• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

czy usunąłem recovery?

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
465 wizyt
pytanie zadane 7 maja 2019 w Systemy operacyjne, programy przez I_Love_Program Nowicjusz (180 p.)
Witam, podczas próby reinstalacji win10 użyłem komend w konsoli a mianowicie wybrałem dysk użyłem komendy clear i zamieniłem na gpt. Męczyłem się z tym 2 tyg aż w końcu pomógł mi z tym ktoś i moje pytanie to czy nie usunąłem przez przypadek recovery

Laptop lenovo legion y520

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 8 maja 2019 przez afqedart Mądrala (5,050 p.)
Hej. W konsoli nie wybierasz dysku tylko partycję dysku. Wszystko zależy jaki wybrałeś. Jednak nie sądzę abyś usunął recorvery. Są jakieś konkretne objawy że masz podstawy tak przypuszczać?
komentarz 8 maja 2019 przez I_Love_Program Nowicjusz (180 p.)
Tak, ponieważ, gdy próbowałem uruchomić recovery to nie działało.

A jest jakiś bezpieczny sposób bez konsoli :D jak sprawdzić czy jest recovery i czy jest sprawne.

A wybrałem partycję z systemem
komentarz 8 maja 2019 przez afqedart Mądrala (5,050 p.)
Partycja system i recovery to 2 różne partycje. Najprościej sprawdzić to poprzez próbę zainstalowania nowego systemu za pomocą pendrive czy płyty. Tam wyświetlą CI się wszystkie partycje łącznie z recovery. Generalnie to po co Ci ta partycja? Pracuje na serwisie od lat i jeszcze ani razu mi się nie przydała ;D Tym bardziej, że teraz masz przecież oryginalny klucz systemu w komputerze. Więc możesz pobrać kopie systemu z neta i kliknąć przycisk "Aktywuj" i tyle, gdybyś miał jakaś awarię.
komentarz 8 maja 2019 przez I_Love_Program Nowicjusz (180 p.)
czyli nawet jak coś zniszczyłem/uszkodziłem to nie ma za bardzo czym się przejmować?

Podobne pytania

+1 głos
1 odpowiedź 909 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 164 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 193 wizyt
pytanie zadane 19 lutego 2017 w Systemy operacyjne, programy przez Karol Szy Nowicjusz (180 p.)

93,015 zapytań

141,978 odpowiedzi

321,271 komentarzy

62,357 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać tom 2 książki "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - będzie to około 650 stron wiedzy o ITsec (17 rozdziałów, 14 autorów, kolorowy druk).

Planowana premiera: 30.09.2024, zaś planowana wysyłka nastąpi w drugim tygodniu października 2024.

Warto preorderować, tym bardziej, iż mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy dodatkowe 15% zniżki! Dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za kod dla naszej Społeczności!

...