• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Fron-end a Node.js. Do czego jest potrzebne npm we frontendzie ?

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
1,245 wizyt
pytanie zadane 12 kwietnia 2019 w JavaScript przez Aleksander Początkujący (360 p.)

Witam,

staram uczyć sie front-endu zgodnie z tą roadmapą - https://github.com/kamranahmedse/developer-roadmap

Jestem na etapie package menagera, obejrzałem kilka poradników o npm i tam wszystko opiera sie o node.js czyli język backendowy.

Czy we frontendowej roadmapie npm oznacza że musze umieć backend ?

Do czego jest mi potrzebne npm po stronie front-endu i jak bardzo musze zagłębiać sie w npm ?

Wydaje mi się że czagoś tu nie rozumiem dlatego proszę o pomoc.

komentarz 12 kwietnia 2019 przez niezalogowany

node nie jest językiem backendowym 

https://www.youtube.com/watch?v=zt-4mbrobfs

polecam obejrzeć ten i resztę filmików tego typka tłumaczy większość  podstawowych pojęć używanych w frontendzie 

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 12 kwietnia 2019 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,490 p.)
Generalnie jak poznasz dobrze JavaScript to w node w razie potrzeby wejdziesz szybko, to tylko kwestia poznania odpowiednich metod z dokumentacji.

A node wbrew pozorom się przydaje, ja z frontem pracuję głównie w Angularjs/Angular ale mam projekty, gdzie API jest w node (choć w większości jest to Java/Spring). Co więcej, zdarza mi się czasami zrobić jakiś skrypt w node aby zautomatyzować sobie jakieś zadania itp. Ponad to czasami możesz trafić w projekt SPA z SSR gdzie też pewnie będziesz musiał coś tam skrobnąć aby wystawić response do klienta.

Ale generalnie naucz się dobrze JavaScript, a node traktuj jako po prostu jakiś dalszy etap tak samo jak frameworki frontowe, np. Angular, React itp., dorzuć sobie po prostu gdzieś na liście node i jakiś prosty framework np. Express czy Koa itp. i obrobisz sobie wiele zadań.

A ponad to czasami możesz wpaść w projekt z API w node więc będziesz mógł też np. coś sobie pozmieniać w jakimś endpoincie, wystawić nowy itp. itd.
0 głosów
odpowiedź 12 kwietnia 2019 przez Kamil Naja Nałogowiec (27,550 p.)
W pytaniu poruszasz kwestię node.js oraz npm - postaram się odpowiedzieć na tą drugą.

NPM we froncie jest potrzebny do instalacji różnych narzędzi, bibliotek i frameworków - generalnie zależności. Ogarnięcie tego, jak się go używa jest bardzo proste - musisz znać kilka podstawowych komend i wiedzieć mniej więcej, jaka ma być struktura pliku package.json.

Przejrzyj dokumentację, a jeśli pojawią się jakieś problemy podczas instalowania (na przykład niewłaściwe wersje zależności), to komunikaty błędów pomogą Ci je rozwiązać.

Odpowiadając na pytanie, raczej nie ma konieczności "wgłębiania się" w npm, to kolejne narzędzie, które ułatwia pracę.
1
komentarz 12 kwietnia 2019 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,490 p.)

Odpowiadając na pytanie, raczej nie ma konieczności "wgłębiania się" w npm, to kolejne narzędzie, które ułatwia pracę.

Ja bym to ujął nieco inaczej - na etapie nauki nie ma porzeby wgłębiania się, dopiero wtedy, gdy napotkasz jakiś problem, wtedy zaczynasz szperać w dokumentacji, SO, GH issues itp. Nie ma sensu dzisiaj ogarniać tajników najskrytszej konfiguracji, gdy pierwszy problem możesz napotkać za 3 lata, gdy będzie nowa wersja narzędzia :)

1
komentarz 12 kwietnia 2019 przez Kamil Naja Nałogowiec (27,550 p.)
Zgadzam się, tak jak we wszystkim w programowaniu. Warto jednak poznać te sztuczki na początek

npm i - instaluje paczki, nie trzeba wpisywać npm install

npm run - wylistuje wszystkie skrypty do wykonania opisane w package-json

npm init --y - tworzy package.json bez wypytywania nas o szczegóły projektu

rm -rf ./node_modules, npm cache clean -f, npm i - pierwsze co można zrobić przy problemach z instalacją
komentarz 12 kwietnia 2019 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,490 p.)
to są wg mnie szczegóły do nauczenia gdy trafisz już do projektu... sam obecnie pracuję w projektach, gdzie raz używamy npm, raz yarn, za chwilę jakaś usługa back-endowa z gradle itp. i o ile w npm w miarę czuję się swobodnie, to jakbyś mi teraz kazał zrobić jakąś mocno custmową konfigurację gradla to musiałbym siąść do dokumentacji bo po prostu ograniczam się do odpalania w nim apki springowej i testów UT/e2e... nic więcej :)

ale w przypadku npm czy yarn to fakt, warto znać tą "sztuczkę" z usuwaniem node_modules przy problemach w instalacji ciężkich do zdebugowania. Czasem jest to szybsze niż usilne drążenie co i jak, ale w niektórych projektach można się też naciąć, jak install leci parenaście minut gdy leci totalnie od zera :)

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 934 wizyt
pytanie zadane 14 lipca 2018 w Systemy operacyjne, programy przez mi-20 Stary wyjadacz (13,250 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 486 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 383 wizyt
pytanie zadane 8 października 2020 w JavaScript przez nudziarz Nowicjusz (120 p.)

93,021 zapytań

141,986 odpowiedzi

321,288 komentarzy

62,366 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać tom 2 książki "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - będzie to około 650 stron wiedzy o ITsec (17 rozdziałów, 14 autorów, kolorowy druk).

Planowana premiera: 30.09.2024, zaś planowana wysyłka nastąpi w drugim tygodniu października 2024.

Warto preorderować, tym bardziej, iż mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy dodatkowe 15% zniżki! Dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za kod dla naszej Społeczności!

...