• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Tło obejmujące obiekty rozstawione za pomocą float

Object Storage Arubacloud
0 głosów
103 wizyt
pytanie zadane 14 kwietnia 2019 w HTML i CSS przez Czang Kai Shrek Obywatel (1,990 p.)

Witam, napisałem stronę a jej obiekty rozmieściłem za pomocą margin i float:(left,both,right). Z tym że po dodaniu floatów tło które wcześniej okalało większość elementów pojawia się nad nimi w postaci paska, tak jakby nie brało pod uwagę floatów.

Ustawiłem wysokość na 80vw, ale wtedy nie poprawnie się skaluje - gdy rozłożę okno przeglądarki na pół monitora tło kończy się przed elementami. Jak to poprawnie ustawić?

main{
	background-color:rgba(0, 0, 0, 0.90);
	width:60vw;
	height:80vw;
}

komentarz 14 kwietnia 2019 przez kenjiro244 Dyskutant (8,600 p.)
Ale naprawdę masz takie cuda jak flex czy gird które prawdopodobnie rozwiążą twój problem w przeciwieństwie do float i zabawy z nim.

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 14 kwietnia 2019 przez pablop76 VIP (123,120 p.)

Prawdopodobnie nie użyłeś lub źle zastosowałeś clear: both Ale tak jak wskazał @kenjiro244 lepiej używać w dzisiejszych czasach flexbox

komentarz 14 kwietnia 2019 przez Czang Kai Shrek Obywatel (1,990 p.)

ok, tylko tak przeglądam i testuje tego fexboxa to on głównie rozstawia wszystko w postaci kolumn poziomo i pionowo w tym elementy wewnątrz elementu na którym go użyłem - całkowicie psuje  szyk:

po:

Da się to jakoś pominąć i rozstawić te większe elementy? prawo, lewo... Obczaję jeszcze Grida

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 120 wizyt
pytanie zadane 20 czerwca 2020 w JavaScript przez Allen Obywatel (1,010 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 137 wizyt

92,551 zapytań

141,393 odpowiedzi

319,523 komentarzy

61,936 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...