• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

W jaki sposób wprowadzić tablicę char do struktury poprzez wpisanie ciągu znaków

0 głosów
76 wizyt
pytanie zadane 10 maja w C i C++ przez Białozór Użytkownik (730 p.)
#define _CRT_SECURE_NO_WARNINGS
#include <stdio.h>
#include <stdlib.h>
#include <inttypes.h>



struct Osoba {
	char imie[20];
	char nazwisko[20];
	int rokurodzenia;
	char numerkonta[27]; // +1
	char nazwabanku[20];
	int kwota;



};


struct Osoba TablicaOsob[] = { 
{ "Karol","Kot",1998,"31415926535897932384626433","Bank Bank",13248 },
{ "Karol","Kot",1998,"31415926535897932384626433","Bank Bank",13246 } ,
{ "Karol","Kot",1998,"31415926535897932384626433","Bank Bank",13247 } };


int liczba_osob =3;
int main(void) {
    while(1)
    {
    
	    int suma; 
        suma=0;
        
        

        
        int najwieksza;
        najwieksza=0;
		char wybor = 0;
    
    printf(" Jeśli chcesz wyświetlić pełną listę kont wpisz 1  \n jeśli chcesz sprawdzić który posiadacz konta przechowuje na nim największą a który najmniejszś kwotę wpisz 2 \n jeśli chcesz poznać sumę pieniędzy wszystkich urzytkowników wpisz 3 \n (jesli chcesz wprowadzic nowa osobe wpisz 4)");

	wybor = 0;
	wybor=getchar();

	switch(wybor)
	{
	    case '1':
	    printf("W tablicy struktur ListaOsoba typu Osoba  mamy nastepujace dane:\n");
	    for (int i = 0; i < liczba_osob; i++) {
		printf("TablicaOsob[%d]\n", i);
		printf("imie: %s,   nazwisko: %s\n,	rokurodzenia: %d\n, numerkonta: %s\n,	nazwabanku: %s\n,	kwota: %i\n \n", TablicaOsob[i].imie, TablicaOsob[i].nazwisko, TablicaOsob[i].rokurodzenia, TablicaOsob[i].numerkonta, TablicaOsob[i].nazwabanku, TablicaOsob[i].kwota);
	    }
	    
	    break;
	    
	    case '2':
		najwieksza = TablicaOsob[0].kwota;
	    
		for (int i = 1; i < liczba_osob; i++)// 2 
	    {
	        if( TablicaOsob[i].kwota > najwieksza )
	        {
	           najwieksza = TablicaOsob[i].kwota;
	        }
	    }
	    printf("najwieksza: %i\n \n", najwieksza);
	    break;
	    
	    case '3':

	    for (int i = 0; i < liczba_osob; i++) 
	    {
	        
	        suma=suma+TablicaOsob[i].kwota;
	    }
        printf("suma: %i\n \n", suma);

	    break;
	    
	    case '4':
	    liczba_osob =liczba_osob +1;
	    
	    printf("wpisz imie:");
	    

	    scanf("%s", TablicaOsob[liczba_osob].imie[20]);
	    printf("imie nowe: %s\n" , &TablicaOsob[liczba_osob].imie); 


	    /*
        cin.ignore();
        
	    printf("wpisz nazwisko:");
	    cin >> TablicaOsob[liczba_osob].nazwisko;
        cin.ignore();
	    printf("wpisz rok urodzenia:");
	    cin >> TablicaOsob[liczba_osob].rokurodzenia;
        cin.ignore();
	    printf("wpisz numer konta:");
	    cin >> TablicaOsob[liczba_osob].numerkonta;
        cin.ignore();
	    printf("wpisz nazwe banku:");
	    cin >> TablicaOsob[liczba_osob].nazwabanku;
        cin.ignore();
	    printf("wpisz kwote:");
	    cin >> TablicaOsob[liczba_osob].kwota;
        cin.ignore();
        */
        
	    break;
	    
	}
	//printf("wyszedłem z zewnętrznej pętli while \n");
}
	

	
}

Problem jest następujący: po wprowadzeniu imienia poprzez wybranie 4 a następnie próbie wyświetlenia go przy pomocy wpisania 1 następuje wyświetlenie losowych symboli.  Skoro pobranie imienia następuje poprawnie ( co, jeśli dobrze rozumiem pokazywać powinien printf z linii 89 )  to dlaczego próba wyświetlenia bezpośrednio z tablicy kończy się błędem?

Istotne fragmenty programu znajdują się w liniach 9 i 88.

