• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Jak zacząć, co warto co nie?

VPS Starter Arubacloud
+1 głos
271 wizyt
pytanie zadane 4 kwietnia 2019 w Inne języki przez Błażej Stochmal Początkujący (370 p.)
Jak w tytule, prosilbym o osoby obeznanie w temacie, od czego byłoby mi najprosciej zaczac, umiem html,css ale w bardzo niedalekiej przyszlosci chcialbym tworzyc cos co przyniesie mi zyski, nawet marne i malo oplacalne.
Widzialem ze duzo osob pisze skrypty do roznych gier, jakies pluginy itp.
Prosilbym was o pomoc :D

2 odpowiedzi

+3 głosów
odpowiedź 4 kwietnia 2019 przez jpacanowski VIP (101,940 p.)
Nikt ci nie odpowie czym masz się zająć, a jeśli patrzysz na to w sposób co ci przyniesie największe zyski, to ta branża nie jest dla ciebie. Tu potrzeba pasjonatów (patrz: nazwa tego forum), którzy przede wszystkim, kochają to co robią, a zarobki są dla nich, przede wszystkim po to, aby móc za co kupić kawę i ją przerobić na działający kod. A jeśli webdev, to ucz się JS.
1
komentarz 5 kwietnia 2019 przez KubenQPL Maniak (62,820 p.)
Nie zgodzę się, nie trzeba być pasjonatem żeby programować i pracować jako programista. Tylko dlatego że nie kocha programowania ma pracować na kasie w biedronce? Może równie dobrze męczyć się przy programowaniu zamiast na kasie tylko że za większe pieniądze, jeśli tylko ma wystarczająco silną wolę. A to że ktoś jest pasjonatem też nie znaczy że jest dobrym programistą.
komentarz 7 kwietnia 2019 przez Błażej Stochmal Początkujący (370 p.)

@jpacanowski, Niekoniecznie, ogólnie mnie to interesuje, ale nie wiem za co się wziąć w tym rzecz ;)

0 głosów
odpowiedź 4 kwietnia 2019 przez DeBos123 Nałogowiec (44,950 p.)
Jeżeli chcesz zostać przy webdev'ie powinieneś pouczyć się js i php.

Jeżeli jednak chodzi ci tylko o duże zarobki nieważne gdzie to najlepiej C++ i gamedev.
komentarz 7 kwietnia 2019 przez Secrus Nałogowiec (32,880 p.)
Czemu akurat PHP? Do backendu można używać równie dobrze JSa na Node.js, Pythona, Ruby lub praktycznie dowolnego innego języka
komentarz 7 kwietnia 2019 przez DeBos123 Nałogowiec (44,950 p.)
Autor pytania napisał, że umie dopiero html i css, więc uznałem, że powinien nauczyć się na początku tych bardziej popularnych/podstawowych języków jak php czy js, a później dopiero bardziej rozwiniętych rzeczy typu node.js lub różnego rodzaju framework'ów itp.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 241 wizyt
pytanie zadane 2 kwietnia 2018 w C# przez Luti Nowicjusz (120 p.)
–1 głos
3 odpowiedzi 1,127 wizyt
pytanie zadane 11 lipca 2017 w C i C++ przez niezalogowany
0 głosów
5 odpowiedzi 437 wizyt

92,455 zapytań

141,263 odpowiedzi

319,100 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...