• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Responsywność strony

Object Storage Arubacloud
0 głosów
786 wizyt
pytanie zadane 5 maja 2019 w HTML i CSS przez Dajm Nowicjusz (160 p.)

Witam. Napisałem stronę (taki pierwszy poważniejszy projekt robiony na własną rękę) i kiedy w sumie już ją skończyłem i napisałem również style dla trybu responsywnego (5 innych rozdzielczości) to telefon nadal nie chce ich odczytywać tylko czyta te które są przeznaczone dla zwykłego monitora. Style responsywne pisałem w oparciu o tryb responsywny w firefoxie i tam wszystko śmigało, a zgrywając stronę na telefon nagle nic nie działa i wszystko się rozjeżdża. 

<meta name="viewport" content="width=device-width, initial-scale=1">

mam dodane a style edytuje

@media screen and (min-width:...){
}

Coś poradzicie?

komentarz 5 maja 2019 przez kalczur Gaduła (4,320 p.)
Ogarnij bibliotekę bootstrap na przyszłość, zaoszczędziłbyś se pisania większości styli
komentarz 7 maja 2019 przez Hasira Bywalec (2,100 p.)

@Dajm, 5 różnych rozdzielczości? Nie ma sensu rozdzielczości są 3(4, jeżeli liczymy powyżej 4k)

  1. Wszystko powyżej 1200px (laptopy i monitory)
  2. Poniżej 992px I powyżej 600px (małe laptopy i tablety)
  3. Poniżej 600 px (telefony)

Bazuj na tych rozdziałach i wszystko powinno być ładnie ;)

Tu przykład:

@media (max-weight: 992px) {
    menu_pc {
        display:none
    } 
    menu_tabletu/telefon {
        display:block
    } 
}

 

komentarz 7 maja 2019 przez hun1er76 Stary wyjadacz (11,960 p.)
Przecież dobór progów w media queries jest zależna od zastosowanych elementów layoutu, tak aby przy danej rozdzielności wyglądały estetycznie. Nie ma żadnych uniwersalnych.

3 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 5 maja 2019 przez Majki Obywatel (1,410 p.)
Dej linka, albo jak nie jest w necie to kod wrzuć.
komentarz 5 maja 2019 przez Dajm Nowicjusz (160 p.)

Ladniej napisany kod mam na 2 komputerze i nie mam opcji teraz przerzucic wiec jest nieschludnie napisana (normalnie pisze style w 2 pliku ale dla pokazania wrzucilem do jednego kodu / z racji ze jest tutaj ograniczenie znakow to wklejam link

LINK

0 głosów
odpowiedź 5 maja 2019 przez `Krzychuu Stary wyjadacz (13,940 p.)

Spróbuj zrobić tak:

@media (min-width: 480px) {

}

jeżeli chcesz zrobić przedział od do:

@media (min-width: 480px) and (max-width: 1024px) {

}

 

komentarz 5 maja 2019 przez Dajm Nowicjusz (160 p.)
Właśnie tak robie ;c
komentarz 5 maja 2019 przez `Krzychuu Stary wyjadacz (13,940 p.)
wywal screen i zobacz czy coś się zmieni
komentarz 6 maja 2019 przez Dajm Nowicjusz (160 p.)
To samo
0 głosów
odpowiedź 7 maja 2019 przez pirouetti Mądrala (6,490 p.)

W przeglądarce na kompie na różnych rozdzielczościach też się czasem rozjeżdża albo pojawia białe tło bardzo długie.

Dla responsywnej strony najlepiej także użyć gridu, nie tylko media queries.

Polecam https://bulma.io/documentation/columns/basics/

Jest bardzo łatwy ten grid.

<div class="columns">
  <div class="column">
    First column
  </div>
  <div class="column">
    Second column
  </div>
  <div class="column">
    Third column
  </div>
  <div class="column">
    Fourth column
  </div>
</div>

Ten prosty kod z gridem bulmy i w środku masz 4 elementy po 1/4 długości a dla telefonów spadają jeden pod drugi.

Jeśli chcesz mogę ci wysłać sam grid bo mają tam sam grid tylko w sassie, albo cały framework w css, co jest zbędne, sam grid wystarczy.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 489 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 228 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 127 wizyt
pytanie zadane 8 stycznia 2018 w C i C++ przez Xenoxer Użytkownik (560 p.)

92,556 zapytań

141,403 odpowiedzi

319,560 komentarzy

61,942 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...