• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Posortuj cztery liczby od najmniejszej do największej bez użycia tablic

VPS Starter Arubacloud
–1 głos
1,787 wizyt
pytanie zadane 19 maja 2019 w C i C++ przez Kuba Szczęch Nowicjusz (140 p.)
edycja 20 maja 2019 przez Patrycjerz

Witam, mam na zadanie napisać program w c++, który posortuje cztery liczby w kolejności od najmniejszej do największej bez użycia tablic, a potem największą liczbę podzielić przez najmniejszą. Napisałem pierwszą część sortowania, i mam problem z tym jak zrobić następne.

#include <iostream>
#include <math.h>

using namespace std;

int main()
{
cout<<endl<<"Podaj cztery liczby calkowite:"<<endl;
int a,b,c,d;
float x,c1;
cin >>a;
cin >>b;
cin >>c;
cin >>d;

    if (a < b && b < c && c < d)
    {
        cout << a << " " << b << " " << c << " " << d << endl;
    }

    if (a < c && c < b && b < d)
    {
        cout << a << " " << c << " " << b << " " << d << endl;
    }

    if (a < d && d < c && c < b)
    {
        cout << a << " " << d << " " << c << " " << b << endl;
    }

    if (a < d && d < b && b < c)
    {
        cout << a << " " << d << " " << b << " " << c << endl;
    }
}

1 odpowiedź

–1 głos
odpowiedź 20 maja 2019 przez j23 Mędrzec (194,920 p.)
    for (int i = 0; i < 4; ++i) { 
        for (int j = 0; j < 4 - i; ++j) {
            int * p0;
            int * p1;
            
            switch (j) {
            case 0: p0 = &a; continue;
            case 1: p1 = &b; break;
            case 2: p1 = &c; break;     
            case 3: p1 = &d; break; 
            };
            
            if (*p0 > *p1)  std::swap(*p0, *p1);
            p0 = p1;
        }
    }

O to chodzi?

komentarz 20 maja 2019 przez j23 Mędrzec (194,920 p.)

Zgłoszenie?

 

Który to? cool

komentarz 20 maja 2019 przez ScriptyChris Mędrzec (190,190 p.)
Moim zdaniem podałeś gotowy kod, bez tłumaczenia co robi.
komentarz 20 maja 2019 przez j23 Mędrzec (194,920 p.)
No a jaki miałem podać, niegotowy? Tłumaczyć co robi też nie muszę, bo główny problem tematu to sortowanie, więc jak łatwo się domyślić - kod sortuje (metodą bąbelkową) ;)

 

PS. takich rzeczy się nie zgłasza. Jak się czegoś nie rozumie, to trzeba po prostu dopytać w komentarzu.
komentarz 20 maja 2019 przez ScriptyChris Mędrzec (190,190 p.)

Żeby nie było - zgłoszenie nie jest ode mnie. Podałem Ci potencjalny powód wg mnie.


No a jaki miałem podać, niegotowy?

Mogłeś podać słowny opis - krok po kroku - co dodać/poprawić w kodzie.

Tłumaczyć co robi też nie muszę

A co, jeśli autor pytania nie wie, czym jest sortowanie bąbelkowe? Ok, może wyszukać w internecie, ale nie napisałeś nawet, że z takiego konkretnie sortowania korzystasz. Dla nieświadomej osoby Twój kod nie spełnia roli edukacyjnej - ot "kopiuj - wklej" i problem rozwiązany (jeśli to zadziała).

komentarz 20 maja 2019 przez j23 Mędrzec (194,920 p.)
Zwróć uwagę, że w odpowiedzi zadałem pytanie, czy o takie rozwiązanie chodzi. Można to potraktować jako wstęp do dalszej dyskusji. Często daje odpowiedzi w ten sposób i wiem, że jak ktoś chce zrozumieć, to zada pytanie.
komentarz 20 maja 2019 przez ScriptyChris Mędrzec (190,190 p.)
Cóż, pozostaje czekać na implementację funkcjonalności, która pozwoli na dodawanie powodu do zgłoszenia. :)
komentarz 20 maja 2019 przez BT101 Stary wyjadacz (12,540 p.)
Co nigdy nie nastąpi

Podobne pytania

0 głosów
3 odpowiedzi 20,705 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 3,484 wizyt
0 głosów
3 odpowiedzi 331 wizyt
pytanie zadane 16 listopada 2020 w C i C++ przez dave91 Początkujący (480 p.)

92,452 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,085 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...