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 11 maja przez niezalogowany
wybrane 11 maja przez Białozór
 
Najlepsza

mi tam działa po drobnych korektach, chociaż nie znam się na c

no niekoniecznie prawidłowo (tj pierwsze imię błędnie następne już ok)

 88 - scanf("%s", TablicaOsob[liczba_osob].imie); // wskaznik na pierwszą literę ?
 89 -   printf("imie nowe: %s\n" , &TablicaOsob[liczba_osob].imie);

case 27 : return 0; // wyjście z pętli

no i nie rozumiem gdzie rezerwujesz pamięć dla tablicy, czy nadpisujesz gdzie popadnie? Co jest zabronione chyba.

Jak nie specjalnie to jakiś kontener by się przydał (wskaznik next, new element)

no i jeszcze

linia 42 
printf("wpisz 1\t  Jeśli chcesz wyświetlić pełną listę kont \n");
 printf("wpisz 2\t  Jeśli chcesz sprawdzić który posiadacz konta przechowuje na nim największą a który najmniejszś kwotę \n");
 printf("wpisz 3\t  Jeśli chcesz poznać sumę pieniędzy wszystkich urzytkowników  \n ");
 printf("wpisz 4\t  Jesli chcesz wprowadzic nowa osobe");

 

komentarz 11 maja przez Białozór Użytkownik (730 p.)

Słusznie zauważyłeś brak zarezerwowana miejsca nie tylko na tablice, lecz generalnie na wprowadzane osoby. Zmieniłam to w sposób następujący:  (wstawiłam 10)

struct Osoba TablicaOsob[10] = { 
{ "Karol","Kot",1998,"31415926535897932384626433","Bank Bank",13248 },
{ "Karol","Kot",1998,"31415926535897932384626433","Bank Bank",13246 } ,
{ "Karol","Kot",1998,"31415926535897932384626433","Bank Bank",13247 } };
 

Nie sprawiło to by program zapisywał imie poprawnie z tego powodu pomimo znajdowania się w deklaracji struktury rozmiaru imie:

struct Osoba {
    char imie[20];
    char nazwisko[20];
    int rokurodzenia;
    char numerkonta[27]; // +1
    char nazwabanku[20];
    int kwota;

wprowadziłam dodatkowo imie[20] zamiast imie:

scanf("%s", TablicaOsob[liczba_osob].imie[20]);
        printf("imie nowe: %s\n" , &TablicaOsob[liczba_osob].imie); 

Znalazłam jeszcze następujący film: https://www.youtube.com/watch?v=M9Poj75qWWY i próbowałam odnaleźć różnice między nim a moim programem. Wolałabym na razie nie korzystać ze wskaźników, ponieważ pomimo że czytałam o tym jak działają nie wiem jeszcze jak zastosować je w tym programie, oficjalnie będą wprowadzone na ćwiczeniach w przyszłym tygodniu.

Printf poprawiłam.

komentarz 11 maja przez niezalogowany
edycja 11 maja

generalnie to ja w C jestem bardzo słaby, ale mniej więcej twój program działa prawidłowo

tylko nie wyświetla ostatnio dodanego imienia

linia 51    for (int i = 0; i <= liczba_osob; i++) // bo liczysz od 0 czyli jak  liczba_osob=3, to 4 osoby, liczba_osob=4, to 5 osob itd.

ja się też na wskaźnikach nie znam i na charach ale

definicja char slowo [20]; to oznacza tablicę gdzie możesz zmieścić 19 znaków plus '\0'

a slowo [20] oznacza 21 znak tablicy (czyli pierwszy poza tablicą np imie[20]==nazwisko[0] lub też inny obszar pamięci nie wiadomo gdzie);

a slowo chyba oznacza wskaźnik na element slowo[0] tak przynajmniej jest w tablicach charach jest troszeczkę inaczej ale nie pamiętam już, jak tylko mogę to używam std::string w c++;

a tu ten kod co u mnie działa no może nie do końca poprawnie ale wypisuje i wpisuje imię reszty nie sprawdzałem 2 to wyjście z programu;

