• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Formuły excel - wyszukaj rekord w danej tabliicy

Object Storage Arubacloud
0 głosów
275 wizyt
pytanie zadane 9 kwietnia 2019 w Inne języki przez Rejfi Nowicjusz (150 p.)

Szanowni Forumowicze! 

Walczę aktualnie z formułą w EXCELU, która sprawdza konkretny rekord w danej tablicy. 
Mam dwie kolumny z numerami i trzecią kolumnę wynikową (Wypisuje tak lub nie). Chcę aby ta formuła brała rekord z kolumny A, następnie porównywała go ze wszystkimi rekordami w kolumnie B (B1:B20), jeżeli na którejkolwiek pozycji wartość A wystąpi w B to wypisuje w A3 "TAK" lub jeśli nie ma w tej tabeli "NIE". Używając JEŻELI porównuje mi tylko w jednej linii, czyli jeżeli wartość z A występuje w tej samej linii co wartość w B to wypisze, a w przeciwnym wypadku jeżeli nawet wartość się powtarza to już nie. 
To zapisałem 

=JEŻELI(E4=K$2:K$16;"TAK";"NIE")

  --> W opisie używam kolumn A i B, tutaj mam E i K. 

Proszę o pomoc jak to napisać.  

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 9 kwietnia 2019 przez Chess Szeryf (76,710 p.)
wybrane 12 kwietnia 2019 przez Rejfi
 
Najlepsza
100 7 FALSE
2 2 TRUE
5 5 TRUE
6 99 FALSE
7 34 TRUE
9 10 FALSE
10 34 TRUE
2 1 TRUE
3 3 TRUE
=JEŻELI(LICZ.JEŻELI($E$20:$E$28, $D20) = 1, "TRUE", "FALSE")

Język VBA, nie VB.

https://exceljet.net/formula/value-exists-in-a-range

komentarz 10 kwietnia 2019 przez areklipno Stary wyjadacz (11,930 p.)
Wydaje mi sie, że powinno być zamiast =1     >=1.  No i oczywiście zamiast przecinków średniki :)
komentarz 10 kwietnia 2019 przez Chess Szeryf (76,710 p.)
Ze średnikami mam błąd, może trzeba coś w ustawieniach pozmieniać.
komentarz 10 kwietnia 2019 przez areklipno Stary wyjadacz (11,930 p.)
Masz polską wersję czy angielską? Z tego co pamiętam ustawiało się separator albo coś takiego w ustawieniach regionalnych....
komentarz 10 kwietnia 2019 przez Chess Szeryf (76,710 p.)

Nie wiem, chyba o to chodzi, nie?

Change the separator in a CSV text file

  1. Click the Windows Start menu.
  2. Click Control Panel.
  3. Open the Regional and Language Options dialog box.
  4. Click the Regional Options Tab.
  5. Click Customize / Additional settings (Win10).
  6. Type a new separator in the List separator box.
  7. Click OK twice.

https://superuser.com/questions/606272/how-to-get-excel-to-interpret-the-comma-as-a-default-delimiter-in-csv-files

komentarz 11 kwietnia 2019 przez areklipno Stary wyjadacz (11,930 p.)
Wydaje mi się, że to jest to.
komentarz 12 kwietnia 2019 przez Rejfi Nowicjusz (150 p.)
Dziękuję @Chess kod super, lekko zmodyfikowany, bo zamiast ... = 1, wystarczy dać > 0 i śmiga śmiało.
komentarz 12 kwietnia 2019 przez Chess Szeryf (76,710 p.)
A no tak, rzeczywiście. Powinno być > 0, ponieważ gdy dana wartość powtórzy się więcej niż raz, to nie będzie jeden, tylko np. dwa, pięć, itp.. Najwidoczniej wartość może się powtórzyć więcej niż raz w Twoim przypadku, dobrze że skorygowałeś.
0 głosów
odpowiedź 10 kwietnia 2019 przez Hexatorn Bywalec (2,240 p.)

Ja bym to zrobił tak

=JEŻELI(JEŻELI.ND(WYSZUKAJ.PIONOWO(A1;B:B;1;FAŁSZ);"TAK")="TAK";"NIE";"TAK")



@Chess
Podoba mi się twoje rozwiązanie bo jest jaśniejsze ale wykłada się gdy w kolumnie B (u ciebie E) dwa razy wystąpi ta sama wartość. No chyba że ma sprawdzać czy wystąpiło dokładnie jeden raz.

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 261 wizyt
pytanie zadane 26 listopada 2016 w Systemy operacyjne, programy przez Patryk Bieganski Nowicjusz (180 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 431 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 202 wizyt
pytanie zadane 21 czerwca 2017 w Inne języki przez joker Nałogowiec (31,150 p.)

92,566 zapytań

141,420 odpowiedzi

319,613 komentarzy

61,952 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...