• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Arduino zmiana pinów w bibliotekach.

0 głosów
1,307 wizyt
pytanie zadane 31 marca 2019 w Mikrokontrolery przez kubekszklany Gaduła (3,250 p.)
Witam, czy ktoś może mi wytłumaczyć dlaczego we wszystkich bibliotekach są wpisane piny na stałe? Mam arduino due, 50 pinów i nie mogę podpiąć karty sd, bo pod ten sam pin jest podpięty inny moduł. Co z tego że mam 40 wolnych pinów, no nie podepne... Jest jakiś sposób żeby zmienić piny czy coś? Bo mam 40 pinów wolnych i nie moge podpiąć modułu który wykorzystuje 6, bo nie można zdefiniować pinów...

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 31 marca 2019 przez Wonderpol Gaduła (3,730 p.)
Na pewno w plikach biblioteki są piny w jakimś pliku zdefiniowane wystarczy poszukać i zmienić na te które tobie pasują.
komentarz 31 marca 2019 przez kubekszklany Gaduła (3,250 p.)
edycja 31 marca 2019 przez kubekszklany
Tylko że niektóre biblioteki mają dużo różnych pinów i nie wiem co mam zmienić, np. plik sdpinmap.h ma 512 linijki, mimo że potrzebuję tylko 6 pinów, z czego 2 to zasilanie, więc skąd mam wiedzieć co gdzie zmienić?

EDIT: Niby zmieniłem piny ale dalej nie działa, Initializing SD card...initialization failed.
komentarz 1 kwietnia 2019 przez DragonCoder Nałogowiec (36,500 p.)
Bo jezeli chodzi o definiowanie pinow w bibliotekach od Arduino, ale rowniez ogolnie u ludzi, ktorzy programuja mikrokontrolery, to najczesciej znajduje sie to w #define, gdzie na gorze pliku. Wtedy nadaje sie "nazwe" pinowi, przez co jest czytelniejsze w kodzie.
1
komentarz 1 kwietnia 2019 przez DragonCoder Nałogowiec (36,500 p.)

// Two Wire (aka I2C) ports
uint8_t const SDA_PIN = 20;
uint8_t const SCL_PIN = 21;

// SPI port
uint8_t const SS_PIN = 53;
uint8_t const MOSI_PIN = 51;
uint8_t const MISO_PIN = 50;
uint8_t const SCK_PIN = 52;

Teoretycznie to jest te 6 linijek, ktore sa zdefiniowame dla Arduino mega, a jezeli nie wiesz ktore to piny, to wpisz sobie nazwe plytki i powinno Ci wyskoczyc gdzies w grafice. Oprocz tego w samym IDE:

Plik -> Przyklady -> SD ->

I tam masz rozne przyklady uzycia karty SD, tylko ze nie przy uzyciu biblioteki od adafruit

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 457 wizyt
pytanie zadane 24 sierpnia 2018 w Mikrokontrolery przez kubekszklany Gaduła (3,250 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 528 wizyt
pytanie zadane 8 października 2021 w Sprzęt komputerowy przez alpha.netrunner Mądrala (5,030 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 497 wizyt
pytanie zadane 18 stycznia 2023 w Sprzęt komputerowy przez jakubjordanek Obywatel (1,340 p.)

93,776 zapytań

142,732 odpowiedzi

323,384 komentarzy

63,379 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...