• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Klucz ssh - Permission denied (publickey) dla nowego użytkownika na lokalnym komputerze

0 głosów
548 wizyt
pytanie zadane 18 maja 2019 w Sieci komputerowe, internet przez frederrer Użytkownik (740 p.)

Panowie wyskakuje mi taki błąd i nie wiem co robie źle. Utworzyełem sobie logowanie jako nowy użytkownik do hostingu na digital ocean. I teraz normalnie się mogę zalogować ale tylko i wyłącznie z lokalnego komputeraz z danego konta użytkownika. dajmy na to User1.

Jednak nie mogę się zalogować z mojego lokalnego komputera jako User2,User3 itp itd. Co robię nie tak?

Skopiowałem Mój klucz prywatny jak i publiczny do tych samych folderów tylko dla USER1 oraz do tych samych podfolderów w .ssh/ czyli id_rsa, id_rsa.pub oraz know host.

Z czego ten problem wynika ? Jak mam zrobić aby z tego samego klucza można się było zalogować z innego konta użytkownika (na tym samym linuxie) albo ewentualnie w przyszłości na zupełnie innych komputerze ?

wyskakuje taki bład:

Load key "/home/mynewuser.ssh/id_rsa": Permission denied
myuser@mojeiphostingu: Permission denied (publickey).

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 18 maja 2019 przez adrian17 Mentor (354,880 p.)

Skopiowałem Mój klucz prywatny jak i publiczny do tych samych folderów tylko dla USER1 oraz do tych samych podfolderów w .ssh/ czyli id_rsa, id_rsa.pub oraz know host.

Um, przekopiowałeś klucz prywatny z komputera prywatnego na serwer? Nie, nie tak to się robi.

Wygeneruj nowy klucz prywatny na serwerze. Następnie przekopiuj klucze publiczne z każdego komputera+użytkownika który ma mieć dostęp do pliku .ssh/authorized_keys (użytkownika serwera na który ma mieć wejście) na serwerze.

komentarz 18 maja 2019 przez frederrer Użytkownik (740 p.)
edycja 18 maja 2019 przez frederrer
Niee.

Przekopiowałem klucz prywatny z user1 do user 2 JEDYNIE na swoim lokalnym komputerze.

Czyli inaczej mówiąć chce się zalogować tym samym kluczem zmieniając użytkownika na swoim lokalnym komputerze (nie chce tego robić jako user 1 z różnych względów) tylko jako user 2.

//

A może problem jest trywialny i np user2 musi mieć uprawnienia sudo ??
komentarz 18 maja 2019 przez adrian17 Mentor (354,880 p.)

A może problem jest trywialny i np user2 musi mieć uprawnienia sudo ??

Sudo ma zero związku z czymkolwiek.

Przekopiowałem klucz prywatny z user1 do user 2 JEDYNIE na swoim lokalnym komputerze.

To też jest dziwne. Osobny user powinien mieć osobny klucz.

W każdym razie...

Load key "/home/mynewuser.ssh/id_rsa": Permission denied

Strzelam że kopiując plik do innej lokalizacji, nie zmieniłeś ownera pliku.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 328 wizyt
pytanie zadane 5 czerwca 2020 w Systemy operacyjne, programy przez Kamils432 Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 2,796 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 366 wizyt

93,692 zapytań

142,611 odpowiedzi

323,217 komentarzy

63,220 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...