• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Dodawanie wpisów na blogu

Object Storage Arubacloud
0 głosów
137 wizyt
pytanie zadane 20 maja 2019 w PHP przez Moras Obywatel (1,620 p.)
Cześć chcę sobie zrobić system dodawania wpisów na blogu. Zrobiłem sobie jak na razie prosty formularz w którym wpisuje temat i treść wpisu. Po wciśnięciu przycisku dodaj chcę by pojawił się on na stronie głównej. Tylko trochę nie wiem jakich narzędzi do tego użyć. Jak na razie próbowałem to w samym php napisać, ale że jak próbuje dodać nowy wpis to edytuje mi ten dodany wcześniej i jak się wyloguje to już go na stronie głównej nie ma. Chciałbym też żeby wpisy były w bazie lub w jakiś sposób były z bazą skojarzone nie wiem np. jakoś po id. Jakoś mam to zrealizować w połączeniu z js, bardzo proszę o poradę.

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 20 maja 2019 przez Eliro Stary wyjadacz (12,160 p.)
wybrane 20 maja 2019 przez Moras
 
Najlepsza

Utwórz formularz w HTML, form.php (nie zgapiaj kropka w kropkę, to tylko przykład)

<form action="add.php" method="post">
Tytuł: <input type="text" name="title"><br>
Treść<br><input type="text" name="content"><br>
<input type="submit" value="Dodaj post">
</form>

Utwórz plik add.php, w którym:

  • Połączysz się z bazą danych, do której chcesz dodać post
  • Odbierzesz dane z formularza za pomocą $_POST['title'] $_POST['content']
  • Wykonasz zapytanie INSERT INTO do bazy

Na stronie głównej również połącz się z bazą danych oraz wyświetl wyniki zapytania do bazy.

Przykro mi, ale jeśli chcesz, abyśmy napisali to za Ciebie, to się rozczarujesz. Jeśli nie pokażesz kodu, który sam napisałeś, to Ci nie jesteśmy w stanie pomóc.

komentarz 20 maja 2019 przez Moras Obywatel (1,620 p.)
Nie chcę, żeby ktoś za mnie tego napisał. Potrzebowałem tylko wskazówek jakichś dobrych praktyk jak to robić. Jednak już ogarnąłem jak to zrobię. Jak na razie osadzam w bazie wpisy do bloga i wyświetlam na stronie. Tylko teraz pojawił się problem z kodowaniem. Nie wiem czemu, ale jak wyciągam z bazy varchar z polskimi znakami wyświetlają się pytajniki mimo, że kodowanie mam ustawione w bazie na utf8-polish-ci.
komentarz 20 maja 2019 przez Eliro Stary wyjadacz (12,160 p.)
Ustaw również kodowanie na stronie internetowej za pomocą <meta charset="utf-8"> i pokaż kod, w którym łączysz się z bazą - tam również można dodać parametr do kodowania znaków.
komentarz 20 maja 2019 przez Moras Obywatel (1,620 p.)

Mam ustawiony meta charset. Polskie ogonki nie wyświetlają się jedynie gdy pobieram coś z bazy.

		<?php
	
			require_once "connect.php";
	
			$polaczenie = new mysqli($host, $db_user, $db_password, $db_name);
			
			if($polaczenie->connect_errno)
			{
				
				 die('Error: '.$polaczenie->connect_errno);
			}
			else{
				
				$sql = "SELECT w.tytul, w.tresc, u.login FROM wpisy AS w INNER JOIN uzytkownicy AS u ON w.id_user = u.id";
				
				if($rezultat = $polaczenie->query($sql)){
				
					while($wiersz = $rezultat->fetch_assoc()){
						$user = $wiersz['login'];
						$tytul = $wiersz['tytul'];
						$tresc = $wiersz['tresc'];
						
					
						
						echo "<div class='col-md-3'>
							<div class='card'>
								<img src='img/hackatlon.jpg'  class='card-img-top' alt='...'>
									<div class='card-body'>
										<div class='top pb-4 d-flex justify-content-between'>
											<div class='author '>".$user."</div>
												<div class='date '>17.05.2019</div>
											</div>
											<h5 class='card-title'>".$tytul."</h5>
											<p class='card-text'>".$tresc."</p>
									</div>
									<ul class='list-group list-group-flush text-center'>
										<li class='list-group-item'>Likes 124
										<i class='far fa-heart pl-4' style='font-size:23px;'></i>
										</li>
									</ul>
							</div>
						</div>";
						
					}
						echo $wiersz['tytul'];
				
					$rezultat->free_result();
				}
			}

		?>

 

komentarz 20 maja 2019 przez Eliro Stary wyjadacz (12,160 p.)
$polaczenie = new mysqli($host, $db_user, $db_password, $db_name); 
$polaczenie -> query ('SET NAMES utf8');
$polaczenie -> query ('SET CHARACTER_SET utf8_polish_ci');
1
komentarz 20 maja 2019 przez Moras Obywatel (1,620 p.)
DZIAŁA! Dzięki.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 176 wizyt
pytanie zadane 7 lipca 2020 w PHP przez Samek2222 Początkujący (440 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 409 wizyt
pytanie zadane 17 października 2016 w PHP przez wanderer Gaduła (3,710 p.)
0 głosów
3 odpowiedzi 133 wizyt
pytanie zadane 16 marca 2016 w SQL, bazy danych przez niezalogowany

92,555 zapytań

141,403 odpowiedzi

319,556 komentarzy

61,940 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...