• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

c++ łączenie z bazą danych? Logowanie do serwera

Object Storage Arubacloud
0 głosów
1,137 wizyt
pytanie zadane 26 kwietnia 2019 w C i C++ przez MegaaSoft Obywatel (1,430 p.)
Witam. Uczę się programowania w c++ i mam własną aka działalność na której sprzedaje programy napisane własnie w c++ ale powoli kończy mi się miejsce na serwerze (15 GB ze 100)

I mam do was pytanie jak się połączyć z serwerem przez c++, Chodzi mi o takie coś że logujemy się na serwer przez aplikacje i pokazuję się nam wszystko co kupiliśmy. Jako przykład mogę poddać ten launcher od adobe, tam nam pokazuje co kupiliśmy itd.

i po zalogowaniu mamy przycisk POBIERZ i pobiera nam się program i instalujemy i mamy go
komentarz 26 kwietnia 2019 przez DragonCoder Nałogowiec (36,500 p.)
Logowanie samo w sobie mozezs wykonac poprzez msql i wydanie zapytan, tylko pytanie co to za apka. Jezeli ma to byc cos okienkowego, to Qt samo w sobie dostarczy niezbędnych bibliotek itd. Mozesz tez polaczyc c++ i pythona do tego. Mozliwosci wiele, informacji za malo
komentarz 27 kwietnia 2019 przez MegaaSoft Obywatel (1,430 p.)
1.apka okienkowa (podałem przykład)

2.tylko c++/sql

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 26 kwietnia 2019 przez Leonardo Użytkownik (770 p.)

Szczerze to radziłbym Ci to zrobić w javie albo pythonie, byłoby to dużo prostsze. Po paru dnaich nauki jeśli znasz c++ to opanujsz i to w javie.

Jeśli jednak uparłeś się na c++, google pomaga, jeden z pierwszych wyników.

Do tego możesz użyć według pierwszego sposobu MSQL API, dokumentacja.

 

komentarz 26 kwietnia 2019 przez MegaaSoft Obywatel (1,430 p.)
Java odpada.

1.mało optymalna

2.nigdy jej nie ogarnę

3.c++ uczę się od 6 miesięcy
0 głosów
odpowiedź 26 kwietnia 2019 przez j23 Mędrzec (194,920 p.)

I mam do was pytanie jak się połączyć z serwerem przez c++,

Na tak zadane pytanie jest jedna odpowiedź: normalnie, socketami :)

 

Nie podałeś żadnych informacji na temat serwera. Co to za serwer, jaki protokół komunikacji itd. itp.

komentarz 26 kwietnia 2019 przez MegaaSoft Obywatel (1,430 p.)
ftp

serwer z strony cba jak narazie darmowy bo robię strone
komentarz 27 kwietnia 2019 przez j23 Mędrzec (194,920 p.)

Skoro FTP, to

  • jeśli aplikacja ma być Windows-only, użyj funkcji biblioteki systemowej WinINet (FtpGetFile, FtpPutFile itd.).
  • jeśli coś multi-platformowego, to np. biblioteka libcurl.
  • jeśli używasz jakichś frameworków, jak np. Qt, poszukaj w ich dokumentacji, czy nie mają klas/funkcji do obsługi protokołu FTP.
komentarz 27 kwietnia 2019 przez MegaaSoft Obywatel (1,430 p.)
Mordo ja chce zorbić logowanie na serwer przez c++/sql

a nie wysyłać czy pobierać pliki lol
komentarz 27 kwietnia 2019 przez j23 Mędrzec (194,920 p.)

To po cholerę piszesz o FTP?

 

Żeby mieć dostęp do bazy MySQL z poziomu C/C++, musisz użyć connectora -> link.

komentarz 27 kwietnia 2019 przez DragonCoder Nałogowiec (36,500 p.)
@j23, tylko ze on chce apke okienkowa, wiec mysle, ze zostaje tu Qt lub WinApi, CGUI itd, wszytsko ma swoje plusy i minusy
komentarz 27 kwietnia 2019 przez j23 Mędrzec (194,920 p.)
No i? Connector to zwykła biblioteka, która udostępnia funkcje służące do łączenia się i operowania na bazie danych. Być może Qt ma już odpowiednie klasy do obsługi baz danych, ale jeśli nie ma, wtedy trzeba użyć connectora.

 

Z drugiej strony, nie jestem pewny, czy takie bezpośrednie łączenie się z bazą w tym konkretnym przypadku jest dobrym pomysłem.
komentarz 27 kwietnia 2019 przez MegaaSoft Obywatel (1,430 p.)
tak,tak wiem zabezpieczenia ale to tylko jak nie ogarnę sql itd tych wszystkich bajerów

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 676 wizyt
pytanie zadane 3 marca 2018 w SQL, bazy danych przez Gambr Dyskutant (7,530 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 409 wizyt
pytanie zadane 29 września 2018 w PHP przez wiktor123 Nowicjusz (200 p.)
–1 głos
1 odpowiedź 638 wizyt
pytanie zadane 23 października 2017 w PHP przez David Sundkikngs Obywatel (1,180 p.)

92,568 zapytań

141,420 odpowiedzi

319,618 komentarzy

61,954 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...