• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Błąd mysql fetch array

Object Storage Arubacloud
0 głosów
313 wizyt
pytanie zadane 23 marca 2019 w PHP przez Pikuza Nowicjusz (120 p.)

Witam mam problem z errorem "Warning: mysql_fetch_array() expects parameter 1 to be resource, boolean given in /virtual/f/a/fab4empire.ugu.pl/martynatab.php on line 7" i nie wiem jak go rozwiązać mógł by mi ktoś pomóc .

Za każdą pomoc dziękuje

<?php
mysql_connect ("mysql1.ugu.pl", "db695910", "ihavegotswag99") or die ("Nie można połączyć się z MySQL");
mysql_select_db("db695910") or die ("Nie można połączyć z bazą test");
$wynik = mysql_query ("SELECT * FROM 'test';");
print "<TABLE CELLPADDING=5 BORDER=1>";
print "<TR><TD>Imię</TD><TD>Nazwisko</TD></TR><br>";
while ($rekord = mysql_fetch_array  ($wynik)) 
$nr = $rekord[0];
$imie = $rekord[1];
$nazwisko = $rekord[2];
print "<TR><TD>$imie</TD><TD>$nazwisko</TD></TR>";
}
PRINT "</TABLE>";
?>

 

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 24 marca 2019 przez Chess Szeryf (76,710 p.)
edycja 24 marca 2019 przez Chess

Nie używaj mysql, tylko mysqli lub PDO.

while ($rekord = mysqli_fetch_array  ($wynik)) 
$wynik = mysqli_query ("SELECT * FROM `test`;");

Zamiast użyć tych odwrotnych apostrofów (backquotes) pod Esc (Tylde), to użyłeś apostrofów zwykłych służących do czegoś innego.

Returns FALSE on failure. For successful SELECT, SHOW, DESCRIBE or EXPLAIN queries mysqli_query() will return a mysqli_result object. For other successful queries mysqli_query() will return TRUE.

http://php.net/manual/en/mysqli.query.php

Cytat powyższy dla mysqli, nie mysql!

Jeśli zapytanie nie zwróci jakiegoś obiektu, to zwraca boolean i wtedy nie możesz na nim wykonać polecenia/instrukcji mysqli_fetch_array.

komentarz 24 marca 2019 przez Pikuza Nowicjusz (120 p.)
Nie rozumiem do końca co mam zrobić (jest to moja praca domowa z informatyki) i jestem totalnie zielony pan robił to na mysql i z tego co wiem jest to narzucone przez pana nie ma jakiegoś innego sposobu żeby zniwelować ten error ?
komentarz 24 marca 2019 przez Chess Szeryf (76,710 p.)

To powiedz temu panu, że nie powinno się używać tego mysql, tylko mysqli lub PDO.

Już napisałem, co masz zmienić.

$wynik = mysqli_query ("SELECT * FROM `test`;");

Swoją linię, na tę powyżej. Jest różnica między "`", a "'".

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 499 wizyt
pytanie zadane 26 sierpnia 2016 w PHP przez EasyPeasy Użytkownik (550 p.)
0 głosów
4 odpowiedzi 387 wizyt
pytanie zadane 25 listopada 2015 w PHP przez natip21 Nowicjusz (230 p.)
0 głosów
3 odpowiedzi 328 wizyt
pytanie zadane 15 listopada 2015 w PHP przez Radekoslaw123 Gaduła (3,080 p.)

92,555 zapytań

141,403 odpowiedzi

319,553 komentarzy

61,939 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...