• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

korzystanie z wlasciwosci text boxa w innej klasie

Object Storage Arubacloud
0 głosów
217 wizyt
pytanie zadane 19 kwietnia 2019 w C# przez Michał_Warmuz Mądrala (5,830 p.)

Czesc mam pytanie wiecie czemu w innej klasie nie moge korzystac z textBox i czy mozna to zmienic :) 

 

using System;
using System.Collections.Generic;
using System.ComponentModel;
using System.Data;
using System.Drawing;
using System.Linq;
using System.Text;
using System.Threading.Tasks;
using System.Windows.Forms;

namespace WindowsFormsApp1
{
    public partial class Form1 : Form
    {
        public Form1()
        {
            InitializeComponent();
           
        }

    }

    partial class Sonix : postac
    {

        Sonix()
        {
            this.name = sonixName.Text ;
        }

    }
}


 

komentarz 19 kwietnia 2019 przez DarthMazut Bywalec (2,990 p.)
Cześć,

trudno powiedzieć, dlaczego nie możesz: ja np. nie mam z tym problemu:
TextBox textBox1 = new TextBox(); //i normalnie korzystam odwołując się do zmiennej textBox1

Inna sprawa to to, że kod który wstawiłeś sprawia wrażenie, że w ogóle nie jest zwwiązany z pytaniem.
komentarz 19 kwietnia 2019 przez Michał_Warmuz Mądrala (5,830 p.)
using System;
using System.Collections.Generic;
using System.ComponentModel;
using System.Data;
using System.Drawing;
using System.Linq;
using System.Text;
using System.Threading.Tasks;
using System.Windows.Forms;

namespace WindowsFormsApp2
{
    public partial class Form1 : Form
    {
        public Form1()
        {
            InitializeComponent();
        }

        private void Form1_Load(object sender, EventArgs e)
        {
            TextBox p1 = new TextBox();

            string name = p1.Text;

            Sonic(name); // Tutaj wywala mi bład
        }
    }

   public  class postac
    {
        protected string name;

    }

    public class Sonic : postac
    {
        public Sonic(string name)
        {
            this.name = name;
        }
    }
}
komentarz 19 kwietnia 2019 przez DarthMazut Bywalec (2,990 p.)
A powiedz mi na rzecz jakiej instancji chcesz wywołać konstruktor klasy Sonic?

EDIT: fajnie by było jakbyś jeszcze napisał jaki dokładnie błąd Ci wywala, bo najprawdopodobniej wszystko jest tam wyjaśnione.
komentarz 23 kwietnia 2019 przez Siemił Mądrala (7,380 p.)

@Michał_Warmuz, A w którym miejscu tworzysz obiekty typu Sonic?

... Sonic(name); // Tutaj wywala mi bład
        

Chyba powinno być coś w stylu:

Sonic sonic = new Sonic(name)?

pzd.

Zaloguj lub zarejestruj się, aby odpowiedzieć na to pytanie.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 107 wizyt
pytanie zadane 4 marca 2017 w C i C++ przez zmienna Nowicjusz (120 p.)
+2 głosów
0 odpowiedzi 273 wizyt
pytanie zadane 13 kwietnia 2017 w C# przez liledusty Obywatel (1,430 p.)
+1 głos
1 odpowiedź 130 wizyt
pytanie zadane 20 kwietnia 2022 w C i C++ przez Quatil Nowicjusz (130 p.)

92,572 zapytań

141,422 odpowiedzi

319,643 komentarzy

61,959 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...