• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

html css js do tworzenia gier na urzadzenia mobilne

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
323 wizyt
pytanie zadane 21 kwietnia 2019 w JavaScript przez Sebastian1235 Nowicjusz (190 p.)
Witam,

chciałbym się zapytać czy html css i js jest dobrym wyborem do tworzenia gier mobilnych , głownie chodzi mi o gry 2d typu margonem , tibia. Patrząc w internecie , to zobaczylem , że JS ma dosyć małe community jesli chodzi o gry mobilne. Głównie sama przeglądarka . Jak to w koncu jest ? Chciałbym pisac gry przeglądarkowe i troche tez na urzadzenia mobilne jednoczesnie na iOS i Androida . Z tego co patrzyłem , to zazwyczaj jeden jezyk jest do pisania gier na iOS'a i jeden na Androida . Nie ma takiego czegos jak w JS ze mozna na dwie platformy pisac w jednym jezyku. Wiadomo , ze tamte gry bedą duzo lepsze i wydajniejsze , ale jak widze mozliwosci Canvas , to tez fajnie i plynnie chodzą gry.
komentarz 22 kwietnia 2019 przez Velta Maniak (51,890 p.)

Nie ma takiego czegos jak w JS ze mozna na dwie platformy pisac w jednym jezyku.

React Native

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 21 kwietnia 2019 przez Ajver Bywalec (2,430 p.)
Jeśli chcesz koniecznie pisać w js, to możesz sobie zobaczyć bibliotekę p5.js. na Youtube znajdziesz kanał coding train, który ma mnóstwo gier napisanych właśnie w tej technologii + poradniki od zera. Ale gry chyba lepiej pisać w silniku do gier. Popularne Unity pozwala Ci wyeksportowac aplikację do web, androida, etc. Możesz też zobaczyć nieco prostszy silnik Godot Engine. Też możesz w nin tworzyć aplikacje webowe i jest cross-platformowy + zupełnie darmowy
komentarz 21 kwietnia 2019 przez Sebastian1235 Nowicjusz (190 p.)
A unity dalej wspiera js? Bo z tego co slyszalem, to juz tylko C#
komentarz 21 kwietnia 2019 przez Ajver Bywalec (2,430 p.)
Nie słyszałem nic, żeby usuwali tę opcję, ale nie sprawdzałem tego.

Ponadto wiem, że piszesz w JS, ale on później jest przez Unity zmieniany na C#.

Ale nie wiem. Czy Unity nie będzie dla Ciebie zbyt dużym i zaawansowanym silnikiem. Proponuję Ci zobaczyć Coding Train i jego filmiki o p5, bo to może być bardziej adekwatne do Twoich potrzeb :)
0 głosów
odpowiedź 22 kwietnia 2019 przez rafal.budzis Szeryf (85,260 p.)
Jeśli chcesz iść w technologie webowe rób strony internetowe z grami które działają na komórkach. Jesteś w stanie dostosować wielkość strony internetowej poprzez stworzenie responsywnego szablonu. Na początek poznaj znacznik <canvas> i  jego możliwości. Gdy bedziesz chciał zoptymalizować swoją gre pewne jej funkcje będziesz mógł napisać w C++ który obecnie działem w przeglądarce za sprawą webassembly. To nie prawda ze gra zrobiona w przeglądarce bedzie gorsza!

Jeśli będziesz potrzebował trybu offline poczytaj o PWA i service worker. Jeśli będziesz chciał zobaczyć swoją gre w sklepie googla to ponoć TWA mają załatwić ten problem. Przeglądarki mają możliwość obsługi gamepadów :D Przeglądarka to wszystko czego potrzebujesz ;)

Podobne pytania

+4 głosów
1 odpowiedź 307 wizyt
pytanie zadane 15 września 2016 w Offtop przez Qhoros Mądrala (7,110 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 154 wizyt
pytanie zadane 20 kwietnia 2023 w HTML i CSS przez daras_r1 Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 382 wizyt
pytanie zadane 15 września 2019 w JavaScript przez Layoutowiec Mądrala (5,470 p.)

92,451 zapytań

141,261 odpowiedzi

319,073 komentarzy

61,853 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...