• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Virtualny szablon metody. Czy takie cos istnieje?

VMware Cloud PRO - przenieś swoją infrastrukturę IT do chmury
0 głosów
653 wizyt
pytanie zadane 2 kwietnia 2019 w C i C++ przez Poczprogramista123 Bywalec (2,900 p.)

Witam. Mam taki problem, potrzeboje szablon metody w klasie i jak to przy dziedziczeniu chcialbym by ta metoda byla okreslona w klasie pochodnej czyli chce zrobic z niej metode pure virtual. I pytanie czy takie cos jest mozliwe? Bo kompilator sie czepia i szukam alternatywy.

class CGameObj
{

template<class t>
virtual void action(T *obj)=0;

}

class CItem: public CGameObj
{

template<class t>
void action(T *obj){}

}

Moim zdaniem jest to chyba jak najbardziej przydatne bo sam mechanizm dzialania na roznych typach jest dozym ulatwieniem a logiczne jest ze klasy pochodne bd miec swoje indywidualne akcje. Jak sie tak nie da to bd wdzieczny za wskazowki.

komentarz 2 kwietnia 2019 przez mokrowski Mędrzec (158,660 p.)
A potrzebny jest Ci statyczny czy dynamiczny polimorfizm? Ogólnie można uniknąć tego virtual. Tylko dokładnie trzeba wiedzieć co chcesz osiągnąć.

A bezpośrednia odpowiedź na pytanie to: Nie nie można. To 2 różne rodzaje polimorfizmu. Statyczny (szablony) i dynamiczny (virtual)
komentarz 2 kwietnia 2019 przez Poczprogramista123 Bywalec (2,900 p.)

Dzięki za odpowiedz i za to że rozjaśniłeś mi co nieco,bo nie wiedziałem że polimorfizm może być statyczny. Widze że znasz się na rzeczy, wiec przybliżę temat. Pisze gierke Mario w sfml. I mam taka hierarchie klas. 

class CRootGameObject
{

}

template<class T>
class CGameObject: public CRootGameObject
{
public:

virtual void ActOnObject(CRootGameObject *)=0;

}

/// Naprzykład

class CMario: public CGameObject<CAnimator>
{

void ActOnObject(CRootGameObject *);

}

class CItem: public CGameObject<sf::Sprite>
{
 void ActOnObject(CRootGameObject *);
}

CRootGameObject jest po to bym mogł korzystać z polimorfizmu( CRootGameObject *obj=new CMario, bo tak przecież nie moge bo jest to szablon klasy CGameObject * obj=new CMario). No i pojawia się problem związany z tworzeniem metod z odpowiednimi argumentami bo metoda ActOnObject przyjmuje za argument zrzutowany wskaznik na CRootGameObject i przez to nie mam dostepu do metod klas pochodnych czyli np do metod szablonu klasy CGameObject. Jak mogę ten problem rozwiązać? Dodam tylko że jestem totalnym samoukiem i to co tworze jest w 90% moimi własnymi pomysłami. Bd wdzięczny za wskazanie odpowiedniego schematu tworzenia gier jeśli ten jest jednak błedny.

komentarz 3 kwietnia 2019 przez mokrowski Mędrzec (158,660 p.)
No to nasuwa się pytanie po co szablon i czy wiesz że C++ wspiera dziedziczenie wielobazowe (czyli z wielu klas). Dodatkowo czy wiesz jakie są wymagania co do implementacji metod wirtualnych (gdzie jest destruktor).

A inne jeszcze, skąd pomysł na "monoteizm" całości gry... po co wspólny obiekt jak są interfejsy?
komentarz 3 kwietnia 2019 przez Poczprogramista123 Bywalec (2,900 p.)
Wiem i moze faktycznie na sile wrzucilem ten szablon. Boze jak ja kocham komentarz typu ale nie dopisales tego i tego. Tak trudno zrozumiec ze chce pokazac FRAGMENT kodu by nie przycmic tego o co mi chodzi. I ostatni twoj akapit nie jest dla mnie zrozumialy. Monoteizm? I jak to przeciez po to to jest by klasy pochodne mogly dziedziczyc atrybuty ktore sa cechami dla wszystkich obiektow gry tj. pozycja, animator(klasa odpowiedzialna za animacje obiektu itd).

