• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

laravel przekierowanie domeny

Object Storage Arubacloud
0 głosów
318 wizyt
pytanie zadane 23 marca 2019 w PHP przez damian9901 Bywalec (2,140 p.)

Witam, mam problem z przekierowanie domeny na projekt laravela. Chodzi mi dokładnie o to, że podczas przekierowania domeny na 

public/index.php

,nie mam dostepu do folderu resources z widokami. Jak temu zaradzić? 

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 23 marca 2019 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,950 p.)
wybrane 23 marca 2019 przez damian9901
 
Najlepsza
Nie bardzo rozumiem. Katalogiem root serwera (tym, do którego jest publiczny dostęp przez serwer www) powinien być public. Widoki (blade) nie powinny być publicznie dostępne. Jakieś dodatkowe publiczne pliki (np. CSS czy JS) możesz umieścić w dowolnym miejscu i odpowiednio obsłużyć webpackiem, aby trafiły do public. Ewentualnie jeśli chcesz to pominąć to możesz po prostu na sztywno wrzucić je do katalogu public.
komentarz 23 marca 2019 przez damian9901 Bywalec (2,140 p.)
czyli w przypadku podania katalogu do przekierowania, mam podać po prostu <sciezka>/public? Dobrze rozumiem?
komentarz 23 marca 2019 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,950 p.)
Jakiego przekierowania? Najprościej mieć pliki w odpowiednich miejscach na serwerze i nic nie trzeba przekierowywać. Wrzucasz je do katalogu, w konfiguracji serwera ustawiasz root directory na <ten katalog>/public i gotowe. Chyba że to współdzielony hosting, wtedy trzeba wrzucić pliki katalog wyżej od public_html, zmienić public na public_html i poprawić gdzieś w paru miejscach w kodzie dla ścisłości.
komentarz 23 marca 2019 przez damian9901 Bywalec (2,140 p.)

Sprawa się komplikuje, gdy wykorzystuje funkcje load() z js.

GET http://strona.pl/resources/views/subpages/news.blade.php 404

komentarz 23 marca 2019 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,950 p.)
Nie komplikuje się. Dostęp do samego widoku nic Ci nie da, on musi zostać przepuszczony przez interpreter PHP i blade, który dopiero zwróci HTML. Tak więc jeśli chcesz coś zwrócić dla JS to robisz normalnie kontroler, metodę zwracają to coś, routing na to i tyle.
komentarz 23 marca 2019 przez damian9901 Bywalec (2,140 p.)
edycja 23 marca 2019 przez damian9901

Poradziłem już sobie, głupia rzecz jak zwykle, a tyle roboty.

Nie wiem, czy mogę wrzucać linki do strony stackover****, jeśli mogę to, ten artykuł mi pomógł:

https://stackoverflow.com/questions/24812785/how-to-load-blade-or-php-content-into-a-view-via-ajax-jquery-in-laravel/24813514

jeśli nie, to proszę o usunięcie :D

komentarz 23 marca 2019 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,950 p.)
Niestety tak, źle podszedłeś. Jak wyżej napisałem: kod napisany w blade musi przejść przez interpreter PHP i blade. Dopiero wtedy wyjdzie z niego HTML. Zobacz na inne kontrolery które pewnie masz, tam robisz zapewne coś na wzór return view('widok') czy view('widok')->render() bądź coś tego typu. Musisz więc normalnie zrobić wyrenderowanie tego widoku, zwrócenie go itd.

Edit: cieszę się. Możesz, a dlaczego by nie, jeśli pomaga to w rozwiązaniu problemu to też może być pomocne dla innych.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 310 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 209 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 689 wizyt
pytanie zadane 17 stycznia 2017 w Sieci komputerowe, internet przez Paweł123 Nałogowiec (33,500 p.)

92,551 zapytań

141,393 odpowiedzi

319,523 komentarzy

61,936 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...