• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Imieniny zadanie PL SPOJ

VPS Starter Arubacloud
–1 głos
430 wizyt
pytanie zadane 18 kwietnia 2019 w C i C++ przez creend Gaduła (4,700 p.)

Cześć, mam problem gdyż polski spoj nie akceptuje mi tego zadania: https://pl.spoj.com/problems/MWPZ06D/

Wpisując w konsoli te same dane wejścia co na stronie otrzymywałem te same dane wyjścia. W bloku kodu zamieszczam kod. Czy mógłby ktoś pomóc? Z góry dzięki.

#include <iostream>

using namespace std;
int D,L,C;
int main()
{
    cin>>D;
    for(int i=0; i<D; i++)
    {
        cin>>C>>L;
        if(C%(L-1)!=0) cout<<"TAK"<<endl;
        else cout<<"NIE"<<endl;
    }
    return 0;
}

 

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 18 kwietnia 2019 przez niezalogowany
wybrane 7 listopada 2019 przez creend
 
Najlepsza

Popraw to co wskazał jankustosz1: Oprócz tego dostajesz bardzo konkretny opis błędu:

błąd wykonania (SIGFPE

SIGFPE

The SIGFPE signal is sent to a process when it executes an erroneous arithmetic operation, such as division by zero (the name "FPE", standing for floating-point exception, is a misnomer as the signal covers integer-arithmetic errors as well).

Pomyśl i sprawdź co się stanie w takiej sytuacji gdy Jasio będzie jedynym uczniem w klasie:

1
1 5
komentarz 18 kwietnia 2019 przez creend Gaduła (4,700 p.)

Dzięki za wskazówkę. Udało mi się napisać dobry kod i SPOJ zaakceptował :) 

#include <iostream>

using namespace std;
int D,L,C;
int main()
{
    cin>>D;
    for(int i=0; i<D; i++)
    {
        cin>>L>>C;
        if(L==1) cout<<"TAK"<<endl;
        else if (C%(L-1)!=0) cout<<"TAK"<<endl;
        else cout<<"NIE"<<endl;
    }
    return 0;
}

 

0 głosów
odpowiedź 18 kwietnia 2019 przez jankustosz1 Nałogowiec (35,880 p.)

U Ciebie C to liczba osób, więc if powinien wyglądać tak:

if(L%(C-1)!=0)

 

komentarz 18 kwietnia 2019 przez niezalogowany

Właściwie gdyby trzymać się oznaczeń z zadania to lepiej byłoby zmienić kolejność wczytywania:

cin>>L>>C;

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 354 wizyt
pytanie zadane 17 sierpnia 2020 w SPOJ przez niezalogowany
+1 głos
1 odpowiedź 272 wizyt
pytanie zadane 31 grudnia 2019 w C i C++ przez amtrax Dyskutant (9,630 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 319 wizyt
pytanie zadane 23 sierpnia 2020 w C# przez AgentTecza Obywatel (1,810 p.)

92,452 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,085 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...