Nw skąd te wieszanie psów
nie twierdzę, że są tam tylko rzeczy nielegalne, ale co do piractwa to akurat jestem przeciwnikiem takiego czegoś... z jednej strony ludzie by chcieli aby jako programiści i ogólnie informatycy zarabiali tysiące zł, a z drugiej żałują dosłownie paru zł na oryginalne dostępy itp.
A co do aplikacji to wielu moich znajomych ma również oryginalne apki, systemy itp. po pierwsze ze względów prawnych (głównie osoby co mają firmy), a po drugie po prostu z wygody, często zakup oryginału daje Ci wiele aktualizacji itp.
Także mnie nikt nie przekona, że piracenie jest spoko.Jak chcesz filmy to weź sobie netflixa czy wykup jakiś lepszy pakiet w kablówce itp. Jak chcesz gierki to masz przecież dzisiaj wypożyczalnie gier, nie musisz wszystkiego kupować jako nowe. Jak chcesz muzykę to weź sobie dezeera itp. i naprawdę za parę zł masz full dostęp, wygodę itp.
Torrent to nie tylko filmy czy seriale. Nie każdy z resztą musi mieć konto na Netfliksie, że nie wspomnę, że swoich ulubionych seriali tam nie znajdę. A poza tym, wiele ulubionych filmów czy seriali może tam zniknąć i niektórzy wolą mieć ulubiony serial fizycznie na swoim dysku. Ja np. jestem przeciwnikiem dystrybucji cyfrowej.
Do tego, sam torrent to nie tylko piractwo. Nie wyobrażam sobie np. ściągania obrazów płyt DVD z Linuksami inaczej niż przez torrent.
@jpacanowski, fajnie że się odezwałeś. Wszyscy tu tacy prawi i z netflixem na którym jest przecież wszystko. No i jak sieć torrent to już na pewno piractwo. Ja to najwięcej debiana na torrentach piracę.
Ja testuję co chwilę różne dystrybucje linuksa i nie mogę sobie znaleźć miejsca ;) Ale chyba jest światełko w tunelu i już coś się klaruje ;) Ubuntu MATE mi się najbardziej podoba.
Ale ostatnio spodobał mi się również FreeBSD i przerabiam go na Desktop - ciekawa przygoda ;) https://cooltrainer.org/a-freebsd-desktop-howto/
93,653 zapytań
142,574 odpowiedzi
323,090 komentarzy
63,170 pasjonatów
Motyw:
Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡
Oto polecana książka warta uwagi.Pełną listę książek znajdziesz tutaj