• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Menu w css i html

Object Storage Arubacloud
0 głosów
261 wizyt
pytanie zadane 10 maja 2019 w HTML i CSS przez mats19 Nowicjusz (180 p.)

Dopiero zaczynam naukę html i css i natrafiłem na problem, którego nie potrafię rozwiązać. A mianowicie chcę aby menu poziome było wyśrodkowane w pionie na divie który ma 130px. Niestety menu jest blisko marginesu dolnego i za nic nie potrafię podnieśc tego menu do góry. Nie wiem już co mam zrobić. ?

*{
	margin:0;
	box-sizing:border-box;
}

#big{
	
	background-image: url("working.png");
	background-size:100%;
	width:100%;
	height:100vh;

}

header{
	 padding-top:30px;
	 padding-bottom:30px;
	 height:130px;
	 background-color:rgba(0,0,0,0.5);
 }
 
 
	header a{
	 color:white;
	 text-decoration:none;
	 text-transform:uppercase;
	 font-size:16px;	 
 }
 
 
  header ul{
	 padding:0;
	 margin:0;
  }
  
  
  header li{
	 display:inline-block;
	 margin:0 20px  20px;	
 }
 
 
 #h2{
	 color:white;
	 padding-left:40px;
	 font-size:25px;
	 padding-top:0;
 }
 
 header nav{
	 float:right;
	 margin-right:100px;
	 padding-right:200px;
 }
<div id="big">

<header>
<div id="menu">
<div id="h2">
<h2>THAPATECHNICAL</h2>
</div>
<nav>
<ul>
  <li class="current"><a href="HOME.html">HOME</a></li>
  <li><a href="SERVICES.html">SERVICES</a></li>
  <li><a href="WORKS.html">WORKS</a></li>
  <li><a href="ABOUT.html">ABOUT</a></li>
  <li><a href="BLOGS.html">BLOGS</a></li>
  <li><a href="CONTACT.html">CONTACT</a></li>
 </ul>
 
 </nav>
</div>
</header>

</div>

 

komentarz 10 maja 2019 przez program naczelny Gaduła (3,320 p.)
google nie boli

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 10 maja 2019 przez pablop76 VIP (123,120 p.)
0 głosów
odpowiedź 10 maja 2019 przez mb-dir Mądrala (6,710 p.)

Witaj

https://codepen.io/hello-michal/pen/RmaEOv

#h2 było elementem blokowym(domyślnie display: block), jeżeli coś jest elementem blokowym to inne elementy będą układać się pod nim(tak się działo z menu), gdy zmieniłem display na inline-block to #h2 nadal było blokiem(można mu było nadać wysokość szerokość itp) ale układającym się liniowo czyli inne elementy będą nie pod nim a obok niego 

Materiały na ten temat

https://www.youtube.com/watch?v=dL-_uVvbMU8

https://developer.mozilla.org/pl/docs/Web/CSS/display

Tak na marginesie, fajnie że chcesz się uczyć, ale Twój kod jest mega niepoukładany, ponadto masz tendencje do nadużywania divów - https://youtu.be/8Us9atGDQH4?t=374 posłuchaj tego, stylujesz po id, przez te mankamenty forumowicze nie chętnie Ci pomagali, ceni się, że kodzisz, jednak radziłbym Ci się zatrzymać, poukładać to trochę, znaleźć jakiś kurs, przerobić go całego ze zrozumieniem, dobre zrozumienie i poukładanie informacji na starcie dużo da w przyszłości ;)

Pozdrawiam

komentarz 10 maja 2019 przez mats19 Nowicjusz (180 p.)

Teraz lepiej ?

<header id="wrapper">

<div class="menu">
  
     <h4>THAPATECHNICAL</h4>
   	

 <ul>
   <li><a href=index.html">Home</a></li>
   <li><a href="about.html">About</a></li>
   <li><a href="services.html">Services</a></li>
</ul>



</div>

</header>

 

komentarz 11 maja 2019 przez mb-dir Mądrala (6,710 p.)

Zakładam że <h4>THAPATECHNICAL</h4> być głównym nagłówkiem strony

ul służy jako nawigacja, więc ja zrobił bym to tak

<header class="header">
    <h1>THAPATECHNICAL</h1>
    <nav class="navigation">
      <ul>
        <li><a href="index.html">Home</a></li>
        <li><a href="about.html">About</a></li>
        <li><a href="services.html">Services</a></li>
      </ul>
    </nav>
  </header>

Tutaj jest fajny artykuł o semantyczności, polecam przeczytać

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 250 wizyt
pytanie zadane 3 listopada 2022 w HTML i CSS przez MarcelM Początkujący (340 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 218 wizyt
pytanie zadane 26 marca 2022 w HTML i CSS przez Skinek_ Nowicjusz (190 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 77 wizyt
pytanie zadane 15 maja 2020 w HTML i CSS przez Damian12345 Bywalec (2,940 p.)

92,537 zapytań

141,377 odpowiedzi

319,456 komentarzy

61,922 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...