#include <stdio.h>
#include <stdlib.h>

struct Osoba {
    char imie[20];
    char nazwisko[20];
    int rokurodzenia;
    char numerkonta[27]; // +1
    char nazwabanku[20];
    int kwota;
};


struct Osoba TablicaOsob[10] = {
    { "Karol","Kot",1998,"31415926535897932384626433","Bank Bank",13248 },
    { "Karol","Kot",1998,"31415926535897932384626433","Bank Bank",13246 },
    { "Karol","Kot",1998,"31415926535897932384626433","Bank Bank",13247 }
};

static int liczba_osob =3;
int main(void) {
    while(1) {

        int suma;
        suma=0;

        int najwieksza;
        najwieksza=0;
        char wybor = 0;


        printf("wpisz 1\t  Jeśli chcesz wyświetlić pełną listę kont \n");
        printf("wpisz 2\t  Jeśli chcesz sprawdzić który posiadacz konta przechowuje na nim największą a który najmniejszś kwotę \n");
        printf("wpisz 3\t  Jeśli chcesz poznać sumę pieniędzy wszystkich urzytkowników  \n ");
        printf("wpisz 4\t  Jesli chcesz wprowadzic nowa osobe");

        wybor = 0;
        wybor=getchar();

        switch(wybor) {
        case '1':
            printf("W tablicy struktur ListaOsoba typu Osoba  mamy nastepujace dane:\n");
            for (int i = 0; i < liczba_osob; i++) {
                printf("TablicaOsob[%d]\n", i);
                printf("imie: %s,   nazwisko: %s\n, rokurodzenia: %d\n, numerkonta: %s\n,   nazwabanku: %s\n,   kwota: %i\n \n", TablicaOsob[i].imie, TablicaOsob[i].nazwisko, TablicaOsob[i].rokurodzenia, TablicaOsob[i].numerkonta, TablicaOsob[i].nazwabanku, TablicaOsob[i].kwota);
            }

            break;

        case '2':
            najwieksza = TablicaOsob[0].kwota;

            for (int i = 1; i < liczba_osob; i++) { // 2
                if( TablicaOsob[i].kwota > najwieksza ) {
                    najwieksza = TablicaOsob[i].kwota;
                }
            }
            printf("najwieksza: %i\n \n", najwieksza);
            return 0;
            break;

        case '3':
            for (int i = 0; i < liczba_osob; i++) {

                suma=suma+TablicaOsob[i].kwota;
            }
            printf("suma: %i\n \n", suma);
            break;

        case '4':


            printf("wpisz imie:");


            scanf("%s", TablicaOsob[liczba_osob].imie);
            printf("imie nowe: %s\n", TablicaOsob[liczba_osob].imie);
            liczba_osob =liczba_osob +1;


            /*
            cin.ignore();

            printf("wpisz nazwisko:");
            cin >> TablicaOsob[liczba_osob].nazwisko;
            cin.ignore();
            printf("wpisz rok urodzenia:");
            cin >> TablicaOsob[liczba_osob].rokurodzenia;
            cin.ignore();
            printf("wpisz numer konta:");
            cin >> TablicaOsob[liczba_osob].numerkonta;
            cin.ignore();
            printf("wpisz nazwe banku:");
            cin >> TablicaOsob[liczba_osob].nazwabanku;
            cin.ignore();
            printf("wpisz kwote:");
            cin >> TablicaOsob[liczba_osob].kwota;
            cin.ignore();
            */

            break;

        case 27:
            return 0;

        }
        //printf("wyszedłem z zewnętrznej pętli while \n");
    }
}

 

 

komentarz 11 maja przez Białozór Użytkownik (730 p.)
Dziękuję, program działa! Lecz dlaczego wprowadzenie  static int liczba_osob zamiast int oraz przesunięcie liczba_osob =liczba_osob +1; na koniec 4 pętli pomogło?
komentarz 11 maja przez niezalogowany
to static to akurat nie ma znaczenia,  to co pisałem wcześniej

liczba_osob - podajesz 3, a masz 4 osoby {0,1,2,3} do {0,1,2} masz przypisane wartości a {3} jest pusta, i przeniesienie na koniec dało to, że wpisujesz najpierw do {3}, a później tworzysz nowy rekord.
komentarz 11 maja przez Białozór Użytkownik (730 p.)
Zrozumiałam, dziękuję.

Podobne pytania

0 głosów
3 odpowiedzi 127 wizyt
pytanie zadane 27 kwietnia w C i C++ przez miodowy Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 40 wizyt
Porady nie od parady
Publikując kody źródłowe korzystaj ze specjalnego bloczku koloryzującego składnię (przycisk z napisem code w edytorze). Nie zapomnij o ustawieniu odpowiedniego języka z rozwijanego menu oraz czytelnym formatowaniu kodu.Przycisk code

66,451 zapytań

113,207 odpowiedzi

239,680 komentarzy

46,704 pasjonatów

Przeglądających: 267
Pasjonatów: 10 Gości: 257

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto dwie polecane książki warte uwagi. Pełną listę znajdziesz tutaj.

...