• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Fron-end a Node.js. Do czego jest potrzebne npm we frontendzie ?

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
1,055 wizyt
pytanie zadane 12 kwietnia 2019 w JavaScript przez Aleksander Początkujący (360 p.)

Witam,

staram uczyć sie front-endu zgodnie z tą roadmapą - https://github.com/kamranahmedse/developer-roadmap

Jestem na etapie package menagera, obejrzałem kilka poradników o npm i tam wszystko opiera sie o node.js czyli język backendowy.

Czy we frontendowej roadmapie npm oznacza że musze umieć backend ?

Do czego jest mi potrzebne npm po stronie front-endu i jak bardzo musze zagłębiać sie w npm ?

Wydaje mi się że czagoś tu nie rozumiem dlatego proszę o pomoc.

komentarz 12 kwietnia 2019 przez niezalogowany

node nie jest językiem backendowym 

https://www.youtube.com/watch?v=zt-4mbrobfs

polecam obejrzeć ten i resztę filmików tego typka tłumaczy większość  podstawowych pojęć używanych w frontendzie 

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 12 kwietnia 2019 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)
Generalnie jak poznasz dobrze JavaScript to w node w razie potrzeby wejdziesz szybko, to tylko kwestia poznania odpowiednich metod z dokumentacji.

A node wbrew pozorom się przydaje, ja z frontem pracuję głównie w Angularjs/Angular ale mam projekty, gdzie API jest w node (choć w większości jest to Java/Spring). Co więcej, zdarza mi się czasami zrobić jakiś skrypt w node aby zautomatyzować sobie jakieś zadania itp. Ponad to czasami możesz trafić w projekt SPA z SSR gdzie też pewnie będziesz musiał coś tam skrobnąć aby wystawić response do klienta.

Ale generalnie naucz się dobrze JavaScript, a node traktuj jako po prostu jakiś dalszy etap tak samo jak frameworki frontowe, np. Angular, React itp., dorzuć sobie po prostu gdzieś na liście node i jakiś prosty framework np. Express czy Koa itp. i obrobisz sobie wiele zadań.

A ponad to czasami możesz wpaść w projekt z API w node więc będziesz mógł też np. coś sobie pozmieniać w jakimś endpoincie, wystawić nowy itp. itd.
0 głosów
odpowiedź 12 kwietnia 2019 przez Kamil Naja Nałogowiec (27,330 p.)
W pytaniu poruszasz kwestię node.js oraz npm - postaram się odpowiedzieć na tą drugą.

NPM we froncie jest potrzebny do instalacji różnych narzędzi, bibliotek i frameworków - generalnie zależności. Ogarnięcie tego, jak się go używa jest bardzo proste - musisz znać kilka podstawowych komend i wiedzieć mniej więcej, jaka ma być struktura pliku package.json.

Przejrzyj dokumentację, a jeśli pojawią się jakieś problemy podczas instalowania (na przykład niewłaściwe wersje zależności), to komunikaty błędów pomogą Ci je rozwiązać.

Odpowiadając na pytanie, raczej nie ma konieczności "wgłębiania się" w npm, to kolejne narzędzie, które ułatwia pracę.
1
komentarz 12 kwietnia 2019 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)

Odpowiadając na pytanie, raczej nie ma konieczności "wgłębiania się" w npm, to kolejne narzędzie, które ułatwia pracę.

Ja bym to ujął nieco inaczej - na etapie nauki nie ma porzeby wgłębiania się, dopiero wtedy, gdy napotkasz jakiś problem, wtedy zaczynasz szperać w dokumentacji, SO, GH issues itp. Nie ma sensu dzisiaj ogarniać tajników najskrytszej konfiguracji, gdy pierwszy problem możesz napotkać za 3 lata, gdy będzie nowa wersja narzędzia :)

1
komentarz 12 kwietnia 2019 przez Kamil Naja Nałogowiec (27,330 p.)
Zgadzam się, tak jak we wszystkim w programowaniu. Warto jednak poznać te sztuczki na początek

npm i - instaluje paczki, nie trzeba wpisywać npm install

npm run - wylistuje wszystkie skrypty do wykonania opisane w package-json

npm init --y - tworzy package.json bez wypytywania nas o szczegóły projektu

rm -rf ./node_modules, npm cache clean -f, npm i - pierwsze co można zrobić przy problemach z instalacją
komentarz 12 kwietnia 2019 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)
to są wg mnie szczegóły do nauczenia gdy trafisz już do projektu... sam obecnie pracuję w projektach, gdzie raz używamy npm, raz yarn, za chwilę jakaś usługa back-endowa z gradle itp. i o ile w npm w miarę czuję się swobodnie, to jakbyś mi teraz kazał zrobić jakąś mocno custmową konfigurację gradla to musiałbym siąść do dokumentacji bo po prostu ograniczam się do odpalania w nim apki springowej i testów UT/e2e... nic więcej :)

ale w przypadku npm czy yarn to fakt, warto znać tą "sztuczkę" z usuwaniem node_modules przy problemach w instalacji ciężkich do zdebugowania. Czasem jest to szybsze niż usilne drążenie co i jak, ale w niektórych projektach można się też naciąć, jak install leci parenaście minut gdy leci totalnie od zera :)

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 779 wizyt
pytanie zadane 14 lipca 2018 w Systemy operacyjne, programy przez mi-20 Stary wyjadacz (13,190 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 340 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 267 wizyt
pytanie zadane 8 października 2020 w JavaScript przez nudziarz Nowicjusz (120 p.)

92,455 zapytań

141,263 odpowiedzi

319,099 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...