• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

jak wystylizować fontello

Object Storage Arubacloud
0 głosów
523 wizyt
pytanie zadane 26 marca 2019 w HTML i CSS przez LinosiK Obywatel (1,920 p.)

Cześć ! mam pewien problem z wystylizowaniem fontello...

mam taki kod HTML:

<div class="kontaktory">
		<p>
			<button onclick="$('.mail').css('display', ($('.mail').css('display')=='none'?'block':'none'))" type="button" class="buttoner">
				<!-- <i class="fas fa-envelope-square"></i> -->
				<i class="icon-mail-alt"></i>
				<!-- <i class="fas fa-envelope"></i> -->
			</button>
			<span class="align-middle">E-mail</span>
			</p>
			<p class="small-text mail" style="display:none;">maciejhancyk15@gmail.com</p>
	<p></p>
	<p>
		<a href="" target="_blank" class="" >
			<i class="icon-facebook-rect-2"></i>
			
		</a>facebook</p>
	<p>
		<a href="" target="_blank" class="text-decoration-none btn linkedin" >
				<i class="icon-linkedin-rect"></i></a> LinkedIn</p>
	
	<p class="small-text">
		<button type="button" class="buttoner" data-toggle="modal" data-target="#contactForm" >
			<!-- <i class="fas fa-paper-plane"></i> -->
			<i class="icon-paper-plane-1"></i></button> Formularz kontaktowy</p>
	</div>

i do tego taki kod z css fontello:

.icon-paper-plane-1:before { content: '\f1d8'; font-size:35px;} /* '' */
.icon-linkedin-rect:before { content: '\f31b'; font-size:55px; } /* '' */
.icon-facebook-rect-2:before { content: '\e808'; font-size:55px; color: #3B5998;} /* '' */
.icon-mail-alt:before { content: '\f0e0';  } /* '' */

I efekt jest taki:

Chciałbym aby button 1 oraz 4 miały zielone tło i aby wszystkie fontello miały równe wysokości i szerokości, jednakże nie mogę do tego dojść. Ustawienie witdh oraz height takich samych dla wszystkich fontello nie daje rady.

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 27 marca 2019 przez niezalogowany

To jest kwestia tego, że te dwa obiekty są buttonami, a nie zwykłymi ikonami. Z tym że te ustawienia to chyba są w plikach css opisujących same fontello (fontello.css), bo zmiana paddingów i innych rzeczy nic nie daje, a przyciski można normalnie stylować w css bez problemów.

https://www.w3schools.com/css/tryit.asp?filename=trycss_buttons_basic

Łatwiej chyba będzie zrobić po prostu divy (display: block), które będą całe linkami niż dłubać się w przyciski, bo pliki css opisujące fontello są BARDZO rozbudowane.

0 głosów
odpowiedź 27 marca 2019 przez mb-dir Mądrala (6,710 p.)

Witaj!

Wrzuć cały kod HTML i CSS i JS najlepiej na codepen'a, jutro po szkolę postaram się przyjrzeć co w trawie piszczy

komentarz 28 marca 2019 przez LinosiK Obywatel (1,920 p.)

Wybacz, że dopiero teraz, ale w szkole mam sajgon i dopiero co mogłem do tego usiąść...

codepen

komentarz 31 marca 2019 przez mb-dir Mądrala (6,710 p.)

Nie rozumiem czemu mają służyć te ikonki, mają one być obrazkami na przyciskach? a te przyciski jaką mają pełnić funkcje na stronie? Dobra ale mniejsza, po drugie to polecałbym spróbować korzystać z strony Fona Awesome, nie musimy zmieniać nic z żadnych zewnętrznych plikach(jeżeli chcesz zmienić wysokość to możesz zmienić ją normalnie w pliku css) i ikonki nie powinno się umieszczać pomiędzy <i></i> ponieważ<i>powininno być stosowane do oznaczenia terminu technicznego. Zamiast tego możesz użyć <span></span> nadać mu klasę i stylować ikonki normalnie w swoim pliku css

komentarz 31 marca 2019 przez LinosiK Obywatel (1,920 p.)

Zrobiłem to trochę inaczej, lecz mam inny nieco problem... wygląda on następująco:

Mianowicie chciałbym aby napisy były obok ikonki...

HTML:

<div id="kontaktory">
		<p><button onclick="$('.mail').css('display', ($('.mail').css('display')=='none'?'block':'none'))" type="button" class="button mt2" style="width: 50px;">
					<i class="fas fa-envelope"></i>
			</button><span class="align-middle">E-mail</span>
		</p>	
		<p class="small-text mail" style="display:none;">email@gmail.com</p>
		<p><a href="" class="button" style="width: 50px;"><i class="icon-facebook-rect-2"></i></a><span class="align-middle">Facebook</span></p>
		<p><a href="" class="button" style="width: 50px;"><i class="icon-linkedin-rect"></i></a><span class="align-middle">Linkdein</span></p>
		<p><button type="button" class="button" style="width: 50px;">
			<i class="icon-paper-plane-1"></i>
	</button><span class="align-middle">Formularz Kontaktowy</span>
</p>
	</div>

CSS:

#kontaktory{
	width: 45%;
	height: 500px;
	float: left;
	color: #FFF !important;
	border: 1px solid red;
	margin: 0 15px;
	padding: 10px 10px;
	display: block;

}
.button {
	border: none;
	color: #FFF;
	padding: 10px 10px;
	text-decoration: none;
	display: block !important;
	background-color: transparent;
	font-size: 40px;
}
.mt2 {
	margin-left: 8px;
}
.align-middle{
	vertical-align: middle !important;
	font-size:18px;
	font-family: sans-serif;
	text-align: center;
	position: absolute;
	left: 100px;	
}

 

komentarz 1 kwietnia 2019 przez mb-dir Mądrala (6,710 p.)

https://codepen.io/hello-michal/pen/JVopXw - przy pomocy flexa udało mi się osiągnąć zamierzony efekt - jednak mam wrażenie, że trochę pogubiłeś się w tym co robisz, mieszanie ze sobą HTML'a i CSS'a(mam tu na myśli np to

<p><a href="" class="button" style="width: 50px;"><i class="icon-linkedin-rect"></i></a><span class="align-middle">Linkdein</span></p>

)

dodatkowo przyciski w znaczniku<p></p> i mieszanie w to wszystko JS(JQuery)

<button onclick="$('.mail').css('display', ($('.mail').css('display')=='none'?'block':'none'))" type="button" class="button mt2" style="width: 50px;">

Oraz nagminne stosowanie !important to nie są najlepsze praktyki, polecałbym zacząć wszystko od nowa, najpierw uporać się z warstwą prezentacyjną i estetyczną(HTML i CSS) - tak aby efekt był dla Ciebie satysfakcjonujący, oraz żebyś rozumiał co z czego wynika - następnie dodał interakcje(JS). Nie należy mieszać HTML'a, CSS'a i JS'a w jednym dokumencie ponieważ kod staję się mega nieczytelny.

Pozdrawiam i życzę sukcesów w nauce 

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 146 wizyt
pytanie zadane 24 sierpnia 2018 w HTML i CSS przez exim Nowicjusz (140 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 662 wizyt
pytanie zadane 26 lipca 2017 w HTML i CSS przez Farmer Obywatel (1,150 p.)
0 głosów
4 odpowiedzi 547 wizyt
pytanie zadane 22 lutego 2017 w HTML i CSS przez Mariusz Andrzejewski Początkujący (360 p.)

92,551 zapytań

141,400 odpowiedzi

319,531 komentarzy

61,938 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...