• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

question-closed Kurs C++, odcinek 7, quiz, zawartość pliku quiz.txt się nie wyświetla

Object Storage Arubacloud
0 głosów
393 wizyt
pytanie zadane 2 maja 2019 w C i C++ przez Mefyra Nowicjusz (190 p.)
zamknięte 5 maja 2019 przez Mefyra
Czy ktoś ma może problem z wyświetlaniem zawartości pliku w programie? Cały kod źródłowy mi działa, wyświetlają mi się odpowiedzi, ale tylko te wypisane cout-em w cudzysłowie, czyli "A." , "B. ", ale treść odpowiedzi przypisana tym opcjom już nie. Plik quiz z treścią całego quizu umieściłam w tym samym folderze co kod źródłowy (main), więc nie mam pojęcia co może być nie tak. Może ktoś ma ten sam problem? Szukałam takiego wątku na forum, znalazłam podobne, ale nikt nie miał tego samego problemu co ja. Dodam, że na początku napisałam własny kod. Nie działało w sposób wyżej opisany, więc pobrałam kod źródłowy z plików do odcinka 7 kursu i po uruchomieniu nadal jest to samo.
komentarz zamknięcia: otrzymałam odpowiedź z rozwiązaniem
komentarz 3 maja 2019 przez niezalogowany
Plik źródłowy również umieściłaś w tym folderze, a następnie zmieniłaś również jego nazwę na main.cpp?

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 3 maja 2019 przez MsMaciek123 Pasjonat (24,760 p.)
wybrane 5 maja 2019 przez Mefyra
 
Najlepsza
Plik z quizem powinien być przy pliku .exe jeżeli korzystać z Code::Blocks. Otwórz plik z projektem, później chyba Release i odnajdź plik .exe i tam wrzuć plik quiz.txt itp.

To też zależy od twojego kodu, gdzie podałaś ścieżkę
komentarz 4 maja 2019 przez Mefyra Nowicjusz (190 p.)
edycja 4 maja 2019 przez Mefyra

Znalazłam opcję release w różnych miejscach przy projekcie. Dodałam w sumie wszędzie gdzie się da ten quiz.txt i zaznaczyłam opcję Release i Debug jednocześnie, ale w tym przypadku to chyba nie ma znaczenia? 

+zrobiłam coś takiego: w oknie Management kliknęłam w Files, znalazłam ten plik quiz.txt, kliknęłam na niego i dodałam do projektu, który sam jest nazwany Quiz. Myślałam, że może to rozwiąże już problem, bo podpięłam quiz.txt jakby do projektu, ale nadal jest to samo.

Podpięcie wygląda w ten sposób:

EDIT: Już wszystko działa. Tylko nie wiem co dokładnie to spowodowało. Na zdjęciu wyżej jest "kod" pobrany z plików do odcinka, ale włączając program z tym kodem nadal jest ten sam błąd. O dziwo kod, który ja napisałam oglądając odcinek działa, mimo, że wszystko wydaje się być napisane podobnie. Być może zmiany, których dokonałam były robione na moim kodzie. Pliki mogły mi się pomieszać, a otwierałam kod pobrany ze strony bez zmian, o których wpomniałeś. W każdym razie dzięki wielkie za pomoc! Mam działającą aplikację laugh

komentarz 4 maja 2019 przez MsMaciek123 Pasjonat (24,760 p.)
Przy mojej odpowiedzi masz taką "gwiazdkę", ona oznacza najlepszą odpowiedź. Później zamknij temat
komentarz 18 lipca 2019 przez LFC37 Nowicjusz (100 p.)

@Mefyra

Miałem ten sam problem, z tym że kiedy podmieniłem kod źródłowy na ten który pobrałem z plików do odcinka to wszystko działało. Stwierdziłem więc że problem musi być w samym kodzie i okazało się, że w linijcie z:

if  (nr_linii==8) {nr_linii=2; nr_pytania++;}

napisałem:

if (nr_linii==8) {nr_linii==2; nr_pytania++;}

 

(Niepotrzebnie 2x znak "=")

smiley

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 303 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 559 wizyt
pytanie zadane 26 marca 2019 w C i C++ przez Nicolas Wielocha Nowicjusz (140 p.)
0 głosów
4 odpowiedzi 767 wizyt
pytanie zadane 14 kwietnia 2016 w C i C++ przez Danielel Nowicjusz (120 p.)

92,555 zapytań

141,403 odpowiedzi

319,554 komentarzy

61,939 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...