• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Docker - kilka pytań

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
379 wizyt
pytanie zadane 16 maja 2019 w PHP przez `Krzychuu Stary wyjadacz (13,940 p.)
Witam,

Wziąłem się za Docker, obejrzałem trochę filmików i utworzyłem u siebie kontener z php:7.2-apache wszystko działa ale mam kilka pytań co do samego Dockera:

1. Jeżeli chciałbym postawić Symfony 4 to musiałbym najpierw zrobić kontener dla PHP czy wystarczy sam obraz Symfony do odpalenia projektu?

2. Jeżeli używam Dockera na Windows 10 i potem chciałbym przenieść wersję produkcyjną na VPS z linuxem to będzie wszystko działać?

3. Kiedy powinno się używać docker build? Gdy testowałem u siebie jak działa docker to wystarczyło że raz stworzyłem obraz i potem przy pomocy flagi -v kod sam się aktualizował. Powinno się to to robić zawsze przed rozpoczęciem prac?

4. Gdy np piszę projekt w PHP i nagle potrzebuje baz danych to wtedy tworzę nowy kontener z MySQL i tylko w configu PHP zmieniam na adres ip na którym uruchamiam MySQL?

1 odpowiedź

+2 głosów
odpowiedź 16 maja 2019 przez Ehlert Ekspert (212,630 p.)
wybrane 16 maja 2019 przez `Krzychuu
 
Najlepsza

Po pierwsze poczytaj dokładnie o tym jak działa docker. Zapoznaj się z takimi terminami jak obraz, dockerfile, kontener. 

  1. Dla projektów php potrzebujesz optymalnie 3 kontenery: serwer http, php-fpm, baza danych. Spinać je wszystkie pomaga docker-compose.
  2. Docker na produkcji to trochę inny trudniejszy temat. W zasadzie temat rzeka, dlatego proponuję najpierw ogarnąć konteneryzację w środowisku dev. I przenieść się koniecznie na linuxa. 
  3. Jeśli korzystasz z obrazów które Ci wystarczają to dla php nie musisz buildować swoich. Budowanie pojawia się przy developmencie pod nodejs lub obrazów produkcyjnych php.
  4. Patrz punkt 1.
komentarz 16 maja 2019 przez `Krzychuu Stary wyjadacz (13,940 p.)

3. Czyli wystarczy że zrobię tak:

FROM php:7.2-apache

COPY /src /var/www/html/

WORKDIR /var/www/html/

EXPOSE 80

zrobię docker build i potem zostanie tylko uruchamianie kontenera, bez ponownego buildowania?

Kontener odpalam tak:

docker run -d -p 8000:80 -v C:/Users/Admin/Dekstop/docker/src:/var/www/html hello-world-app i wyświetla się że mam wersję 7.2 i teraz po prostu piszę kod i sprawdzam czy działa na porcie localhost:8000?

komentarz 16 maja 2019 przez Ehlert Ekspert (212,630 p.)
Nie nie. Nie masz potrzeby wykonywania COPY. Wystarczy że używasz przy uruchomieniu -v.
komentarz 16 maja 2019 przez `Krzychuu Stary wyjadacz (13,940 p.)
czyli z Dockerfile usunąć COPY, zrobić build i gdy będę chciał robić projekt to tylko uruchamiam kontener poleceniem docker run ...?
komentarz 16 maja 2019 przez Ehlert Ekspert (212,630 p.)
Nie. Do całego projektu korzysta się z docker compose. Odpala on tyle kontenerów ile chcesz nie pisząc długich poleceń run. Wszystkie też w ramach jednej sieci.
komentarz 16 maja 2019 przez `Krzychuu Stary wyjadacz (13,940 p.)
Ale ogólnie wystarczy że obraz raz zbuilduje ? a potem wszystko odpalam docker compose
komentarz 16 maja 2019 przez Ehlert Ekspert (212,630 p.)
Tak build dzieje się tylko raz.
komentarz 17 maja 2019 przez `Krzychuu Stary wyjadacz (13,940 p.)
teraz już rozumiem, dziękuje za pomoc i poświęcony czas

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 179 wizyt
pytanie zadane 2 lipca 2017 w C i C++ przez electrxx Nowicjusz (120 p.)
+1 głos
1 odpowiedź 499 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 89 wizyt
pytanie zadane 11 stycznia 2020 w PHP przez kevin Mądrala (5,010 p.)

92,452 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,085 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...