• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Ocena kodu JavaScript

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
166 wizyt
pytanie zadane 4 maja 2019 w JavaScript przez Pawel512 Nowicjusz (240 p.)

Witajcie, ostatnio zacząłem się uczyć Javascript, jestem jeszcze kompletnie zielony, ale już coś tam wiem. Napisałem stronkę aby poćwiczyć js, jest to coś w stylu nauki słówek. Bardzo prosił bym o ocenę kodu, co robię źle, co warto poprawić. Jestem tu nowy, ale mam nadzieję, że wszystko dobrze zrobiłem.

https://gist.github.com/Pawel512/9dd9fdd2b7d1fbddfadcf1a112f4b6c6

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 4 maja 2019 przez DeBos123 Nałogowiec (44,950 p.)
wybrane 4 maja 2019 przez Pawel512
 
Najlepsza
  • Powinieneś poprawić formatowanie tak jak napisał @rafal612b.
  • Linie 2-19: Mógłbyś pozbyć się if'a. Nie wiem czy to było celowe czy się pomyliłeś, ale w words.wordEn są polskie słowa zamiast angielskich. Jeżeli tak to możesz po prostu usunąć if'a.
  • Linie 24-25: Możesz je zamienić na:
    put(wordEn, i+1);
  • Linie 29-35: Możesz skrócić to do:

    localStorage.setItem('page', !!storagePage);
  • Linie 69 i 136: Osobiście nie piszę w JS, ale czy ten warunek nie zwróci zawsze false?

    target.length != ''
+1 głos
odpowiedź 4 maja 2019 przez rafal.budzis Szeryf (85,260 p.)

Przed oceną spróbuj naprawić formatowanie ;) Twój kod jest strasznie rozjechany. minusem jest tez brak kolorowania składni. Po prostu źle się to czyta. Jednak mógłbyś dać się tym pobawić i wrzucić na jakaś stronę lub skorzystać z github pages.

Dodatkowo możesz znaleźć jakąś inspiracje tutaj : https://github.com/greg-dev/clean-code-javascript-pl

komentarz 4 maja 2019 przez Pawel512 Nowicjusz (240 p.)
Co mam rozumieć przez 'rozjechany' znaczy że mam użyć mniej spacji i entera? Składnię koloruje mi notepadd++ a jak zrobić żeby github też kolorował to nie wiem :P
1
komentarz 5 maja 2019 przez rafal.budzis Szeryf (85,260 p.)

Przez rozjechany miałęm na myśli np.

var storagePage = localStorage.getItem('page');
if(storagePage == 'false') {
	
	var words = {
	
			wordEn: ['ja', 'ty', 'on', 'ona', 'ono', 'my', 'wy', 'oni'],
			wordPl: ['i','you','he', 'she', 'it', 'we', 'you', 'they'],
			wordsBad: [],
		}
	
}else {

Zainstaluj np visual studio code darmowy i przeformatuje ci to ładnie. Nikt już nie korzysta z Notepaad++.

 

Kod powinien wyglądać tak ;)

 

var storagePage = localStorage.getItem('page');

if (storagePage == 'false') {
	
	var words = {
		wordEn: ['ja', 'ty', 'on', 'ona', 'ono', 'my', 'wy', 'oni'],
		wordPl: ['i','you','he', 'she', 'it', 'we', 'you', 'they'],
		wordsBad: [],
	}
	
} else {

Mnie już denewuje nawet brak spacji przed else czy if ;D Potem miałeś za duże wcięcie w obiekcie. oraz zamkniecie obiektu było za daleko przez co miałem wrażenie ze obiekt jest nie zamknięty.

komentarz 5 maja 2019 przez Pawel512 Nowicjusz (240 p.)
Bardzo dziękuję ci za porady skorzystam. :D

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 283 wizyt
pytanie zadane 8 września 2018 w JavaScript przez Alterwar Dyskutant (7,650 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 139 wizyt
pytanie zadane 24 października 2020 w C# przez Szyszka Gaduła (3,490 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 273 wizyt
pytanie zadane 11 października 2020 w Nasze projekty przez Szyszka Gaduła (3,490 p.)

92,454 zapytań

141,263 odpowiedzi

319,099 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...