• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

jakie są zlecenia na grafy

0 głosów
240 wizyt
pytanie zadane 23 marca 2019 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez mrspock1 Mądrala (6,420 p.)
Czy znacie jakieś praktyczne niewielkie płatne zlecenia z algorytmów wykorzystujących grafy? Można zrobić program który liczy jak przelewać wodę z dwóch naczyń żeby uzyskać wymaganą sumę objętości, ale to się nikomu nie przyda.

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 23 marca 2019 przez marcin99b Szeryf (84,470 p.)
Może jakiś gamedev?
A dokładniej tworzenie sztucznej inteligencji do gier

Same algorytmy grafowe to może być zbyt mało, ale idąc w tym kierunku szukałbym w okolicach gamedevu
komentarz 23 marca 2019 przez mrspock1 Mądrala (6,420 p.)
Chodzi mi o małe zlecenia do 200 złotych i niekoniecznie dotyczące grafów.
komentarz 23 marca 2019 przez marcin99b Szeryf (84,470 p.)
A co poza tym cie interesuje?
Co dokładniej umiesz?
To co mnie interesuje nie ma zastosowań praktycznych. Jestem chętny do nauczenia nowych algorytmów do niewielkich zleceń, tylko potrzebuję mieć wyszczególnioną tematykę tych zleceń, jakieś 20 tematów najczęściej wymienianych zleceń. Ja sobie później poszukam w literaturze czego dotyczy zlecenie i wybiorę jakąś tematykę z podanych. Mogę zarówno postawić komuś aplikację internetową do niewielkich obliczeń jak i zrobić taki program desktopowy.
komentarz 23 marca 2019 przez Secrus Nałogowiec (32,880 p.)
Najczęściej i najłatwiej to znaleźć zlecenia na stworzenie strony-wizytówki. Bardziej zaawansowane rzeczy algorytmiczne są implementowane w dużych systemach pisanych przez firmy zajmujące się tworzeniem aplikacji. Ew możesz oferować tworzenie zadań dla studentów na zaliczenie albo coś, ale z tego nie oczekuj kokosów, bo student pieniądzem zwykle nie śmierdzi.

Jeśli celujesz w małe projekty żeby sobie poćwiczyć 
To możesz tak jak Secrus napisał, robić projekty na zaliczenie dla studentów 
Zazwyczaj będą to jakieś proste projekty związane z algorytmami, albo zrobienie prostego portalu internetowego 

Jeśli czujesz się pewnie 
Poprzeglądaj ogłoszenia, jeśli czujesz się dobrze z angielskim, dość dobre jest freelancer.com
Ale możesz też przeglądać polskie zlecenia na useme.eu, oferia.pl i innych tego typu 

Tych portali jest dużo i zazwyczaj klientami są typowi janusze 
Ale czasami trafi się ktoś sensowny 
Albo na forach możesz ogłaszać że szukasz zleceń

Taki klucz to znalezienie stałego klienta, a już najlepiej jeśli ma znajomych którym może cie polecić 

Z freelancer.com coś się zepsuło bo dawniej były wyświetlane kategorie i można było z kilkudziesięciu kategorii wybrac projekt i łatwo je przeglądać. Teraz już nie widzę tej funkcjonalności.

Sprawa i tak wymaga dużego wysiłku bo naprzód

1)muszę wyselekcjonować kilkaset ogłoszeń, nie wiedząc właściwie nic o tych projektach, bo są opisywane dla osób które znają problem.

2)Potem wertować ogólne wstępne informacje o sposobach rozwiązywania takich problemów bo w fazie początkowej nie mogę się w nie za bardzo zagłębiać jeśli by się okazało że jednak mi nie pasują, żeby się zebrało ze 30 tematów.

3) Następnie wybrać kilka ciekawych tematów i spróbować się ich samodzielnie nauczyć z jakiejś literatury.

Byłoby lepiej gdyby faza 1 i 2 były już gdzieś opisane na jakiejś stronie, żeby można było szybciej przeglądać różnego rodzaju  tematykę i wybrać coś z niej
A to nie powinno wyglądać tak, że ty już masz jakąś wiedze
I szukasz projektów które są zgodne z tym co wiesz?

Zamiast szukać zleceń które są ciekawe i uczyć się od zera przed ich wykonaniem
Bo wtedy może sie okazać, że sie nie wyrobisz ze zleceniem, albo zrobisz to słabo

Lepiej będzie ok - przeglądać zlecenia jako inspiracja tego, czego chcesz sie nauczyć
ale już bez zarabiania jeśli nie jesteś pewny, że masz odpowiednią wiedzę, żeby klient był zadowolony
komentarz 24 marca 2019 przez mrspock1 Mądrala (6,420 p.)
Ale nie każdy może mieć olbrzymią wiedzę z jakiejś dziedziny. Ja studiuję kierunek humanistyczny, to zbyt dużo się nie nauczę sam. Zdarza się że ma się mniejszą wiedzę, która wystarcza do małych zastosowań i niewielkich projektów żeby mieć motywację do dalszej nauki. Wykonywanie prostszych projektów może dać taką motywację. Nie czekać aż się dużo nauczymy tylko trochę robić z tym co umiemy, zamiast nic nie robić. Osoby o ogromnych uzdolnieniach nie potrzebują żadnej motywacji. Zarobek ma charakter symboliczny, może być nawet w granicach 100 zł za projekt. Nie chodzi o pieniądze tylko o motywację, że to się przydaje. Koledzy zwrócili mi uwagę że moje programy (5000 linii kodu źródłowego) rozwiązują nawet dosyć trudne teoretyczne zagadki informatyczne ALE nie mają zastosowania praktycznego. Satysfakcję z rozwiązywania takich problemów może mieć tylko naukowiec. Po pewnym czasie stwierdziłem że dalszą motywacją dla mnie mogłoby być tylko to, żeby projekty miały zastosowanie i potwierdzeniem tego byłby minimalny zarobek.
komentarz 24 marca 2019 przez marcin99b Szeryf (84,470 p.)
No tak, ale szukaj w okolicach tego co już umiesz i ewentualnie sie dokształcisz

A nie że bierzesz sie za absolutną nowość, uczysz sie 3-5 dni, i robisz zlecenie

Później mamy takie przypadki "freelancerów" po których zrobienie czegokolwiek jest cięższe niż napisanie projektu od zera

Ale klient zadowolony bo "freelancer" np 100zł wziął za coś gdzie inni chcieli minimum 1500zł

To znaczy tylko początkowo, zanim sie dowie jak utrudniona jest dalsza rozbudowa

Podobne pytania

+2 głosów
2 odpowiedzi 1,405 wizyt
+1 głos
0 odpowiedzi 552 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 118 wizyt

93,501 zapytań

142,434 odpowiedzi

322,788 komentarzy

62,938 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Kursy INF.02 i INF.03
...