• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Za mało miejsca na dysku C.

Cloud VPS
0 głosów
775 wizyt
pytanie zadane 6 kwietnia 2019 w Sprzęt komputerowy przez SimonTop1 Użytkownik (620 p.)
Witam. Niedawno kupiłem dysk twardy hdd o pojemności 500gb. Chciałem go w jak najlepszy sposób wykorzystać wiec rozpartycjonowałem go w sposób, że dysk C dostał 30gb a reszta na dysk D. Okazało się, że nie wystarczy tylko te 30gb. No i zacząłem kombinować z dyskiem i zrobiłem, że jest dynamiczny zamiast podstawowego. W jaki darmowy sposób najlepiej rozszerzyć dysk C, jeśli przez zarządzanie dyskiem się nie da?

Wspomnę też, że programy takie jak : partiton wizard, easeUS nie mają możliwości rozszerzenia na free trialu.

Pozdrawiam serdecznie

4 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 6 kwietnia 2019 przez Jackob Obywatel (1,430 p.)
wybrane 6 kwietnia 2019 przez SimonTop1

Najlepsza
Masz 2 możliwości.

1. Usunąć dysk D, zwiększyć dysk C, stworzyć dysk D. Możesz to zrobić za pomocą CMD. Pamiętaj, że to jest trudniejsza opcja.

2. Reinstalacja systemu. Jest to łatwiejsze ze względu na to, że masz GUI.

Problem leży w budowie dysku. Partycja musi być w jednym miejscu, a takie programy nie umieją przesunąć miejsca rozpoczęcia partycji.
komentarz 6 kwietnia 2019 przez Hexatorn Bywalec (2,240 p.)

Ad1. Zamiast przez cmd można to zrobić przez Disk Managment. Co do zasady tak jak napisał @Jackob,

Dane które są na D: bym zabezpieczył robiąc obraz dysku i zapisując plik z obrazem na jakimś zewnętrznym nośniku (najlepiej z USB 3.0) lub innym dysku jeżeli masz kilka. Wielkość tego obrazu będzie zależała od tego ile miejsca na D już zużywasz. Zazwyczaj takie obrazy są kompresowane i widziałem 40GB skompresowane do 10 GB.

Mi by się nie chciało jeszcze raz instalować Win. Opcja z manipulacją partycjami także nie jest specjalnie wymagająca a jak masz już trochę poinstalowane to zdecydowanie będzie szybsza i wygodniejsza.

+1 głos
odpowiedź 6 kwietnia 2019 przez DeBos123 Nałogowiec (44,950 p.)
edycja 6 kwietnia 2019 przez DeBos123

Najwygodniej byłoby przeinstalować system i dołożyć wtedy do około 60 120GB na dysk C.

2
komentarz 6 kwietnia 2019 przez Jackob Obywatel (1,430 p.)
Ja bym dał że 110 GB patrząc jak Windows lubi kolekcjonowac śmieci. Tym bardziej, że niektóre aplikacje zostawiają po sobie dużo śmieci na C, a ich czyszczenie to zabawa na kilka godzin.
komentarz 6 kwietnia 2019 przez Hexatorn Bywalec (2,240 p.)
Zdecydowanie 100GB bym polecał. Sam tak mam.
0 głosów
odpowiedź 6 kwietnia 2019 przez SimonTop1 Użytkownik (620 p.)

Problem leży tutaj bo nie wiem jak to zainstalować, może ktoś wytłumaczyć krok po kroku co zrobić? 

Będę wdzięczny

0 głosów
odpowiedź 6 kwietnia 2019 przez SimonTop1 Użytkownik (620 p.)
Dziękuję wszystkim za pomoc, przeinstalowanie pomogło zwiększyć rozmiar na partycji C

Podobne pytania

0 głosów
3 odpowiedzi 756 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 5,286 wizyt
pytanie zadane 3 stycznia 2017 w Sprzęt komputerowy przez Sinnley Stary wyjadacz (12,810 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 1,069 wizyt

93,487 zapytań

142,420 odpowiedzi

322,772 komentarzy

62,903 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Kursy INF.02 i INF.03
...