• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Negacja i odwrócenie kolejności bitów

Object Storage Arubacloud
0 głosów
1,173 wizyt
pytanie zadane 12 kwietnia 2019 w C i C++ przez Janczalk Nowicjusz (220 p.)

Witam!

Miałem dzisiaj na zajęciach zadanie żeby liczby wprowadzone przez użytkownika zamienić na liczby binarne, zanegować je i zamienić bity miejscami typu pierwszy bit jest ostatnim a ostatni pierwszym, drugi jest przedostatni a przedostatni drugi i tak dalej. Jednak z racji tego, że jestem słaby w programowaniu to mi to za bardzo nie wychodzi. Pomimo prób samodzielnego odwrócenia kolejności bitów zasięgnąłem do internetu i znalazłem algorytm (jak się mylę to przepraszam) "reverse". Jednak problem leży w tym że zamienia mi kolejności liczb np. z 1, 2, 4, 8, 16 na 16, 8, 4, 2, 1. Prosiłbym o pomoc :)

 

#include <pch.h>
#include <iostream>
#include <algorithm>

using namespace std;

void binarka(unsigned int liczba) // zamiana liczb dziesietnych na binarne
{
	for (unsigned i = 8; i > 0; i >>= 1)
		cout << ((liczba & i) ? "1" : "0");
}

int main()
{
	const int a = 5; // zmienna o stałej wartości żeby było łatwiej zmienić wielkość tablicy
	int tab[a]; // tablica przechowująca dane wprowadzone przez użytkownika
	int negacja[a]; // tablica przechowująca znegowane liczby użytkownika w formie binarnej
	for (int i = 0; i < a; i++) // wprowadzanie danych do tablicy 
		cin >> tab[i];
	
	for (int i = 0; i < a; i++) // przypisywanie wartości tablic tab do tablicy negacja
	{
		negacja[i] = tab[i];
	}
	cout << endl;

	for (int i = 0; i < a; i++) // negowanie liczb 
	{
		binarka(~negacja[i]);
		cout << endl;
	}
	cout << endl;
	
	reverse(negacja, negacja + a); // odwracanie kolejnosci

	for (int i = 0; i < a; i++) // wyswietlenie tablicy po odwroceniu kolejnosci
	{
		binarka(~negacja[i]);
		cout << endl;
	}
		
	return 0;
}

 

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 13 kwietnia 2019 przez Michałełe Nałogowiec (25,600 p.)
wybrane 17 kwietnia 2019 przez Janczalk
 
Najlepsza

Hej, zrobiłem 2 funkcję która zapisuje te bity do stringa  i po zapisaniu "obraca" je funkcją reverse.

 

#include <iostream>
#include <algorithm>
#include <string>

using namespace std;

void binarka(unsigned int liczba) // zamiana liczb dziesietnych na binarne
{
	for (unsigned i = 8; i > 0; i >>= 1)
		cout << ((liczba & i) ? "1" : "0");
}

void reverse_bin(unsigned int liczba) // zamiana liczb dziesietnych na binarne
{
	string res;

	for (unsigned i = 8; i > 0; i >>= 1)
		((liczba & i) ? res += "1" : res+= "0");

	reverse( res.begin(), res.end()); // odwracamy całego stringa

	cout << res;
}


int main()
{
	const int a = 5; // zmienna o stałej wartości żeby było łatwiej zmienić wielkość tablicy
	int tab[a]; // tablica przechowująca dane wprowadzone przez użytkownika
	int negacja[a]; // tablica przechowująca znegowane liczby użytkownika w formie binarnej
	for (int i = 0; i < a; i++) // wprowadzanie danych do tablicy 
		cin >> tab[i];

	for (int i = 0; i < a; i++) // przypisywanie wartości tablic tab do tablicy negacja
	{
		negacja[i] = tab[i];
	}
	cout << endl;

	for (int i = 0; i < a; i++) // negowanie liczb 
	{
		binarka(~negacja[i]);
		cout << endl;
	}
	cout << endl;

//	reverse(negacja, negacja + a); // odwracanie kolejnosci

	for (int i = 0; i < a; i++) // wyswietlenie tablicy po odwroceniu kolejnosci
	{
		reverse_bin(~negacja[i]);
		cout << endl;
	}

	return 0;
}

Daj znać jeśli chodziło Tobie o takie coś :)

0 głosów
odpowiedź 12 kwietnia 2019 przez Luna Cognita Dyskutant (8,130 p.)
Usuń reverse..

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 124 wizyt
pytanie zadane 9 kwietnia 2019 w Inne języki przez muzyk Użytkownik (860 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 1,461 wizyt

92,538 zapytań

141,377 odpowiedzi

319,456 komentarzy

61,923 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...