• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Jakość filmiku na YT.

0 głosów
277 wizyt
pytanie zadane 19 maja 2019 w Sieci komputerowe, internet przez Seeryen Nowicjusz (120 p.)

Witam! Otóż od dłuższego czasu dręczy mnie pewien problem, na który nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi.

Dokładnie chodzi o to,że youtube strasznie psuje jakość przetwarzanego filmiku mimo tego, że nagrywam go w 1080p.

Tzn. chodzi dokładniej o to, że w momencie kiedy na ekranie "coś" się dzieję filmik dostaje strasznej pikselozy. Nie mam kompletnie pojęcia od czego to zależy ponieważ na komputerze film  działa w normalnej i ostrej jakości. Z dodatkowych informacji mogę jeszcze podać, że nagrywam w OBSie full hd 60 fps i 50000 bitracie. Z tego co widzę niektórzy posiadają ten sam problem, a niektórzy nie, chciałbym się więc dowiedzieć od czego to wynika.

Dla zobrazowania daję linka jak wyglada mój filmik:

https://www.youtube.com/watch?v=WgEOHMehoXA

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 19 maja 2019 przez Arkadiusz Sikorski Pasjonat (20,160 p.)

Nie odczuwam pikselozy w podesłanym materiale, raczej ultrakrótkie okresy utraty płynności (chociaż to może być wina akurat mojej karty graficznej).

Widzę trzy przyczyny:

• oglądasz wideo nieprzetworzone (chwilę po wstawieniu na Youtube, wideo nie jest dostępne jeszcze w dobrej jakości),
  • twoja karta graficzna nie daje sobie rady z wyświetlaniem tak dynamicznie zmieniającego się obrazu (ale to mało prawdopodobne, skoro oglądanie lokalnie nie sprawia problemu),
  • twoja przeglądarka nie radzi sobie z wyświetlaniem tak dynamicznego obrazu (zbyt duże obciążenie; dużo zainstalowanych dodatków etc).
0 głosów
odpowiedź 21 maja 2019 przez francus11 Gaduła (3,250 p.)
A jaki bitrate był ustawiony przy renderowaniu całego, zmontowanego filmu? Jakiego programu do tego używałeś?
komentarz 23 maja 2019 przez Seeryen Nowicjusz (120 p.)
Montuje w Premiere Pro, bitrate ustawiłem na 51
komentarz 23 maja 2019 przez francus11 Gaduła (3,250 p.)
Nie wiem, w jakim formacie zapisujesz pliki z obsa, ale najlepiej jak to będzie .avi . Nie jest tak kompresowany jak .mp4(jeśli wogóle jest kompresowany). Niestety, przetwarzanie takiego filmu przez program(mam na myśli OBS) będzie wymagało więcej zasobów komputera, pliki będą o wiele więcej ważyć. Z premiera możesz już dać .mp4, wiele osób tak robi, bitrate jest dobry. Do tego YT ma potworną kompresję. Zwróć też uwagę czy w którymś z programów nie jest robiony downscaling rozdzielczości. Miałem taki problem z Acionem, bo ten miał ustawione streamowanie na HD i przez to nagrywanie było też w HD, chociaż było ustawione w FullHD.
komentarz 23 maja 2019 przez francus11 Gaduła (3,250 p.)
Dodatkowo sprawdź, czy nie masz ustawionej jakości nagrywania tak jak stream. Jest to w:

Ustawienia > Wyjście >

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 236 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 152 wizyt

93,424 zapytań

142,421 odpowiedzi

322,646 komentarzy

62,785 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

VMware Cloud PRO - przenieś swoją infrastrukturę IT do chmury
...