• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Obraz zrobiony w photoshop`ie ma białe pikselowe obramowanie. Jak to usunąć?

42 Warsaw Coding Academy
0 głosów
1,338 wizyt
pytanie zadane 26 marca 2019 w Grafika i multimedia przez mateusz.zajac Obywatel (1,460 p.)

Cześć,

Problem wygląda następująco, mam zrobioną grafikę w Photoshop`ie. Kiedy zapisuję ją z tłem, obraz wygląda dobrze(zdjęcie 1), kiedy tło usuwam i zostawiam przezroczyste wokół pojawiają się białe piksele(zdjęcie 2). Co mogę zrobić, żeby się ich pozbyć?

Zależy mi na tym, żeby było bez tła, ponieważ wygląda to na stronie o wiele lepiej :)

komentarz 26 marca 2019 przez Perseusz Bywalec (2,190 p.)

Nwm, jak to w Photoshopie, ale w GIMPie wystarzyłoby zaznaczyć powyższe i użyć rysowania po krawędzi z użyciem gumki, zgaduję, że w Photoshopie może być coś podobnego. Ew. możesz pojeździć gumką po obrazie...

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 26 marca 2019 przez lateM Pasjonat (17,660 p.)

Musisz dokładniej wyciąć swój obrazek lub dodaj wokół niego na przykład białą obwódkę (to też czasem fajnie wygląda). Photoshop słynie z całej masy narzędzi do wycinania. Ja bym na Twoim miejscu użył w tym celu ścieżek. Krawędzie są całkiem równe, więc jeśli już załapiesz jak działają ścieżki, to efekt będzie super. Tutorial - pierwszy wynik z Google. Po wycięciu obrazka zapisz go w formacie .png

komentarz 27 marca 2019 przez mateusz.zajac Obywatel (1,460 p.)
W porządku, spróbuję to zrobić. Zauważyłem, że taki sam efekt jest też na napisach. Zrobiłem tylko napis w Photoshopie i wrzuciłem go na stronę. Taki sam efekt, z brakiem tła pojawia się na nim biała obwódka, a z tłem wygląda idealnie. Nie wiem jaka jest tego przyczyna. Z napisem nie powinno tak być, więc problem jakiś jest tu do rozwiązania. Może z zapisem pliku.... Pomysł, żeby samemu zrobić obwódke podoba mi się, może to rozwiąże problem akurat w tym projekcie ;)
komentarz 27 marca 2019 przez lateM Pasjonat (17,660 p.)
Jeśli nadal będziesz miał problemy, to podeślij link do zdjęcia - rzucę okiem.
komentarz 27 marca 2019 przez mateusz.zajac Obywatel (1,460 p.)

@MateuszB, Znalazłem rozwiązanie, choć strasznie czasochłonne...

Otworzyłem w Photoshop`ie zamiast pliku .psd, po prostu zapisane zdjęcie z rozszerzeniem .gif. Pomimo, że są to tylko napisy to przy powiększeniu mam taki efekt. Każdy piksel, który jest wokół i nie jest nasycony kolorem na 100% na stronie wygląda jako biały. Mogę to usunąć gumką. Obrobienie trzech zdjęć w ten sposób zajmie chwilę, ale jest możliwe do zrealizowania. Jeżeli masz jakiś pomysł, by można było to zrobić automatycznie będę wdzięczny :)

komentarz 27 marca 2019 przez lateM Pasjonat (17,660 p.)
Ja bym usunął stary tekst i dodał nowy - o ile masz czas na szukanie fontów lub nie musisz mieć koniecznie identycznego :) nie zapisuj jako gif a "png"
komentarz 29 marca 2019 przez mateusz.zajac Obywatel (1,460 p.)

@MateuszB,  Zapisałem z rozszerzeniem .png i działa idealnie. Napisy prezentują się idealnie. Bardzo dziękuję za pomoc :)

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 916 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 648 wizyt
pytanie zadane 28 maja 2016 w JavaScript przez kacperdyba Gaduła (3,290 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 305 wizyt
pytanie zadane 18 marca 2022 w Grafika i multimedia przez mi-20 Stary wyjadacz (13,250 p.)

93,377 zapytań

142,379 odpowiedzi

322,527 komentarzy

62,724 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

VMware Cloud PRO - przenieś swoją infrastrukturę IT do chmury
...