• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Problem z konwersją typów w VS C++, aplikacja okienkowa.

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
1,045 wizyt
pytanie zadane 14 kwietnia 2019 w C i C++ przez linq Początkujący (420 p.)

Piszę aplikację okienkową w c++, w środowisku Visual Studio 2017 (nie pytajcie dlaczego nie C#, to nie ode mnie zależy). Mam problem z konwersją typu. Do pól tekstowych textlabel1 i textlabel2 wchodzą dwie zmienne, ale zawsze to będą cyfry, nigdy litery ani inne znaki. Więc chcę je przekonwertować na int.

string n = textlabel1->Text->ToString;
string m = textlabel2->Text->ToString;
			

			int nn = std::stoi(n);
			int mm = std::stoi(m);

Kompilator wyrzuca błędy:   „System::String::ToString”: niestandardowa składnia; użyj znaku „&”, aby utworzyć wskaźnik do składowej "

 

Czy ktoś ma pomysł jak to naprawić, żeby zadziałało?  Nie wiem gdzie mam wpisać znak "&". 

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 15 kwietnia 2019 przez niezalogowany
wybrane 15 kwietnia 2019 przez linq
 
Najlepsza
int nn = Convert::ToInt32(textlabel1->Text);

Mógłbyś użyć stoi gdybyś uzyskał std::string np tak:

#include <msclr\marshal_cppstd.h>

// ... 
std::string stdStr = msclr::interop::marshal_as<std::string>(textlabel1->Text);
int nn = std::stoi(stdStr);
+1 głos
odpowiedź 15 kwietnia 2019 przez adrian17 Ekspert (344,100 p.)

textlabel1->Text->ToString

ToString to metoda, powinieneś ją wywołać.

komentarz 15 kwietnia 2019 przez linq Początkujący (420 p.)

Gdy napiszę tak:

textlabel1->Text->ToString()

to wyrzuca wtedy błąd:  E0415    brak odpowiedniego konstruktora do przekonwertowania elementu "System::String ^" na "std::basic_string<char, std::char_traits<char>, std::allocator<char>>" 

komentarz 15 kwietnia 2019 przez adrian17 Ekspert (344,100 p.)

Bo ToString() zwraca .NETowy String, nie std::string.

nie pytajcie dlaczego nie C#, to nie ode mnie zależy

Prędzej powinniśmy pytać czemu C++/CLI, bo to ani nie C++, ani C#, a ogólnie do robienia pełnych aplikacji też nie polecany :/

komentarz 15 kwietnia 2019 przez linq Początkujący (420 p.)
Tzn. C++/CLI wybrałem już sam świadomie, bo nie mam pojęcia w jaki inny sposób stworzyć aplikację okienkową w c++. Sama aplikacja jakaś rozbudowana nie będzie. Ma pozwalać na wpisanie kilku równań. Później metodą dualnego simplexu muszę znaleźć równanie optymalne, podać wynik i wyrysować wykresy. Czyli sama "aplikacja okienkowa" ogranicza się do podania kilku liczb, kliknięcia ok i wyrzucenia rozwiązania wraz z wykresami. Sam już nie wiem czy może nie lepiej byłoby użyć borland c++ buildera w wersji 6 albo tej nowszej 10.3 RIO (trial na 30 dni). Nigdy nie robiłem gui w c++. Co myślisz?
komentarz 15 kwietnia 2019 przez adrian17 Ekspert (344,100 p.)

Sam już nie wiem czy może nie lepiej byłoby użyć borland c++ buildera w wersji 6 albo tej nowszej 10.3 RIO (trial na 30 dni). Nigdy nie robiłem gui w c++. Co myślisz?

(Prędzej Qt.)

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 600 wizyt
0 głosów
3 odpowiedzi 703 wizyt
pytanie zadane 8 września 2019 w Java przez niezalogowany
0 głosów
2 odpowiedzi 1,367 wizyt

92,452 zapytań

141,261 odpowiedzi

319,073 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...