gdzie ten serwis umieścić na jakim hostingu żeby było to opłacalne
To zależy co to za aplikacja dokładnie, jakie ma wymagania, ile przewidujesz użytkowników... Ciężko poradzić. Typowałbym, że to musi być raczej jakaś chmura, VPS albo dedyk, a nie zwykły hosting współdzielony. Jest nawet wygodniej cokolwiek zrobić, bo masz w pełni kontrolowane, możesz sobie tam instalować i stawiać co chcesz. Ale też musisz mieć wiedzę co i jak robić, na hostingu współdzielonym wchodzisz na gotowe i to sobie działa. Pewnie na początek jakiś się nada, ale jeśli to ma się rozwinąć to raczej bym nie szedł w tą stronę.
żeby było to miłe dla mojego portfela i dla użytkowników (najlepiej żeby nic nie kosztowało)
Tak pięknie to nie ma, na początku powiedziałbym wręcz, że na pewno nie będzie. Aby ktoś tam trafił musisz to gdzieś umieścić (serwer/y, domena), zareklamować, nagłośnić, a to kosztuje. Aby móc na tym jakoś zarobić (reklamy czy coś) ktoś tam musi wchodzić i się tym interesować. Koło się zamyka.
zastanawiam się na reklamami które by generowały jakieś pieniążki żeby opłacić hosting
Jak wyżej, aby wygenerować jakiś sensowny zysk z reklam to musisz mieć spory ruch. Co do konkretnych reklam to nie doradzę, bo nie znam rynku, sam korzystam tylko z Google Adsense i na razie nawet nic z niego do kieszeni nie dostałem (mała strona, mały ruch).
też bardzo chętnie bym wysłuchał porad od twórców tego forum. Jeżeli macie kontakt ze stwórcami tego forum podeślijcie do nich namiary.
Stwórcą to nie jestem, forum uruchamiał M. Zelent. Jednak jestem od dłuższego czasu w administracji i już trochę administratorem z w sumie pełnym dostępem oprócz tematów finansowych.