TL;DR Uruchomienie serwera Discord dla forum - tak czy nie? Nasze sugestie, pomysły, konfiguracja kanałów.
Dziś przychodzę z nową propozycją. W sumie to nie taką nową, bo padała już nie raz, ale jakoś nie było zainteresowania i żadnych dalszych decyzji. Chodzi o uruchomienie serwera Discord dla forum. Cel: lepsza i szybsza komunikacja, rozmowy na tematy programistyczne, informatyczne i inne. Nie chcemy na pewno przenieść całego forum i rozwiązywania wszystkich problemów na Discorda, komunikator ma być tylko dodatkiem. Niekoniecznie też chodzi typowo o rozmowy głosowe, bardziej o inny, bardziej "nowoczesny" komunikator i przy okazji rozmowy głosowe dla chętnych.
W chwili obecnej oprócz forum posiadamy kanał IRC. Ruch tam jest raczej niezbyt duży, bywają głównie stali bywalcy. Często ktoś wchodzi, pyta i po 10 sekundach wychodzi bez odpowiedzi, jakby myśląc, że tam nikogo nie ma (a często po prostu nikt nie jest w stanie tak szybko odpowiadać). Można wymienić szereg wad i zalet IRC, ale co by nie mówić jest to dość stary środek komunikacji. Stąd właśnie pomysły na Discorda.
Krótko o Discordzie: oferuje wiele kanałów w ramach jednego serwera umożliwiających rozmowy głosowe i tekstowe. Można łatwo przesyłać na nim zdjęcia, snippety kodu, gify itp. Dostępna jest za darmo aplikacja na praktycznie każdą ważniejszą platformę - Windows, Linux, macOS, Android, iOS oraz aplikacja webowa działająca w przeglądarce. Jeśli ktoś korzysta ze Slacka, to Discord jest do niego bardzo podobny.
Gdybyśmy zdecydowali się na uruchomienie takowego serwera rodzą się dwa małe problemy (przynajmniej z tego co ustaliłem obecnie). Pierwszy to duplikacja czatów, bo mielibyśmy IRC i Discorda. Wydaje mi się, że porzucenie IRC z dnia na dzień byłoby złym pomysłem, jak już to trzeba by nasz kanał tam stopniowo wygaszać, aż znaczna większość przejdzie na Discorda. Z tego co udało mi się zorientować można zrobić połączenie Discorda z IRC w taki sposób, aby wiadomość z kanału IRC lądowały na określonym kanale na serwerze Discord i w drugą stronę, są jakieś gotowe narzędzia do tego. Myślę, że na początek byłaby to dobra opcja, a później okazałoby się jakby to wyszło w praktyce. Drugi problem to identyfikacja użytkownika. Z tego co mi wiadomo nawet administrator serwera nie widzi adresów e-mail czy IP użytkowników. Tutaj trzeba by jeszcze pomyśleć, idealnie byłoby, aby dopiero po zalogowaniu na forum była opcja zalogowania na Discorda i logowało, że dany użytkownik na forum to jest ten na Discordzie. Na co dzień taka wiedza do niczego mi potrzebna nie jest, ale w momencie, gdy coś się dzieje to jednak informacje z IRC też mogą być pomocne i już nie raz tak było.
Zapraszam do dyskusji. Chętnie posłucham opinii i wszelkich pomysłów, sugestii na ewentualne uruchomienie Discorda czy nawet konfiguracji (jakie konkretnie kanały chcemy, jak to dobrze podzielić). Poniżej zostawiam też ankietę, aby szacunkowo zbadać zainteresowanie. Prosiłbym, aby opcję “jestem za” zaznaczyły osoby, które faktycznie czują, że są zainteresowane i raz kiedyś by tam wpadły.
Możliwe odpowiedzi:
Jestem za (64 głosów, 65%)
Nie mam zdania (17 głosów, 17%)
Jestem przeciw
(17 głosów, 17%)