Ja Ci zadałem pytanie czy wiesz jakie są wymagania co do dziedziczenia oraz implementacji virtual a nie czepiałem się co jest a czego nie ma. Próbujesz tworzyć pojedynczego "boga" (z małej litery) w postaci klasy CRootGameObject z którego wszyscy dziedziczą i od którego wszystko pochodzi, a nie jest tu do niczego potrzebny. Stąd w przenośni "monoteizm".

No to w takim razie nie pytam (aby nie było zarzutu o "trudno zrozumieć") tylko informuję. Dziedziczenie nie jest jedynym sposobem budowania zależności w kodzie. Tu zwykłe interfejsy wystarczają. Dodatkowo polimorfizm dynamiczny działa także dla referencji a nie tylko dla wskaźników. Preferuj referencje i alokowanie na stosie a nie na stercie. Jeśli przemyślisz strukturę, nie będzie "gołego new" ani "gołego delete".

komentarz 3 kwietnia 2019 przez Poczprogramista123 Bywalec (2,900 p.)
Dodales w nawiasie gdzie destruktor dla tego tak pomyslalem, ale nie wazne. Bd wdzieczny w takim razie jak wskazesz te inne drogi na budowaniu tych zaleznosci. Tez pojecie interfejsu w tym kontekscie nie zabardzo jest dla mnie zrozumiane. Przeciez kazdy obiekt gry: mario, wrog, item ma wspolne cechy dlatego wprowadzenie CRootGamaObejct i dziedziczenia z niego wydaje mi sie bardzo intuicyjne w tym przypadku. A jak mam inaczej to zrobic bo mam dwa rodzaje obiektow. Te ktore sa animacja albo zwyklym spritem. Dlatego wprowadzilen szablon.

No to (oczywiście w szczegółach pewnie metody będą miały inne nazwy), wystarczy implementacja interfejsów np. Animation i Sprite. Załóżmy że Animation ma metodę step() a Sprite metodę move(): 

class Animation {
public:
    virtual void step() = 0;
    virtual ~Animation() = default; // Potrzebny jeśli gdzieś będziesz trzymał referencje/wskaźniki na "coś co jest animowane"
};

class Sprite {
public:
    virtual void move() = 0;
    virtual ~Sprite() = default; // j.w. na "coś co jest spritem"
};

class Mario: public Animation, public Sprite {
public:
    void step() override {}
    void move() override {}
};

int main() {
    Mario mario;
}

Podobnie implementujesz inne zdolności. Myślę że nie potrzebujesz niczego więcej.

Taniej osiągniesz tę samą funkcjonalność z użyciem CRTP bez virtual https://en.wikipedia.org/wiki/Curiously_recurring_template_pattern . Radzę jednak na wstępie zrobić tradycyjnie z użyciem interfejsów a więc i virtual czyli polimorfizmem dynamicznym.

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 2 kwietnia 2019 przez j23 Mędrzec (195,240 p.)

Jeśli już, to tak zrób:

template<class T>
class CGameObj
{
private: 
    virtual void action(T *obj) = 0;

};

template<class T> 
class CItem: public CGameObj<T>
{
private: 
    void action(T *obj) override {}

};

Tylko licz się z tym, że dla różnych typów T klasy będą miały różne klasy bazowe, więc nici z polimorfizmu.

komentarz 2 kwietnia 2019 przez Poczprogramista123 Bywalec (2,900 p.)
Dzięki. Przybliżenie tematu pokazałem w komentarzu. Bd wdzięczny jak zerkniesz :)

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 211 wizyt
+1 głos
0 odpowiedzi 137 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 711 wizyt
pytanie zadane 29 czerwca 2017 w Java przez Kriszu Nowicjusz (200 p.)

93,440 zapytań

142,431 odpowiedzi

322,679 komentarzy

62,802 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

...