• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

wie ktos dlaczego ten program niedziala?

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
125 wizyt
pytanie zadane 18 kwietnia 2019 w C i C++ przez Nokii Nowicjusz (200 p.)
#include <iostream>
#include <cstdlib>
#include <windows.h>
#include <algorithm>
#include <string>
#include <stdio.h>

using namespace std;

string napis;
char wybor;
int dlugosc = napis.length();

int main()
{
    cout << "witaj!" << endl;
    Sleep(300);
    cout << "podaj twoj text: ";
    getline(cin, napis);
    Sleep (300);
    system("cls");
    cout << "      Menu" << endl;
    cout << "1 = odwracanie tekstu"<< endl;
    cout << "2 = zmiana wielkosci liter"<< endl;
    cout << "3 = koniec programu "<< endl;
    cin >> wybor;
    Sleep(100);
    system("cls");

    switch(wybor)
    {
    case '1':
    {


    for (int i=dlugosc-1; i>=0; i--)
    {
    cout << napis[i];
    }
    }
    break;


    case '2': transform(napis.begin(),napis.end(),napis.begin(),::toupper);
    cout << napis << endl;
    break;

    case '3': exit(0);
    break;
    }
    getchar();getchar();






    return 0;
}

 

komentarz 18 kwietnia 2019 przez Szahid Pasjonat (20,930 p.)
Powinieneś napisać co konkretnie nie działa, żeby nie marnowac  naszego czasu
komentarz 18 kwietnia 2019 przez DeBos123 Nałogowiec (44,950 p.)
Zgadzam się z tobą, że powinien napisać co konkretnie nie działa albo dać jakieś wskazówki w jaki sposób powtórzyć ten błąd u siebie.

Jednakże wystarczyło tylko kod uruchomić i sprawdzić pierwszą opcję na pierwszym lepszy tekście, żeby zobaczyć co jest nie tak.
komentarz 18 kwietnia 2019 przez Szahid Pasjonat (20,930 p.)
Dzięki, nie wpadłbym na to

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 18 kwietnia 2019 przez Teslum_369 Gaduła (4,190 p.)
wybrane 18 kwietnia 2019 przez Nokii
 
Najlepsza

Jeżeli chodzi Ci o opcję pierwszą, to nie działa z prostej przyczyny. Na początku inicjalizujesz zmienną dlugosc jako napis.lenght(), tylko, że w tym momencie napis ma długość zero więc zmienna dlugosc w tym momencie też ma taką samą wartość. To, że zainicjalizowałeś tą zmienną w taki sposób nie oznacza, że przez cały program będzie przyjmowała wartość długości napisu. To co należy zrobić:

1) Na początku najlepiej ustaw sobie po prostu int dlugosc

2) Pod getline ustaw jej wartość.

getline(cin, napis);
dlugosc = napis.length();

  

 

+1 głos
odpowiedź 18 kwietnia 2019 przez DeBos123 Nałogowiec (44,950 p.)

Ustawiasz zmienną dlugosc zanim ustawiasz napis, czyli długość zawsze jest równa zero.

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 138 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 78 wizyt
pytanie zadane 31 marca 2017 w HTML i CSS przez pokrywa1 Użytkownik (990 p.)

92,451 zapytań

141,261 odpowiedzi

319,073 komentarzy

61,853 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...