• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

insert upload file do bazy danych

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
192 wizyt
pytanie zadane 22 marca 2019 w PHP przez podgorowicz Początkujący (340 p.)

Hej, próbuję stworzyć mini galerię, ale nie działa mi insert file.

Mam taki kod w htmlu:

 <div class="images">
            <label for="file" class="lab_file">Wybierz obraz</label>
            <input type="file" name="file">
        </div>

i taki w php

  $file = $_FILES['file']; 
"insert INTO image(file, text) values ('$file', '$text')";
                    

Wszystkie wartości textowe albo cyfrowe mi się zapisują, ale w kolumnie file (mam ustawione varchar) zapisuje się "Array" i w echo nic się nie wyświetla. 

 

Nie mam na razie ustawionych żadnych warunków. Proszę o radę w czym jest problem.

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 22 marca 2019 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)
wybrane 23 marca 2019 przez podgorowicz
 
Najlepsza
a jaki sens ma zapisywanie binarki do bazy danych? W bazie powinieneś trzymać tylko dane związane z dostępem do pliku, nazwa, ściezka itp. A sam plik powinien poleciec w odpowiednie miejsce na serwerze - nie do bazy, szczerze to nie widzę żadnego uzasadnienia dla ładowania do bazy takich pól blob.
komentarz 22 marca 2019 przez Ehlert Ekspert (212,630 p.)
komentarz 23 marca 2019 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)
fakt, moj błąd :) ale to z tego co pamietam z dawnych czasow mojego php to nie powinno się. najpiwerw przewalic pliku  z jakiegoś temp do odpowiedniego folderu na stałe?
komentarz 23 marca 2019 przez Ehlert Ekspert (212,630 p.)
Przede wszystkim walidować mimetype. Przenosisz, nazwa na random i w bazie zapisujesz nazwę pliku.
+1 głos
odpowiedź 22 marca 2019 przez Ehlert Ekspert (212,630 p.)
Może warto byłoby się najpierw zorientować co język PHP udostępnia nam pod tablicą FILES, a dopiero potem ładować to bezpośrednio do inserta bez żadnych zabezpieczeń.
komentarz 24 marca 2019 przez podgorowicz Początkujący (340 p.)
Już nauczone, faktycznie dobra opcja:)

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 291 wizyt
pytanie zadane 28 października 2019 w PHP przez Paweł123 Nałogowiec (33,500 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 223 wizyt
pytanie zadane 25 maja 2020 w PHP przez spicedagger Użytkownik (530 p.)
+1 głos
2 odpowiedzi 214 wizyt
pytanie zadane 29 marca 2019 w PHP przez eyeys Początkujący (260 p.)

92,451 zapytań

141,261 odpowiedzi

319,073 komentarzy

61,853 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...