• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

wyskakuje mi taki bład i nie wiem jak mam to poprawic :undefined reference to baza error ?

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
522 wizyt
pytanie zadane 12 maja 2019 w C i C++ przez antek97 Nowicjusz (220 p.)
otwarte ponownie 12 maja 2019 przez Arkadiusz Waluk

Czy jest mi ktoś w stanie pomóc dokończyć bo wyrzuca mi problem undefined reference to baza.

#include "klasa.h"
#include <iostream>


int main()
{
    int a;
    class baza osoba;
    do
    {
        fflush(stdin);
        printf("Wybierz opcje z menu\n\n1.Wprowadz dane\n2.Zapisz dane na dysk\n3.Pobierz dane z dysku\n4.Wyswietl dane\n5.Koniec\n\n");
        scanf("%d",&a);

        switch(a)
        {
            case 1:
                osoba.pobierz();

            break;
            case 2:
                osoba.zapis();

            break;

            case 3:
                osoba.odczyt();

            break;

            case 4:
                osoba.wyswietl();

            break;

            case 5:
                printf("\nKoniec programu");
            break;

            default:
                printf("\nWybor nie prawidlowy, sprobuj ponownie\n");
            break;
        }

    }
    while(a!=5);


    return 0;
}

 

komentarz 12 maja 2019 przez niezalogowany
edycja 12 maja 2019

to przynajmniej pokarz deklarację klasy baza w "klasa.h" przynajmniej powinieneś mieć coś takiego. Chyba że to masz poniżej zdeklarowane w tym pliku to wtedy to ma sens: "class baza; "

plik klasa.h

class baza {

public:

pobierz();
zapis();
odczyt();
wyswietl();

};

to class baza osoba; raczej nie ma sensu

raczej tak

class baza; - deklaracja klasy;

baza osoba; -  deklaracja obiektu klasy baza;

 

komentarz 12 maja 2019 przez antek97 Nowicjusz (220 p.)

@fisker czy o to chodziło?

#ifndef KLASA_H_INCLUDED
#define KLASA_H_INCLUDED
#include <iostream>
using namespace std;
class baza {
private:
 char imie[10];
 char nazwisko[25];
 char telefon[10];
public:
 void wpisz();
 void wyswietl();
 void zapisz();
 void pobierz();
};


#endif // KLASA_H_INCLUDED

,

komentarz 12 maja 2019 przez niezalogowany

no it co napisałem wyżej zamiast class baza osoba;

wystarczy baza osoba; 

komentarz 12 maja 2019 przez antek97 Nowicjusz (220 p.)
aa okej to zaraz sprawdze czy działa
komentarz 12 maja 2019 przez antek97 Nowicjusz (220 p.)

@fisker,  expected unqualified-id before teraz taki bład jest

komentarz 12 maja 2019 przez antek97 Nowicjusz (220 p.)

@fisker,  prototype for void baza:: wyswietl 

klasa.cpp
#include "klasa.h"
#include <fstream>
#include <cstdlib>
#include <string>

void baza::wpisz()
{
 cout << "Podaj dane\n";
 cout << "\tImie: ";
 cin >> this->imie;
 cout << "\tNazwisko: ";
 cin >> this->nazwisko;
 cout << "\tTelefon: ";
 cin >> this->telefon;
};
void baza::wyswietl()
{
 cout << "Dane osobowe\n";
 ifstream plik;

plik.open("plik.txt", ios::in);
if(plik.good() == true)
{
  cout << "\tImie: " << this->imie << "\n";
  cout <<"\tNazwisko:"<< this->nazwisko << "\n";
  cout <<"\tTelefon :"<< this->telefon << "\n";
}
else
    cout << "Brak danych" << endl;

};
void baza::zapisz()
{
    string linia;
    ofstream plik;

    plik.open("plik.txt", ios::out | ios::app);
    if(plik.good() == true)
    {
        plik << this->imie << endl;
        plik << this->nazwisko << endl;
        plik << this->telefon << endl;
        plik.close();
    }
};
void baza::pobierz()
{

    ifstream plik;

    plik.open("plik.txt", ios::in);
    if(plik.good() == true)
    {
        plik >> this->imie;
        plik >> this->nazwisko;
        plik >> this->telefon;
        plik.close();
    }
    else
        cout << "Plik nie istnieje\n" << endl;
};

 

komentarz 12 maja 2019 przez criss Mędrzec (172,590 p.)

"undefined reference to baza"

To jest cała treść błędu na pewno?

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 12 maja 2019 przez niezalogowany
edycja 12 maja 2019

masz literówkę zapis zamiast zapisz

i nie masz zdefiniowanej funkcji odczyt

ale to wszystko mówi kompilator

linia 22 i 27

#ifndef KLASA_H
#define KLASA_H

#endif // KLASA_H

poza tym dałem takie nagłówki w pliku .h

komentarz 12 maja 2019 przez antek97 Nowicjusz (220 p.)
A mógłbys poprawić te błedy?
komentarz 12 maja 2019 przez niezalogowany
#ifndef KLASA_H
#define KLASA_H
#include <iostream>
using namespace std;
class baza {
...................
 void odczyt ();
};

#endif // KLASA_H
....................
void::baza::odczyt()
{
    ;
}

to co na prive

i dodatkowo będziesz chyba musiał zmienić void baza::pobierz() {} żeby wczytywał więcej linijek

https://www.youtube.com/watch?v=w2BQUXf91ZA

24 min

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 321 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 400 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 459 wizyt

92,452 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,085 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...