• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Studia informatyczne po technikum, liceum (pomocy :D)

VPS Starter Arubacloud
+1 głos
1,905 wizyt
pytanie zadane 28 kwietnia 2019 w Offtop przez kubarozruba111 Nowicjusz (150 p.)
edycja 29 kwietnia 2019 przez kubarozruba111
1. Jest tutaj ktoś kto studiuje informatyke, po technikum informatyczny i czy mógłby się wypowiedzieć.

2.Co myślicie o wybraniu liceum o profilu mat-fiz-inf i uczenie się na własną rękę programowania??

Edit : Dzięki wszystkim za odpowiedź

6 odpowiedzi

+6 głosów
odpowiedź 28 kwietnia 2019 przez Paweł123 Nałogowiec (33,500 p.)
Weź się ucz programowania w domu, szukaj w necie poradników szkoła w ogóle niczego Cię nie nauczy, jeszcze Cię zniechęci...
+1 głos
odpowiedź 29 kwietnia 2019 przez RuinyOdbudowane Początkujący (330 p.)

Ja jestem dopiero co po Technikum z dobrą opinią na kierunku informatyka jutro odbieram moje świadectwo i mogę powiedzieć tyle ,że wiele musiałem uczyć się na własną rękę zwłaszcza jeśli chodzi o języki programowania. Egzaminy E12,E13 i E14 mam pozdawane ale tak na prawdę to nic wielkiego mieć te kwalifikacje w porównaniu do wiedzy jaką przyswoiłem wykonując małe zlecenia np. dla studenta bądź dla firmy. Mam Swoje ogłoszenie w internecie i nauka na prawdziwych projektach pokazała mi ,że to co miałem w szkole nigdy nie zapewni ci pracy jako programista. Musisz być tym przedmiotem zainteresowany, prosić nauczycieli o zadania dodatkowe, materiały do nauki bo sami ci ich nie dadzą, a twoja przygoda z programowaniem skończy się na użyciu $_POST i wyświetleniu formularza z bazy danych. Ale na obronę gdyby nie szkoła nie programowałbym dziś i nie uczył się np. programowania obiektowego w którym teraz raczkuję. Jeśli nie masz zamiaru się uczyć w szkole ,a wolisz w domu bądź na jakimś dobrym kursie wybierz Technikum i miej spokój z rezygnacji nauki dalej. Po liceum tych kwalifikacji nie otrzymasz za to przygotujesz się do matury lepiej z informatyki. Ale ta matura nie jest wcale nikomu do szczęścia potrzebna. Ważne są Twoje umiejętności i chęć + zapał do tego. Nikt nie musi egzaminować twoich umiejętności ani ich podważać słabym wynikiem na maturze.

Można być dobrym programistą bez szkoły. Jakąś skończyć musisz więc wybierz tę w której będziesz się lepiej czuł. Jest to zobowiązanie na 3-4 lata więc wybierz dobrze. Bo spędzisz tam wiele godzin. Gdybym miał wybór jeszcze wybrać wybrałbym to samo co wybrałem. Jednak cieszę się ,że mam to za Sobą.

+1 głos
odpowiedź 29 kwietnia 2019 przez mrspock1 Mądrala (6,420 p.)
Wydaje mi się że liceum uczy bardziej pod kątem algorytmów i to jest lepszy wybór.
0 głosów
odpowiedź 29 kwietnia 2019 przez gagyn Stary wyjadacz (11,050 p.)

Jeżeli chcesz wierzyć w to, że czegoś się uczysz -idź do technikum.

Jeżeli rzeczywiście chcesz się czegoś nauczyć, to ucz się sam (z internetu oraz pisząc własne projekty) i idź do liceum.

Jestem obecnie w liceum i jestem z tego wyboru zadowolony, ponieważ wiem jak wygląda program nauczania w technikum. 

0 głosów
odpowiedź 29 kwietnia 2019 przez andrew80 Użytkownik (900 p.)

Jeślni realnie chcesz coś umieć to NAJLEPSZA metoda:

1. Naucz się cokolwiek przydatnego (internet/kursy).
  2. Od razu zacznij szukać praktyk/stażu - nawet bezpłatnego. Twoją zapłatą będzie praktyczna i wiedza doświadczenie.
  3. Zacznij chodzić na spotkania branżowe (na start wszystko  co się da).
  4. Nie idź do wielkich korpo tylko mniejszych firm - dużo lepsza atmosfera do nauki.
  5. Edukacja formalna (studia itd.) - jak już bardzo potrzebujesz zrób zaocznie. Tytuł ten sam, a w IT liczy się co masz w głowie, a nie na dyplomie.

Ja osobiście na start polecam python (świetny do nauki) / javascript (jest wszędzie).
Jak jesteś z Trójmiasta to mogę pomóc.

0 głosów
odpowiedź 29 kwietnia 2019 przez Darek Tracz Nowicjusz (140 p.)
Nie licz, że w szkole nauczysz się nie wiadomo czego. Tak nie będzie :) Jak lubisz to co robisz, to sam zgłębiaj swoją wiedzę.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 707 wizyt
0 głosów
3 odpowiedzi 7,906 wizyt

92,979 zapytań

141,943 odpowiedzi

321,189 komentarzy

62,308 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać tom 2 książki "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - będzie to około 650 stron wiedzy o ITsec (17 rozdziałów, 14 autorów, kolorowy druk).

Planowana premiera: 30.09.2024, zaś planowana wysyłka nastąpi w drugim tygodniu października 2024.

Warto preorderować, tym bardziej, iż mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy dodatkowe 15% zniżki! Dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za kod dla naszej Społeczności!

...