zbiorów A i B, sugeruje to "wyróżnijmy jeden zbiór zawodników").

Ostatecznym wynikiem będzie więc (6 po 3) / 2.
komentarz 20 maja 2019 przez belkowski656 Nowicjusz (220 p.)
Czyli ile ostatecznie bedzie kombinacji?
komentarz 20 maja 2019 przez criss Mędrzec (172,590 p.)

Ostatecznym wynikiem będzie więc (6 po 3) / 2. 

0 głosów
odpowiedź 20 maja 2019 przez Mateo13 Bywalec (2,360 p.)
20 kombinacji? 6*5*4 dzielone przez 3!

każda drużyna ma 3 sloty, 1slot ma 6 możliwości 2 slot ma 5 możliwości bo 1 gracz już jest w slocie i na koniec w ostatnim slocie jest 4 graczy wolnych, więc 6*5*4

potem dzielimy przez 3! bo nie ma różnicy czy gracz jest w 1,2 czy 3 slocie
komentarz 20 maja 2019 przez belkowski656 Nowicjusz (220 p.)
Gdy wypisywalem na kartce wszystkie kombinacje to wyszlo mi 10 kombinacji ale nie jestem pewny dlatego pytam zastanawialem sie troche i wiecej chyba nie ma niz te 10

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 247 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 481 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 309 wizyt

92,452 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,084 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...