• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Lenistwo czy głupota ludzi ?

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
611 wizyt
pytanie zadane 1 kwietnia 2019 w Bezpieczeństwo, hacking przez MiszczuBD Mądrala (5,320 p.)

Witam,
Od jakiegoś czasu bawię się w wchodzenie na kamery ip z całego świata.
używam metody "słownikowej" . Hasła to głównie 12345 itp a loginy to same "admin"

Takich kamer jest paręset tysięcy. Sam w godzinę połączyłem się z masą kamer... Wiele jest w sypialniach sklepach itp itd... jest to bardzo nie odpowiedzialne. Co o tym sądzicie ? Ludzie nie myślą że dają standardowe hasła do kamer IP ?

zamazałem ip i nr seryjne. Jest to tylko parę kamer z jakimi się połączyłem 

2 odpowiedzi

+4 głosów
odpowiedź 1 kwietnia 2019 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (289,150 p.)
Co tu sądzić, swoim sądzeniem wiele nie zmienimy :)

Jak dla mnie głównie niewiedza. Albo tego że takie hasło jest, albo że takie hasło może odgadnąć każdy i się łatwo połączyć. W drugiej kolejności lenistwo, no bo jak to się zmieni to trzeba to hasło pamiętać, a może kilka osób musi mieć dostęp to kilka musi pamiętać i trzeba im przekazać itd.

Inna rzecz czy to co robisz (wchodzisz na cudze kamery zgadując hasła) jest zgodne z prawem - osobiście miałbym wątpliwości, więc to raczej średnia "zabawa". Choć też pewnie nikt tego sam z siebie dopóki nic się nie wydarzy nie będzie egzekwował.
komentarz 3 kwietnia 2019 przez MiszczuBD Mądrala (5,320 p.)
Ten temat jest głęboki i szeroki jak morze :P
komentarz 3 kwietnia 2019 przez Patrycjerz Mędrzec (192,320 p.)
Te kamerki chyba po prostu przesyłają obraz na serwery producenta, dzięki czemu publiczne IP staje się zbyteczne.
Nie, Każda kamera ma przypisany adres. To zależy od użytkownika czy chcę oglądać z telefonu czy przez komputer po kablu...
1
komentarz 3 kwietnia 2019 przez Patrycjerz Mędrzec (192,320 p.)
Adres jakiś ma, ale chyba najwyżej prywatny. Zaopatrzenie każdej kamery w adres publiczny byłoby zbyt drogie oraz bezsensowne, gdyż i tak musiałby on być zarejestrowany u twojego operatora.
Nie wiem jak to w 100% działa...
+3 głosów
odpowiedź 1 kwietnia 2019 przez Leonardo Użytkownik (770 p.)
Większość ludzi po prostu nie wie o takim zagrożeniu, kupują kamerę w Biedronce czy Lidlu, podłączają i się cieszą że działa. Nie przyjdzie im do głowy, że ktoś oprócz nich jest w stanie wejść do ich kamer. Takie rzeczy rzadziej zdarzają się np. przy ssh, tam ludzie by z skorzystać muszą posiadać jakąś wiedzę, choć zdarzają się i tacy, z których komputerami można połączyć się też

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 80 wizyt
pytanie zadane 18 października 2021 w Hostingi, domeny, usługi przez I3obaSeK Użytkownik (720 p.)
+1 głos
0 odpowiedzi 324 wizyt
pytanie zadane 14 czerwca 2021 w C# przez Pawel1995 Gaduła (3,810 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 303 wizyt
pytanie zadane 24 czerwca 2019 w Sieci komputerowe, internet przez luna22 Obywatel (1,420 p.)

93,018 zapytań

141,985 odpowiedzi

321,274 komentarzy

62,362 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać tom 2 książki "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - będzie to około 650 stron wiedzy o ITsec (17 rozdziałów, 14 autorów, kolorowy druk).

Planowana premiera: 30.09.2024, zaś planowana wysyłka nastąpi w drugim tygodniu października 2024.

Warto preorderować, tym bardziej, iż mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy dodatkowe 15% zniżki! Dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za kod dla naszej Społeczności!

...