• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

question-closed Select i option w php

Object Storage Arubacloud
0 głosów
284 wizyt
pytanie zadane 3 maja 2019 w PHP przez Webmaster123 Początkujący (440 p.)
zamknięte 4 maja 2019 przez Webmaster123

Dzień dobry od pewnego czasu zajmuje się tworzeniem strony.

Brakuje mi tylko liczenia wyniku z wybrania opcji w select option mam taki kod

<form action="profile3.php" method="post">
							<li>1. (drink) I <select><option></option><option value="A" id="q1-A" name="q1">drinks</option><option value="B" id="q1-B" name="q1">drink</option></select> much coffe.</li>
							<li>2. (visit) We often <select><option></option><option value="A" id="q2-A" name="q2">visit</option><option value="B" id="q2-B" name="q2">visits</option></select> Mrs Grant.</li>
							<li>3. (play) Henry <select><option></option><option value="A" id="q3-A" name="q3">playes</option><option value="B" id="q3-B" name="q3">play</option></select> the piano better than Fred.</li>
							<li>4. (begin) She <select><option></option><option value="A" id="q4-A" name="q4">begin</option><option value="B" id="q4-B" name="q4">begins</option></select> her job on Monday.</li>
							<li>5. (listen) They <select><option></option><option value="A" id="q5-A" name="q5">listening</option><option value="B" id="q5-B" name="q5">listen</option></select> to music together.</li>
							<li>6. (play) You <select><option></option><option value="A" id="q6-A" name="q6">play</option><option value="B" id="q6-B" name="q6">playes</option></select> tennis twice a week.</li>
							<li>7. (go) My brother <select><option></option><option value="A" id="q7-A" name="q7">goes</option><option value="B" id="q7-B" name="q7">go</option></select> to pubs.</li>
							<li>8. (play) You <select><option></option><option value="A" id="q8-A" name="q8">play</option><option value="B" id="q8-B" name="q8">playes</option></select> tennis twice a week.</li>
							<li>9. (work) They <select><option></option><option value="A" id="q9-A" name="q9">works</option><option value="B" id="q9-B" name="q9">work</option></select> in the office.</li>
							<li>10. (like) We <select><option></option><option value="A" id="q10-A" name="q10">like</option><option value="B" id="q10-B" name="q10">likes</option></select> pizza very much.</li>
							<input class="h" class="zaloguj" type="submit" value="Sprawdź wynik">
						</form>

i tu mam opcje do wyboru i teraz chcę, aby liczyło punkty i wyświetliło je gdzie indziej. 

Napisałem więc takie coś

<?php

	session_start();

	if (!isset($_SESSION['zalogowany']))
  {
    header('Location: index.php');
		exit();
  }

?>
<?php
	 if(isset($_POST['q8']) AND ($_POST['q9'])){
   if(isset($_POST['q1']) AND ($_POST['q2']) AND ($_POST['q3']) AND ($_POST['q4']) AND ($_POST['q5']) AND ($_POST['q6']) AND ($_POST['q7']) AND  ($_POST['q10']))
   {

    $a1 = $_POST['q1'];
    $a2 = $_POST['q2'];
    $a3 = $_POST['q3'];
    $a4 = $_POST['q4'];
    $a5 = $_POST['q5'];
    $a6 = $_POST['q6'];
    $a7 = $_POST['q7'];
    $a8 = $_POST['q8'];
    $a9 = $_POST['q9'];
    $a10 = $_POST['q10'];

    $wynik = 0;

    if ($a1 == "B")
    {
      $wynik++;
    }
    if ($a2 == "A")
    {
      $wynik++;
    }
    if ($a3 == "A")
    {
      $wynik++;
    }
    if ($a4 == "B")
    {
      $wynik++;
    }
    if ($a5 == "B")
    {
      $wynik++;
    }
    if ($a6 == "A")
    {
      $wynik++;
    }
    if ($a7 == "A")
    {
      $wynik++;
    }
    if ($a8 == "B")
    {
      $wynik++;
    }
    if ($a9 == "B")
    {
      $wynik++;
    }
    if ($a10 == "A")
    {
      $wynik++;
    }

      unset($_SESSION['b']);

      $ocena = $wynik/10*(100/100)*100;

    }
	}
      else
      {

        $_SESSION['b'] = '<h3 style: color:red; margin:bottom: 1px;>Wszystkie pola są wymagane!</h3>';
        header('Location: pst.php');

      }
 ?>

<!DOCTYPE html>
<html lang="pl" dir="ltr">
  <head>
    <meta charset="utf-8">
    <title></title>
    <link rel="stylesheet" href="style1.css">
    <link href="https://fonts.googleapis.com/css?family=Josefin+Sans|Open+Sans+Condensed:300" rel="stylesheet">
  </head>
  <body>
    <header>
	      <h1 class="logo"></h1>
			<div class="nav">
				<ol>
					<li><a href="">Strona główna</a></li>
					<li><a href="#">Nauka</a>
						<ul>
							<li><a href="">Czasy</a></li>
						</ul>
					</li>
					<li><a href="#">Testy</a>
						<ul>
							<li><a href="">Czasy</a></li>
						</ul>
					</li>
					<li><a href="#">
					<?php
					echo $_SESSION['user'];
					 ?>
					</a>
					<ul>
						<li>
							<?php
								echo '<a href="logout.php">Wyloguj się</a>';
							 ?>
						</li>
					</ul>
				</li>
				</ol>
			</div>
    </header>

  	<?php

				echo '<h1 class="profile">'.$_SESSION['user'].'</h1>';
				echo "<div class='result'> $wynik / 10 </div>";
				echo "<div class='result'>".$ocena."%"."</br>"."</div>";
		 ?>


   

ale zawsze wraca mnie od razu do strony z formularzem. Ktoś zna przyczynę?

komentarz zamknięcia: Znalazłem rozwiązanie
komentarz 4 maja 2019 przez wiktoz Mądrala (7,040 p.)
Może byś chociaż napisał co było nie tak, a nie dajesz downvota odpowiedzi i zamykasz.

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 3 maja 2019 przez wiktoz Mądrala (7,040 p.)
wybrane 5 maja 2019 przez Webmaster123
 
Najlepsza
Może zmienna $_SESSION['zalogowany'] nie jest ustawiona?

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 327 wizyt
pytanie zadane 26 lutego 2023 w PHP przez gatka84 Bywalec (2,150 p.)
+1 głos
3 odpowiedzi 164 wizyt
pytanie zadane 20 czerwca 2021 w HTML i CSS przez Zawoj11 Użytkownik (850 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 416 wizyt
pytanie zadane 31 lipca 2019 w JavaScript przez michal_php Stary wyjadacz (13,700 p.)

92,572 zapytań

141,422 odpowiedzi

319,643 komentarzy

61,959 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...