• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Przekazywanie danych z jednego pliku JS do drugiego pliku JS

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
589 wizyt
pytanie zadane 3 kwietnia 2019 w JavaScript przez zerakot Obywatel (1,870 p.)
Witam,

Jak mogę przesłać zmienną z jednego pliku JS do drugiego?

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 3 kwietnia 2019 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)
To zależy, jeśli oba skrypty odpalasz na jednej stronie to możesz posłużyć się jakimś globalem ale... to nie jest zbyt dobre rozwiązanie, podatne na błędy (np. przypadkowe nadpisanie itp.) ale czasami najszybsze w implementacji.

Pytanie jeszcze co to za dane, bo może lepszy będzie jakiś storage, np. localStorage, sessionStorage, IndexedDB itp.?

Podałeś za mało szczegółów aby udzielić jakieś jednoznacznej odpowiedzi.
komentarz 3 kwietnia 2019 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)

@Tomek to wszystko są posklejane taśmą odpowiedzi z innych pytań ;)

szkoda, że coś kiepska ta taśma jest... wyjeżdżamy z Array.prototype.map i spread, a za chwilę rozmawiamy o API LS... :)

A do autora posta, 

localStorage.setItem(result);

a patrzyłeś w ogóle co Ci pokazuje konsola czy masz już na prawdę totalnie wyrąbane i oczekujesz gotowca na coś, o czym nawet nie wiemy jak ma działać :D ?

const arr = [1,2,3];

localStorage.setItem('data', JSON.stringify(arr));

let data;
try {
  data = JSON.parse(localStorage.getItem('data'));
} catch (err) {
  // error
}

proszę, gotowiec do wykorzystania jeśli satysfakcjonuje się storage client-side.

komentarz 3 kwietnia 2019 przez zerakot Obywatel (1,870 p.)
Nie satysfakcjonuje mnie gotowiec, więc jeśli mógłbyś mi podlinkować dokumentację JSON byłbym wdzięczny.  )
komentarz 3 kwietnia 2019 przez adrian17 Ekspert (344,100 p.)

...poważnie?

komentarz 3 kwietnia 2019 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)

podlinkować dokumentację JSON

crying

dokumentację...? Kurna, obiekt JSON ma dwie metody... no człowieku kurde sorry ale ja wychodzę... z tego co teraz napisałeś to jestem w 101% pewien, że po prostu wszedłeś tu porobic sobie z ludzi jaja i trollować, sorry, ja kończę Twoją zabawę... dostałeś gotowce, i nawet Ci się kurde nie chce wejść w konsolę i zobaczyć jakie masz błędy, nie chce Ci się sprecyzować pytania i nie chce Ci się wejść w google i wpisać JSON czy localStorage... żegnam.

komentarz 3 kwietnia 2019 przez zerakot Obywatel (1,870 p.)

Dobra,

Czy coś takiego może być? Jeśli tak to jak 'odebrać' to?

function nazwykosz()
{
	const inputs = [...document.querySelectorAll("input[name='kosz[]']:checked")];
	const result = inputs.map(x => x.value);
	
		localStorage.setItem('data', JSON.stringify(result));
		let data;
		try 
		{
			data = JSON.parse(localStorage.getItem('data'));
		}
		catch (err) 
		{
			// error
		}
}

 

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 324 wizyt
pytanie zadane 31 maja 2018 w JavaScript przez marines231 Nowicjusz (160 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 244 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 176 wizyt
pytanie zadane 14 lutego 2016 w PHP przez TMMT Użytkownik (870 p.)

92,453 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,088 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...