• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Tworzenie dokumentacji technicznej w JavaDoc.

Object Storage Arubacloud
0 głosów
866 wizyt
pytanie zadane 31 marca 2019 w Java przez lewy Obywatel (1,260 p.)

Witam was, 

Potrzebuje pomocy w poprawnym stworzeniu dokumentacji jakie elementy i treści powinna zawierać. Dla przykładu podaje metodę z kontrolera z adnotacją stworzoną przeze mnie. Dzięki za wszystkie wskazówki.


/**
 * Method for editing the position.
 * @param id Position ID.
 * @return  success = position is edited -> view company structure/ error = view with form to edit.
 * */
@PostMapping(value = "/admin/update/position/{id}")
public String editPositionAction(@Valid @PathVariable("id") int id, PositionDto positionDto, BindingResult result, Model
        model) {
    if (result.hasErrors()) {
        model.addAttribute("departmentList", departmentService.findAllDepartamentDto());
        model.addAttribute("positionDto", positionDto);
        model.addAttribute("failedMessage", "Coś poszło nie tak !");
        return "editPosition";
    }
    if (positionService.findPositionByName(positionDto.getName()) != null) {
        model.addAttribute("departmentList", departmentService.findAllDepartamentDto());
        model.addAttribute("failedMessage", "takie stanowisko juz istnieje !!!");
        model.addAttribute("positionDto", positionDto);
        return "editPosition";
    }
    positionService.updatePosition(positionDto.getName(), positionDto.getNrDepartment(), id);
    return "redirect:/admin/companyStructure";
}

 

2 odpowiedzi

+3 głosów
odpowiedź 1 kwietnia 2019 przez Arkadiusz Fajdek Dyskutant (9,450 p.)

Hej! Że tak powiem "story time". Dawno dawno temu Programiści zauważyli że pisanie tego typu dokumentacji trochę mija się z celem, kod się szybko zmienia, a co w związku z tym idzie trzeba było updatować dokumentacje. Tym bardziej że jest to dokumentacja techniczna. Musi być lepszy sposób żeby to robić.

I jest. Jest narzędzie które pomaga w tworzeniu dokumentacji technicznej i jest baaardzo szeroko wykorzystywane. Nazywa się Swagger: https://swagger.io/

Pracowałem już w wielu dużych firmach (np. banki) gdzie swagger nie dość że ułatwiał życie z dokumentacją to często ratował życie :) naprawdę polecam się zapoznać z narzędziem! :)

0 głosów
odpowiedź 3 kwietnia 2019 przez mbabane Szeryf (79,280 p.)

Swagger to jedno, jest jeszcze coś takiego jak:

Spring REST Docs

Nie wiem czy to jest lepsze czy gorsze od swaggera, pisze czysto informacyjnie. (Nie korzystałem z tego nigdy więc nie znam szczegółów).

JavaDoc jest bardziej zdaje się do dokumentowania bibliotek czy frameworków, które wydajesz na zewnątrz. Dzięki temu masz np. opisy w podpowiedziach w IDE oraz zestandaryzowany format samej dokumentacji i nie musisz, korzystając z kolejnej biblioteki, uczyć się poruszania po niej - wchodzisz i wiesz gdzie patrzeć.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 143 wizyt
pytanie zadane 16 kwietnia 2023 w Java przez mm Użytkownik (890 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 345 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 146 wizyt
pytanie zadane 26 sierpnia 2021 w Java przez DziQu Początkujący (420 p.)

92,536 zapytań

141,377 odpowiedzi

319,452 komentarzy

61,922 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...