Ja jestem dopiero co po Technikum z dobrą opinią na kierunku informatyka jutro odbieram moje świadectwo i mogę powiedzieć tyle ,że wiele musiałem uczyć się na własną rękę zwłaszcza jeśli chodzi o języki programowania. Egzaminy E12,E13 i E14 mam pozdawane ale tak na prawdę to nic wielkiego mieć te kwalifikacje w porównaniu do wiedzy jaką przyswoiłem wykonując małe zlecenia np. dla studenta bądź dla firmy. Mam Swoje ogłoszenie w internecie i nauka na prawdziwych projektach pokazała mi ,że to co miałem w szkole nigdy nie zapewni ci pracy jako programista. Musisz być tym przedmiotem zainteresowany, prosić nauczycieli o zadania dodatkowe, materiały do nauki bo sami ci ich nie dadzą, a twoja przygoda z programowaniem skończy się na użyciu $_POST i wyświetleniu formularza z bazy danych. Ale na obronę gdyby nie szkoła nie programowałbym dziś i nie uczył się np. programowania obiektowego w którym teraz raczkuję. Jeśli nie masz zamiaru się uczyć w szkole ,a wolisz w domu bądź na jakimś dobrym kursie wybierz Technikum i miej spokój z rezygnacji nauki dalej. Po liceum tych kwalifikacji nie otrzymasz za to przygotujesz się do matury lepiej z informatyki. Ale ta matura nie jest wcale nikomu do szczęścia potrzebna. Ważne są Twoje umiejętności i chęć + zapał do tego. Nikt nie musi egzaminować twoich umiejętności ani ich podważać słabym wynikiem na maturze.
Można być dobrym programistą bez szkoły. Jakąś skończyć musisz więc wybierz tę w której będziesz się lepiej czuł. Jest to zobowiązanie na 3-4 lata więc wybierz dobrze. Bo spędzisz tam wiele godzin. Gdybym miał wybór jeszcze wybrać wybrałbym to samo co wybrałem. Jednak cieszę się ,że mam to za Sobą.